Hlavní navigace

Pořídil si plantáž v Panamě a vozí k nám „kávový čaj“ – cascaru

28. 4. 2015

Sdílet

 Autor: Archiv Martina Dindoše
Není to tak úplně čaj ani káva, přesto má k obojímu velice blízko. Cascara se paradoxně pila dávno před tím, než bylo objeveno pražení kávových zrn a přípravy klasické kávy, přesto není známá a v kavárně na ni narazíte spíš výjimečně. Martin Dindoš ji dováží do Čech ze své farmy v Panamě.

Možná o cascaře slyšíte poprvé. Připravuje se z usušených kávových slupek, tedy z toho, co obaluje zrnko kávy při pěstování. Už samotné slovo cascara pochází se španělského výrazu cáscara, což značí slupka. Čerstvě posbírané kávové třešně se nechávají krátce fermentovat a následně se usuší. Právě ze suchých slupek se pak připravuje takzvaný kávový čaj. Jeho příprava je skutečně jednoduchá a podobná přípravě sypaného čaje.

Někteří farmáři tyto slupky používají dokonce jako hnojivo, pravdou však je, že kávové třešně chutnají i čerstvé. „Káva je vlastně ovoce. Kávové třešně jsou velmi chutné a sladké a obsahují spoustu vitamínů,“ říká Martin Dindoš, který cascaru dováží do Čech z Panamy.

Méně kofeinu než v kávě

Cascara v sobě uchovává kofein, který je zde ale zastoupen v menší míře než v kávě. Lze tak hovořit o její zdravější alternativě. Za ideální se považuje konzumovat jeden až dva čaje po tři sta mililitrech denně.

Cascara obsahuje rovněž množství antioxidantů a přirozené rychlé cukry. To vše z ní dělá jakýsi přírodní energetický nápoj. „Je to takový přirozený životabudič, žádný chemický energy drink. Hodí se například k pití v kancelářích, doplňkově je však vhodný i pro sportovce,“ upřesňuje dovozce. Chutí cascara připomíná skutečně třešně, čaj rooibos a šípky, je nasládlá, a tak ji není třeba dále doslazovat. I když třeba medem si ji zcela jistě dochutit můžete.

Cascara – návod k přípravě

  • Pro přípravu horkého nápoje dodržujte poměr 12 gramů (dvě vrchovaté čajové lžičky) čaje na 300 ml vody o teplotě 92 °C. Zalijte a louhujte po dobu pěti minut, poté sceďte a podávejte.
  • Pro přípravu studeného nápoje dodržujte poměr 24 gramů (čtyři vrchovaté čajové lžičky) čaje na 300 ml studené vody. Zalijte a ponechte louhovat v lednici po dobu 24 hodin, poté sceďte a podávejte.

Vyváží do Panamy, zpět vozí cascaru

Martin Dindoš, který pochází ze slovenského Horního Smokovce ve Vysokých Tatrách a původně pracoval jako finanční poradce, si malou kávovou farmu v Panamě pořídil v roce 2012, když se rozhodl zainvestovat peníze mimo Evropskou unii: „Do Panamy stejně jako do Kanady a USA vyvážíme náš doplněk stravy z českého česneku a českou kosmetiku, a tak mne napadlo něco dovézt také zpět k nám do Čech. Obzvláště když člověk potom zjistí, jak je to kafe výborné a jedinečné. Přišla mi škoda ho nedovážet domů,“ vzpomíná na své kávové začátky.

Malá rodinná kávová farma Finca Dindos o rozloze asi 1,3 hektarů se nachází v Panamě, v proslulém kávovém regionu Boquete, ve vysokohorské oblasti Alto Quiel v nadmořské výšce 1600 metrů na svazích vulkánu Barú. Podle Martina Dindoše tento region v posledních letech produkuje vůbec nejlépe hodnocené kávy na světě.

Protože většinu času tráví v České republice nebo na obchodních cestách po světě a v Panamě nemůže pobývat tak často, aby vše mohl kontrolovat sám, s péčí o kávu mu pomáhá tamní usedlík, přítel Richard Lipner. „Richard je vlastně naším sousedem, protože rovněž vlastní kávovou farmu kousek od té naší. Jeho farma Finca Dos Jefes je mezi znalci vysoce oceňována pro svou kvalitní kávovou produkci a pozoruhodné kávové exkurze. Richard je vášnivým milovníkem dobré kávy a velmi trpělivým a spolehlivým správcem,“ pochvaluje si Martin Dindoš a zmiňuje ještě jednu zajímavost: kávu pěstuje a sklízí v souladu s lunárním cyklem.

Chutná a překvapí svými účinky

Kávové plody jsou sklízeny ručně, poté jsou sušeny na slunci na takzvaných etiopských vyvýšených lůžkách a ručně tříděny, aby se získala jen ta nejkvalitnější kávová zrna.

„Celý proces pěstování, sklizně, dovozu a pražení máme pod kontrolou, naši kávu zkrátka nepustíme z ruky, dokud se nedostane ke koncovému zákazníkovi,“ říká dovozce. „Zároveň jsme se zavázali k dodržování zásad udržitelného zemědělství a ke zpracování této výjimečné komodity využíváme postupy šetrné k životnímu prostředí a respektující důstojnost sběračů a zpracovatelů kávy,“ dodává.

Pokud chcete cascaru ochutnat a vyzkoušet, budete muset zapátrat, třeba po pražských alternativních kavárnách. Ještě do konce února ji nabízel Můj šálek kávy v Karlíně. Podle tamního personálu byl studený nápoj ochucený medem a pomerančem mezi zákazníky celkem oblíbený. „Vzhledem k sezónnosti této suroviny ji v nejbližší době neočekáváme, a nabízet tedy nebudeme,“ vysvětlila baristka Tereza. Různé e-shopy ovšem prodávají balení cascary k domácí přípravě.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Psaní se věnuje už od střední školy. Jako redaktorka pracovala v regionálních přílohách MF DNES Praha a střední Čechy. Nyní je na volné noze.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).