Hlavní navigace

Jaké to latte vlastně chcete? Caffè latte vs. latte macchiato

23. 4. 2018

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com / Vitalia.cz
Říct si v kavárně o latte může být docela adrenalinová záležitost. Pokud si z vás bude chtít italštinou vládnoucí barista vystřelit, není vyloučené, že dostanete sklenici mléka bez kávy.

Naopak, pokud bude obsluha v terminologii plavat, pravděpodobně vám připraví něco jiného, než jste očekávali. Udělejte si proto v kávových nápojích jasno, ať si příště nemusíte objednávat latéčko.

Komplikovaná terminologie

Latte v italštině znamená mléko. Když si proto v Itálii objednáte latte, nedivte se, když vám rozesmátý číšník po chvíli přinese sklenici mléka. Pokud se ale v nápojovém lístku kavárny latte pojí s nějakým dalším slovem, je tím řečeno, že se jedná o kávu s mlékem. Způsobů, jak si užít latte v kávě, je mnoho, a tak není divu, že v tom často nemají jasno baristé ani hosté.

Komplikovanou situaci s kávovou terminologií přiznává i barista pražírny doubleshot Ondřej Hurtík: „Kávové nápoje nejsou nic přísně standardizovaného. Respektive existuje sice standard, který je tak nějak obecně akceptovaný, ale kdokoliv se od něj může odklonit. I kvůli tomu se stává, že pod stejným názvem můžete ve dvou různých kavárnách dostat dva různé nápoje.“

TIP: Je frappé a ledová káva to samé?

Caffè latte: káva s mlékem

Asi nejznámější kávou s mlékem je caffè latte. Tento nápoj vznikl v padesátých letech minulého století v kalifornském podniku Caffe Mediterraneum, který spoluvlastnil italský barista Lino Meiorin. Američané tehdy nebyli zvyklí na silnou chuť kávy, kterou v kavárně italští baristé připravovali, a tak po obsluze žádali víc mléka. Lino Meiorin brzy začal tomuto nápoji říkat caffè latte, což vlastně znamená káva s mlékem. V roce 1959 bylo caffè latte zařazeno do oficiální nabídky podniku a s postupem času se šířilo dál do světa.


Autor: Piccolo neexistuje

Caffè latte

Správné caffè latte by mělo obsahovat espresso, které je přelité 210 g mléka vyšlehaného do mikropěny. Caffè latte se podává v hrnku o objemu přibližně 250 ml a zruční baristé dokáží do mléčné pěny před servírováním s pomocí techniky latte art vykreslit líbivé obrázky.

Mnoho kaváren kromě klasického caffè latte také nabízí tento nápoj s různými příchutěmi. Velmi populární je například oříškové, karamelové nebo vanilkové caffè latte. V zimním období ovšem není problém sehnat ani dýňové nebo kaštanové caffè latte. „Tento kávový nápoj obsahuje poměrně velké množství mléka a má méně výraznou kávovou chuť. Obzvlášť když se caffè latte udělá jen z jednoho shotu espressa, tak je běžné, že vám kavárny nabídnou dochucení pro zvýraznění chuti nápoje,“ objasňuje Ondřej Hurtík, proč baristé caffè latte rádi dochucují sladkými sirupy.

Latte macchiato: mléko umazané od kávy

Nejen mnoho zákazníků, ale i kavárníků si ale stále plete caffè latte s latte macchiato. I v případě tohoto nápoje je hodně výmluvný už sám název. Macchiato v italštině znamená skvrnitý, umazaný nebo pošpiněný. Latte macchiato lze tak přeložit jako umazané mléko.


Autor: Piccolo neexistuje

Latte macchiato

„Latte macchiato je našlehané mléko, jehož mikropěna se separuje od zbytku mléka tím, že se mléko nechá krátce odstát. Díky tomu vznikne suchá pěna s teplým mlékem naspodu, do které se nalije espresso, čímž vzniknou tři vrstvy,“ vysvětluje tajemství přípravy latte macchiata Ondřej Hurtík z pražírny doubleshot.

Aby vrstvení kávy s mlékem a mléčnou pěnou vyniklo, servíruje se latte macchiato ve vysoké štíhlé sklenici.

Caffè latte tak lze od latte macchiata snadno poznat podle toho, že první z těchto nápojů patří do hrnku a druhý do sklenice.

Podle legendy tento lehký kávový nápoj vznikl kvůli italským dětem, které chtěly pít kávu jako dospělí. Aby byly děti spokojené, rodiče jim do mléka začali přidávat kapku kávy. Tak vzniklo umazané mléko latte macchiato. Později se v kavárnách mléko začalo šlehat do pěny a vzniklo vrstvené latte macchiato.

Espresso macchiato: káva umazaná od mléka

Umazané nemusí být jenom mléko od kávy, ale v případě nápoje espresso macchiato se role prohodí a mléko poskvrní kávu.


Autor: Piccolo neexistuje

Espresso macchiato

Základem tohoto kávového nápoje je espresso, které se zjemní našlehanou teplou pěnou. Napěněné mléko by se zde mělo dokonale propojit s kávou a vytvořit tak chuťově příjemný zážitek.

Espresso macchiato se podává v malém 80ml šálku a vzhledem připomíná zmenšené cappuccino.

Café au lait zvládnete i doma

Připravit si doma caffè latte nebo latte macchiato není ovšem úplně snadné. „Pokud nemáte stroj na espresso, trysku na šlehání mléka a nemáte praxi v jejich používání, dobré caffè latte si nepřipravíte. Navíc udělat doma dobré espresso je poměrně náročné. Raději bych doporučil si tyto nápoje dopřávat v kavárnách a doma sáhnout spíš po filtrované kávě, která zručnost ani velké vybavení nevyžaduje,“ radí barista Ondřej Hurtík.

TIP: seriál Dobrá káva o možnostech domácí přípravy kávy


Autor: Piccolo neexistuje

Café au lait

I v případě filtrované kávy ale není nutné se vzdát tradičního kávového nápoje s mlékem. Filtrovaná káva připravená ve french pressu je základem známého francouzského nápoje café au lait, což v překladu znamená káva s mlékem.

Café au lait tvoří filtrovaná káva přelitá ohřátým mlékem. Café au lait se tradičně podává v misce nebo hrnku bez ouška. I když u nás tato francouzská káva s mlékem není tak známá jako caffè latte, ve Francii je nezbytnou součástí nápojového lístku každé kavárny.

Galerie: Coffee art – obrázky z kávové pěny

Odborná spolupráce:

Ondřej Hurtík

Barista pražírny výběrové kávy doubleshot a barista roku 2016. Vicemistr světa v Coffee in Good Spirits 2015.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Cestovatelka a publicistka. Na svých cestách se zaměřuje především na poznávání místní gastronomie a foodie trendů.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).