Červená řepa je blahodárný kořen. Obsahuje zdraví prospěšné látky a zvyšuje obranyschopnost organismu. Mimo jiné ovlivňuje činnost střev, což se hodí při problémech s průjmy či zácpou.
Červená řepa je blahodárný kořen. Obsahuje zdraví prospěšné látky a zvyšuje obranyschopnost organismu. Mimo jiné ovlivňuje činnost střev, což se hodí při problémech s průjmy či zácpou.
Červená řepa někomu utkvěla v paměti v podobě hnusného salátu ze školní jídelny a jen těžko si k ní hledá cestu zpět. Je to škoda – tato kořenová zelenina se dá připravit velmi chutně a navíc má výrazné léčivé účinky.
K jídlu je určena pouze podzemní část rostliny. Obsahuje vysoké množství fosforu, draslíku, vápníku, hořčíku a sodíku. Ze stopových prvků především železo, mangan a měď. Z vitamínů beta-karoten, thiamin, riboflavin, niacin a kyselinu askorbovou. Červenou barvu této zeleniny způsobují pigmenty v buňkách, betalainy.
Červená řepa celkově zvyšuje obranyschopnost organismu. Její pravidelná konzumace pomáhá při opakovaných zánětech či respiračních chorobách. Je rovněž vhodná pro lidi s vysokou hladinou cholesterolu a problémech s krvetvorbou. Příznivě ovlivňuje činnost střev, což se hodí při problémech s průjmy či zácpou. Červená řepa rovněž posiluje činnost žlučníku, jater a sleziny. Jen je třeba si uvědomit, že její konzumace zabarvuje stolici i moč do červena.
Potřebujeme:
Postup: Všechny uvedené přísady smícháme dohromady a popíjíme denně po dobu 6 týdnů.
Červená řepa má silné antioxidační účinky, to znamená, že snižuje množství aktivních volných radikálů, které svojí přítomností v organismu představují reálnou hrozbu rakovinového bujení. Přirozeně tedy upravuje ideální složení krve.
Vědecké výzkumy potvrdily, že největší podíl na cytostatickém působení červené řepy mají betainy a rostlinné pigmenty – betakyany. Právě tyto látky mají povzbuzující účinek, který zvyšuje odolnost celého organismu. Betain rovněž velmi detoxikuje a tak snižuje množství spouštěčů zhoubného bujení.
Potřebujeme:
Postup: Všechny uvedené přísady smícháme dohromady, hotový nápoj popíjíme po douškách 3× denně po dobu 3 měsíců, pak si dáme 14 dní pauzu a můžeme popíjet nanovo.
Červená řepa v kombinaci s citronovou šťávou jsou velmi účinné přírodní prostředky proti zácpě. Při potížích se stolicí si po dobu 3 týdnů dopřejeme tento ranní nápoj:
Potřebujeme:
Postup: Všechny uvedené přísady smícháme dohromady a vzniklý šejk na lačno vypijeme. Úspěch je zaručen…
Jestliže máme dlouhodobé problémy s urputnou zácpou, můžeme vyzkoušet tento postup:
Večer kolem 19 hodiny zapijeme 2 lžíce lněného semene 4 dl vlažné vody smíchané s 1 dl šťávy z červené řepy a 2 lžícemi kvalitního jablečného octu.
Následující den ráno nalačno zapijeme 1 lžíci lněných semen 3 dl teplé vody smíchané s 1 dl šťávy z červené řepy a 1 dl citronové šťávy, pak se snažíme hodinu nic nejíst. Tento postup provádíme po dobu 3 týdnů.
Betain obsažený v červené řepě pomáhá cholinu vylučovat škodlivý tuk z jater. Dále také zajišťuje tvorbu esenciální aminokyseliny metioninu, který startuje proces nepřetržité detoxikace jater. To je důležité především pro osoby, které pravidelně užívají léky.
Potřebujeme:
Postup: Ingredience smícháme, hotový koktejl popíjíme 3× denně po dobu 6 týdnů.
Červená řepa je k mání celoročně, například na farmářských trzích, čerstvá obvykle od června do října (viz KALENDÁŘ ČESKÉHO OVOCE A ZELENINY – kdy co roste). Jako většina kořenové zeleniny se i řepa přes zimu dobře uskladňuje při teplotě kolem 0,5 °C a vlhkosti 85–95 %.
Čtěte dále: Syrové brambory léčí, zelené jsou jedovaté
Přírodní terapeutka, zabývá se fytoterapií, aromaterapií, celkově zdravým životním stylem. Autorka několika knih…
Internet Info Vitalia.cz (www.vitalia.cz)
Chytře na život. ISSN 1802-8012
Copyright © 2009 – 2019 Internet Info, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Vitalia.cz využívá zpravodajství ČTK