Hlavní navigace

Čerpání příspěvků u VZP pro letošek končí, na podání žádosti zbývají dva dny

29. 11. 2021

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Všeobecná zdravotní pojišťovna uzavírá pro letošní rok až na výjimky příjem žádostí o proplacení peněz, které klienti vydali za prevenci. Žádat o příspěvek na pravidelný sport, nepovinné očkování či některá vyšetření můžete již jen do konce listopadu.

Pro děti do jednoho roku až 1300 korun, pro starší děti až 26 500 korun, pro těhotné až 3000 korun, pro dospělé až 7500 korun. Tolik peněz mohou klienti Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) pro letošek získat z jejího fondu prevence. Nejčastěji jde o příspěvky na pravidelný pohyb, nepovinná očkování nebo některá vyšetření. I když lze těžko využít všech benefitů v dané kategorii, přesto může jít o nezanedbatelné sumy. Peníze VZP žadatelům proplácí zpětně, a to na účet či poštovní složenkou.

Co se dozvíte v článku
  1. Peníze budou i pro opozdilce
  2. Žádost je nejlepší podat elektronicky
  3. Doklad o zaplacení musí být originál mladší tří měsíců
  4. Další dokumenty, které musí žadatel předložit
  5. Příspěvky na očkování i dětskou paruku
  6. Do kdy lze žádat o příspěvky ve zdravotních pojišťovnách

Peníze budou i pro opozdilce

Nejde o žádnou novinku, příspěvky pojišťovna proplácí vlastním klientům už léta. Žádosti u většiny z nich přijímá vždy do 30. listopadu. Kdo chce peníze, musí si tedy pospíšit. Žádat na poslední chvíli ale má cenu. „Žádný příspěvek z fondu prevence nebyl z důvodu vyčerpání finančních prostředků ukončen předčasně, takže všichni klienti, kteří si zažádají o příspěvek do předem deklarovaných termínů a dle stanovených podmínek, finanční příspěvek získají,“ uvádí mluvčí pojišťovny Viktorie Plívová.

Ze lhůty do konce listopadu existují i výjimky. Do 15. prosince mohou žádat lidé o příspěvky na kurz přípravy k porodu, screeningové vyšetření v těhotenství, pro novorozence, příspěvek pro aktivní dárce krve nebo na bezlepkovou a nízkobílkovinnou dietu. A až do konce dubna příštího roku mohou senioři žádat o příspěvek v rámci očkování proti covidu.

Žádost je nejlepší podat elektronicky

Nejrychlejší způsob, jak žádost o proplacení prevence podat, je přes datovou schránku nebo aplikaci Moje VZP. Ten, kdo je nemá zatím zřízené, to do středy již nestihne. U aplikace Moje VZP pojišťovna před jejím schválením vyžaduje několikerý způsob ověření identity klienta a na vyřízení žádostí v aplikaci má až pět dnů.

V takovém případě je lepší zažádat o peníze na pobočce VZP, vhozením žádosti do sběrného boxu pojišťovny nebo zaslání žádosti a potřebných dokumentů poštou, kdy rozhoduje datum poštovního razítka.

Doklad o zaplacení musí být originál mladší tří měsíců

Ať už je cesta žádosti jakákoliv, klienti by měli mít vždy na paměti, že doklad o zaplacení sportovní aktivity či vyšetření, na které žádají zpětně příspěvek a který musí být k žádosti přiložen, nesmí být starší než tři měsíce. Pokud tedy žádáte v listopadu, paragon či faktura by měly být maximálně ze září.

A pozor, k žádosti se dokládá vždy originál dokladu o zaplacení, nikoliv kopie. Platebních dokladů může být předloženo více. Částky na nich lze sečíst až do horního limitu příspěvku.

Další dokumenty, které musí žadatel předložit

Kromě dokladu o zaplacení je potřeba přiložit žádost (kromě návštěvy pobočky VZP, kdy žádost není třeba), kterou si lze stáhnout na webu VZP. Dále kopii občanského průkazu a kartičky pojištěnce. V případě návštěvy pobočky předkládá žadatel doklady pracovníkovi VZP, kopie nedělá. Dále u dětí a mladých lidí do 18 let musí žadatel předložit rodný list dítěte či zaslat jeho kopii. V některých případech chce pojišťovna také další dokumenty, takže je lepší podívat se na internetové stránky nebo zavolat na klientskou linku s číslem 952 222 222.

Žádat je možné například u dětí na pravidelné pohybové aktivity. Slovo pravidelné je důležité, protože musí jít o cvičení, kam dítě chodí nějaký čas. Například žádost o proplacení týdenního kurzu na horách se do této kategorie příspěvku nepočítá.

Příspěvky na očkování i dětskou paruku

Mezi vyšetření, na která VZP přispěje, je například prohlídka kůže dermatoskopem, prvotrimestrální těhotenský ultrazvuk, mamograf u žen do 45 let nebo preventivní onkologické vyšetření u klientů nad 35 let věku.

U očkování lze zpětně získat příspěvek na vakcínu proti spalničkám, chřipce, klíšťové encefalitidě, hepatitidám A a B nebo pneumokokovým nákazám.

Peníze zpětně mohou obdržet také dětští či dospělí diabetici, odvykající si kuřáci, rodiče novorozenců, dárci krve nebo rodiče nedonošených miminek. Příspěvky lze čerpat například i na paruku pro nemocné dítě nebo bezlepkovou dietu. Novinkou jsou příspěvky na psychoterapeuta. Naopak letos nemohli rodiče vyslat děti na ozdravné pobyty Mořský koník, které byly kvůli covidu a nezájmu zrušeny. VZP letos nevypomůže ani s dentální hygienou.

Příspěvky na prevenci nabízí i ostatních šest zdravotních pojišťoven působících v ČR. Na pozoru by měli být zejména klienti Revírní bratrské pokladny a Zaměstnanecké pojišťovny Škoda. Také u nich lze požádat o čerpání příspěvků do 30. listopadu. 

U ostatních pojišťoven to je možné až do konce roku. S výjimkou Oborové zdravotní pojišťovny, která žádné jednotné datum pro své preventivní programy neuvádí.

Do kdy lze žádat o příspěvky ve zdravotních pojišťovnách

  • VZP – až na výjimky do 30. listopadu. Podrobnosti zde.
  • Revírní bratrská pokladna, zdravotní pojišťovna – do 30. listopadu. Podrobnosti zde.
  • Zaměstnanecká pojišťovna Škoda – do 30. listopadu. Podrobnosti zde.
  • ZP Ministerstva vnitra ČR – do 31. prosince, těhotné či ženy čerstvě po porodu a rodiče novorozenců mohou žádat až do 31. ledna. Podrobnosti zde.
  • Česká průmyslová zdravotní pojišťovna – do 31. prosince. Podrobnosti zde.
  • Vojenská zdravotní pojišťovna – do 31. prosince. Podrobnosti zde.
  • Oborová zdravotní pojišťovna –termíny se liší podle jednotlivých programů. Podrobnosti zde.

Zdroj: Vitalia.cz / webové stránky jednotlivých pojišťoven

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka Vitalia.cz. Vystudovala žurnalistiku a češtinu na Univerzitě Palackého v Olomouci, pracovala v Deníku, na webu TV Nova a iDNES.cz. Píše o zdravotnictví. Je držitelkou novinářských cen Psychiatrické společností ČLS JEP za rok 2021 a 2022. 

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).