Hlavní navigace

Centrum porodní asistence: Rodit v intimitě, s lékařem v dosahu

8. 2. 2019

Sdílet

 Autor: Nemocnice Na Bulovce
Na jedné straně ženy, které čím dál více volají po možnosti rodit podle svého a přirozeně. A na druhé odborníci, kteří zaštiťují, že když se během porodu cokoliv zkomplikuje, pomohou matce i dítěti. Donedávna to byly dva tábory. Nemocnice Na Bulovce nyní otvírá „neutrální půdu“ – Centrum porodní asistence, kde porody probíhají pouze pod dohledem porodní asistentky. Ale s lékařem v dosahu.

Není to nehorázný požadavek

Ještě před pár lety to byly nehorázné požadavky – rodit v jiné poloze než na porodním křesle. Neurychlovat porod medikací. Odmítat rutinní nastřižení hráze. A chtít po porodu své dítě na vlastní tělo, aby byl podporován bonding (první kontakt matky s dítětem, který podporuje kojení a všechny další přirozené procesy ve vazbě matka-dítě).

Dnes už porod není brán jako medicínský zákrok a platí, že pokud nejsou zásahy do něj nutné, není třeba je dělat. Přednosta Gynekologicko-porodnické kliniky 1. LF UK a Nemocnice Na Bulovce prof. Pavel Zikán zdůrazňuje podporu přirozených procesů při zachování vysoké odbornosti a bezpečí: „Vytváříme respektující prostředí. Žena je ta, kdo rodí, a my jsme tady jako ‚porodní asistence‘. Porodní asistentky jí pomohou provést zážitkem porodu. Zároveň jsou stanovena jasná pravidla a kritéria komplikací porodu, kdy může být přivolán okamžitě dostupný lékař.“

Porodní dům v nemocnici

Centrum porodní asistence (CPA) na Bulovce je jakýmsi „porodním domem v porodnici“. V otázce existence porodních domů (tedy alternativní varianty porodů mimo nemocniční zařízení s odbornou péčí porodních asistentek) je nejdiskutovanější věcí jejich vzdálenost od lékařského zázemí.

Centrum porodní asistence

První Centrum porodní asistence v ČR vzniklo na Gynekologicko-porodnické klinice 1. LF UK a Nemocnice na Bulovce a Neonatologickém oddělení Nemocnice na Bulovce. Založeno bylo v únoru 2019, ve spolupráci s Ministerstvem zdravotnictví ČR.

Porod probíhá pouze pod vedením porodní asistentky. O jednu rodičku se stará vždy jedna asistentka, která vede i předporodní péči a příjem k porodu. Zároveň jsou definována jasná kritéria komplikací porodu, kdy je přivolán okamžitě dostupný lékař. Pro matku i novorozence je zajištěna možnost ihned vyřešit případné nepředvídatelné komplikace a kritické stavy.

I přirozený a dobře probíhající porod se může během pár minut zkomplikovat tak, že půjde o život. Na to ostatně lékaři dlouhodobě upozorňují i přes výtky příliš hlasitých zastánkyň přirozenosti, že jsou takové situace výjimečné. Stát se mohou a jejich následky mohou být fatální pro matku či dítě. V Centru porodní asistence, které, pokud se osvědčí, může být odrazovým můstkem pro další pracoviště, a znamená tak reformu českého porodnictví, bude pro takové situace lékař v dosahu.

Je to nutné?

„Kvalifikovaná porodní asistentka je ten nejlepší pečovatel, který má pomáhat ženě u porodu,“ potvrzuje Pavel Zikán, že u fyziologického procesu vlastně zásahy lékaře nejsou třeba. „Porodní asistentky se u nás budou dále vzdělávat v reformovaném programu na lékařské fakultě.“

Naplní tak své kompetence, které běžně uplatňovaly před pár desítkami let, než se porody staly více medicínskou záležitostí. A ženy se z prostředí osvětlených sálů mohou vrátit do intimity, která je jedním z faktorů pro pohodový porod bez následných traumat, rozběhnutí kojení a zdravého vztahu mezi matkou a dítětem.

