Hlavní navigace

„Tajné ženské zbraně“ bez chemie: Bylinky vhodné výhradně pro ženy

12. 11. 2018

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Výkyvy nálad, premenstruační syndrom či menopauza. Ženy mají řadu specifických trápení. Zastání máme naštěstí v přírodě, která pro nás vymyslela spoustu přírodních prostředků, které nás mohou doslova zachránit.

Z bylinek, které jsou vhodné výhradně pro ženy a jež by nás neměly minout, je nutno zmínit kontryhel, jetel luční, jeřáb ptačí nebo řebříček obecný. Ten už legendární bylinkář farář Kneipp nazval „králem v léčbě ženských nemocí“ a použil ho jako hlavní bylinu ve svém známém královském čaji (40 g nati řebříčku, 30 g nati kontryhele, 20 g květu měsíčku a 10 g listu šalvěje). Čaj doporučoval pít při ženských potížích, protože řebříček velmi dobře tlumí krvácení a potlačuje bolest při menstruaci.

Některé rostliny obsahují i takzvané fytoestrogeny, tedy látky nápadně podobné ženským hormonům. Údajně nám mohou pomoci s mnoha ryze ženskými obtížemi a umí vyrovnat i hormonální nerovnováhu. Odborník na byliny Pavel Popov k tomu však říká: „Názory na užívání fytoestrogenů se různí a i odborné studie si mnohdy protiřečí. Osobně bych zaujal rozumný přístup a rostliny, které obsahují fytoestrogeny, bych užíval kolem padesátého roku, tedy až v době klimakteria,“ upozorňuje.

Jetel místo hormonů

Jednou z nejsilnějších bylin plnou fytoestrogenů je obyčejný jetel luční. Pomáhá při návalech horka a nevolnosti, což patří k častým projevům menopauzy. U jetele sbíráme jeho květy a z nich je nejvhodnější připravit nálev. Jetel nemá žádné vážnější nežádoucí kontraindikace, často se využívá v kombinaci s dalšími léčivými bylinami. Při sběru dejte pozor pouze na to, jaký druh sbíráte – u nás jich roste okolo dvaceti druhů, ale ne všechny mají požadované účinky.

„Ženské“ bylinky:

  • kontryhel,
  • řebříček obecný,
  • jetel luční,
  • jeřáb ptačí,
  • chmel otáčivý,
  • meduňka,
  • šalvěj,
  • třezalka,
  • řimbaba
  • sporýš,
  • mochna husí.

„Při klimakteriu bych z dalších bylin doporučil jeřáb ptačí, který využívala už tradiční čínská medicína. Jeřáb pomůže vyrovnat hormonální hladinu a srovnat cyklus. Chmel otáčivý napomáhá regulovat cyklus a pozitivně působí při nervové podrážděnosti. K hormonální rovnováze přispívá také meduňka a šalvěj, šalvěj navíc oceníte při nadměrném pocení, což bývá další z nepříjemných projevů menopauzy,“ vysvětluje dr. Popov.

Kontryhel hraje prim

Je o něm řeč snad ve všech internetových diskuzích, kde si jej ženy doporučují na nejrůznější zdravotní komplikace. Dá se z toho skoro vyvodit, že kontryhel je všelék pro každou ženu. Pravda, mohou jej užívat v podstatě téměř všechny ženy, jen je dobré upozornit, že reakce na něj může být individuální, například u některých žen by mohl prodlužovat menstruační cyklus. „Obecně ale kontryhel výborně upravuje nadměrné krvácení a tlumí menstruační bolesti. Pomáhá posilovat podbřišek a ženské pohlavní orgány, především dělohu. Kontryhel obsahuje třísloviny, hořčiny, organické kyseliny, minerální látky a kyselinu salicylovou. Je zajímavé, že i když se kontryhel používá zejména pro svoje účinky gynekologického rázu, nepodařilo se dosud zjistit, která obsahová složka vlastně stojí za tímto působením,“ podává výčet bylinář Popov.


Autor: Isifa.cz

Kontryhel, univerzální ženská bylina, pomůže i s bolestivou menstruací

U kontryhelu sbíráme kvetoucí nať, a to od května do září. Nejčastěji z něj připravujeme nálev. Pokud chcete kontryhel využít k výplachům (při různých gynekologických zánětech), je dobré použít odvar s vyšší koncentrací byliny.

Byliny pro období premenstruačního syndromu

U PMS je složité, že nikdo pořádně neví, čím je způsoben. „Obecně bych ženám, které na něj trpí, doporučil dodržovat pitný režim, zvýšit příjem železa, přidat pravidelnou fyzickou aktivitu, a pokud je to možné, míň se stresovat,“ říká Pavel Popov a dodává, že z vhodných bylin se dá doporučit kontryhel, řebříček a dále například i třezalka, která uklidňuje, zlepšuje náladu a snižuje psychické napětí. Vhodná je i řimbaba, která pomáhá tlumit migrény i menstruační bolesti.

Křeče při menstruaci

Příčinou bolestivé menstruace bývá většinou zvýšená tvorba tzv. prostaglandinů, které vznikají v děložní sliznici a způsobují křečovité stahy dělohy. „Doporučil bych vyzkoušet teplý obklad na podbřišek a čaj z hluchavky bílé. Ta má protizánětlivé účinky a tlumí křečové bolesti. Pomáhá harmonizovat menstruaci, čímž dochází ke zmírnění menstruačních potíží,“ uvádí bylinář.

Z dalších bylin se dá doporučit již několikrát zmiňovaný kontryhel, řebříček, sporýš nebo mochna husí, která obsahuje látky, díky nimž se uvolňuje hladké svalstvo. Výborně působí i pelyněk – tlumí premenstruační tenzi i bolesti při samotné menstruaci.

Přírodní prostředky pro těhotné a kojící

Na začátku těhotenství je lépe se bylinám úplně vyhnout. Později je možné užívat některé neutrální byliny (například jahodník, dobromysl, heřmánek, rooibos), ale velmi opatrně, ne příliš dlouho a ideální je jednotlivé druhy střídat. „Byliny v těhotenství bych užíval pouze jako zpestření pitného režimu, a pokud chce někdo užívat jiné byliny, doporučuji to zkonzultovat s lékařem,“ upozorňuje dr. Popov.

Co se týká bylin a kojení, existují speciální bylinné čaje na podporu mateřského mléka, ze samotných bylin je to fenykl, anýz a kmín. U bylin v době kojení jde většinou o předběžnou opatrnost, protože některé látky z bylin by mohly přecházet do mateřského mléka.

Odborná spolupráce:

RNDr. Pavel Popov

V r. 1993 založil s manželkou Miluší firmu Dr. Popov v západočeském Tachově. Navázal tak na dlouholetou bylinářskou tradici v rodině – léčivými rostlinami se zabýval jeho otec Vladimír i dědeček Mitrofan. Pavel Popov s oblibou sbírá herbáře a knihy o zdraví, má jich přes 1500 a v oboru bylinářství se neustále vzdělává. K bylinám přistupuje s pokorou a s úctou a jejich pozitivní účinky se snaží zodpovědně předávat dál. Dr. Popov je česká rodinná firma, pracují v ní příznivci zdravého životního stylu a příslušníci široké rodiny manželů Popovových.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Věnuje se bylinářství, aromaterapii a masážím. Připravuje vlastní projekt Bylinkový magazín. Jako bylinářka spolupracuje s Institutem funkční medicíny a výživy. Vystudovala mj. obor Léčivé rostliny na Farmaceutické fakultě v Hradci Králové.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).