Hlavní navigace

Čaj z houby čaga vaří v Rusku i u nás

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Rezavec šikmý neboli čaga sibiřská obsahuje podobně jako řada dalších hub cenné látky. Můžete si ho koupit i sami nasbírat, a podle vyzkoušených receptů připravit třeba čaj nebo víno.

Rezavec šikmý (Inotus obliquus) neboli čaga je druh dřevokazné houby, které se daří především na břízách. Houba je kulovitá a poměrně velká, když jí rozřízneme, má typicky tabákovou barvu. Čagu můžeme najít i u nás.

Jak můžeme čagu zpracovat?

Rezavec můžeme usušit, zamrazit, naložit do lihu.

Co čaga obsahuje?

Cennými látkami jsou především betulin, inoitodiol a obliquol (což jsou triterpeny), dále kyselina čagová, polysacharidy.

Léčivé účinky rezavce

Udává se, že tento choroš má výrazné kancerostatické účinky, především při nádorových onemocněních trávicího traktu, rakoviny prsu a ženských orgánů. Dále výrazně posiluje imunitní systém, zvyšuje chuť k jídlu, čistí krev, regeneruje činnost základních čističů – jater a ledvin, potlačuje negativní působení chemických léků, aditiv i pesticidů na organismus. Rezavec také povzbuzuje enzymatické funkce, proto je jeho užívání vhodné při potížích se slinivkou, zánětech žaludku, vředech i u ulcerózní kolitidy a Crohnovy choroby.

Pro koho je rezavec vhodný?

Čagu mohou užívat děti, těhotné i kojící ženy.


Autor: Wikipedia.org / Tomas Čekanavičius, podle licence: CC BY-SA 3.0

Využití houby čaga přišlo z Ruska, rezavec roste i u nás

Receptury z rezavce

Posilující čaj z čagy

Potřebujeme: 1 lžičku sušené čagy, 3 dl vody

Postup: Čagu dáme do kastrůlku se studenou vodou a vše pomalinku přivedeme k varu, poté ztlumíme a ještě 10 minut vaříme. Pak odstavíme a necháme 15 minut louhovat. Po uplynutí této doby přecedíme a hotový čaj po douškách vypijeme. Čaj popíjíme 2× denně po dobu 8 týdnů. Denně si ho připravujeme čerstvý!

Rezavcové kousky na celkové posílení organismu

Dokonale očištěný choroš nasekáme najemno a úplně jej vysušíme v pootevřené troubě při teplotě šedesát stupňů Celsia, necháme jej vychladnout a poté uschováme ve sklenici s dobrým uzávěrem.

Užíváme: 1× denně na špičku kulatého nože houby, kterou zapijeme vlažnou vodou. Tento postup provádíme po 6 týdnů.

Víno na posílení imunity a trávení

Potřebujeme: 1 lžíci sušené čagy, 1 lžíci sušené hlívy, 1 lžičku kořene hořce žlutého, 1 lžíci sušené kůry lapacha, 1 lžíci sušeného květu měsíčku, půl lžičky tlučených fenyklových semínek, půl lžičky tlučených anýzových semínek, 1 l kvalitního červeného vína

Postup: Všechny přísady smícháme dohromady a zalijeme je vínem. Vše necháme 14 dní na teplém místě louhovat. Nesmíme zapomenout denně protřepávat. Poté přecedíme a po dobu 8 týdnů užíváme 2× denně 1 štamprli.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Přírodní terapeutka, zabývá se fytoterapií, aromaterapií, celkově zdravým životním stylem. Autorka několika knih…

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).