„Porod je přirozená věc a 99 % rodiček má porod nastavený v hlavě,“ říká porodní asistentka Jindřiška Foldynová, která stojí u počátků fungování CPA Na Bulovce. „Žena je na něj pozitivně naladěná. Ale může dojít k přerušení tohoto naladění – více lidmi kolem, otevřenými dveřmi, když s rodičkou řešíme intimní věci. Pak se procento snižuje, nastávají komplikace. Když ta narušení co nejvíce odbouráme, pozitivní nastavení zůstane a naprostá většina porodů proběhne přirozeně.“

 

Bonding jako norma

A neméně zásadní je situace po porodu, kdy se mluví o „zlaté“ hodince. Primář Neonatologického oddělení Martin Čihař shrnuje, že bonding a jeho podpora už by měly být normou, na kterou se teď pouze navazuje: „To, po čem maminky volají – okamžitý kontakt a minimální separace – už se děje. Jsme rádi, že máme i vybavení, abychom jejich tužby splnili. Miminko ošetřujeme přímo u maminky na těle a mohou zůstat spolu první dvě hodiny, než se přesunou na oddělení šestinedělí.“

Ani tohle nejsou zbytečné výmysly či přílišné požadavky. Z jedinečného vzájemného nastavení a sepětí po porodu těží matka i dítě. Především ve snadnější poporodní adaptaci a rozběhnutí laktace. 

Přirozenost v praxi

Jak budou porody v CPA probíhat? Gynekolog odešle těhotnou ženu do péče porodnice obvykle ve 36. týdnu. Na Bulovce se teď bude moci rozhodnout, zda zvolí „klasiku“, tedy porod za účasti lékaře. Pokud bude chtít jen péči porodní asistentky a její zdravotní stav to dovolí, bude k jedné porodní asistence docházet na předporodní péči. Vybudují si tak spolu intimnější vztah, který je pro hladký začátek i průběh porodu zásadní – bez obav se totiž ženě v pravý čas vyplavují správné hormony a odehrává se přirozený proces.

Samozřejmostí bude možný nepřetržitý pobyt doprovázející osoby (obvykle partnera) u porodu. Ani ten totiž ve všech porodnicích ještě není normou. Zatím se porod bude odehrávat na porodním sále, ale s co největším zajištěním intimity.

„Na podzim se porody přesunou do nově vzniklých pokojů s domácí atmosférou,“ doplňuje Jindřiška Foldynová. „A v příštím roce by měly přibýt další čtyři takové pokoje.“

„Ta moje“ porodní asistentka

Prozatím je do fungování CPA zapojeno sedm porodních asistentek a jejich počet se bude zvyšovat. Rodička bude mít dokonce možnost vybrat si přímo jednu z nich podle vzájemných sympatií.

„I proto se celý ‚projekt‘ spouští pár týdnů před porodem. Aby si maminky zvolily svou porodní asistentku, která jim pomůže vytvořit jejich porodní přání, bude jakýmsi strážným andělem jejich porodu,“ dodává Jindřiška Foldynová. „Navážou spolu až domácký vztah, vznikne potřebná důvěra a intimita.“

Dveře k porodu jako hezkému zážitku, a ne traumatu, se tak ženám otevřou co nejvíce.

Galerie: Historie porodnictví

Blýská se na lepší časy porodnictví?

Po porodní alternativě při vedení fyziologického porodu volají dlouhodobě rodičky i porodní asistentky. CPA tak následuje evropský trend a je odrazem rostoucí poptávky po respektujícím přístupu k ženě, zvýšení jejího komfortu a soukromí u porodu.

„Dnes už spolu umí komunikovat lékaři i porodní asistentky, a to je základ,“ říká ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. „Podporujeme vznik takových center, a ne samostatných porodních domů. Tady vidíme příliš vysoké riziko, když nastanou komplikace. Je nutné, aby byl lékař v dosahu. CPA je tak kompromisem mezi polarizovanými názory a reformou českého porodnictví.“

Centrum porodní asistence v kostce

  • V první fázi budou porody jen s porodní asistentkou probíhat na stávajících porodních sálech.
  • Druhá fáze startuje na podzim 2019 – porody se přesunou do dvou nově vzniklých porodních pokojů (apartmány s vlastním sociálním zařízením a domácí atmosférou).
  • Ve třetí fázi se CPA v Nemocnici Na Bulovce rozroste o další čtyři apartmány, výukové zázemí a prostory pro předporodní kurzy.
  • Další informace a kontakty: Bulovka.cz – Centrum porodní asistence.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zaměřuje se především na problematiku zdravého životního stylu, sportu, nemocí a jejich řešení.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).