Hlavní navigace

Bylinky na detoxikaci jater: bodláky dokážou zázraky

22. 6. 2012

Sdílet

 Autor: Wikimedia / JoJan
Máte potíže s játry? Nevěšte hlavu. Existují bylinky, které vám pomohou dát tento důležitý orgán do pořádku. Jde hlavně o ostropestřec a slanobýl.

Játra máme jenom jedna, a pokud se pokazí, je zle. Na jejich činnosti závisí chod celého organismu, a pokud nám z nějakého důvodu játra nefungují, jak by měla, riskujeme tím ohrožení na životě. Proto je potřeba se o játra dobře starat. Preventivní jaterní detoxikace nikomu neublíží, natožpak když se skutečně jedná o dysfunkce nebo závažná jaterní onemocnění.

Jak poznáte, že máte játra v nepořádku?

Poznat by to měl především váš lékař a to jak pohmatem, protože při zánětu bývají játra zvětšená, tak podle vzhledu vaší pokožky, která může být zažloutlá. Samozřejmě také podle řady dalších příznaků včetně únavy, dlouhodobých trávicích potíží, bolestí v pravém podžebří, zvýšené teploty či horečky, ekzému, vyrážek na kůži nebo také náhlého rozvoje nejrůznějších alergií. Játra jsou především detoxikačním orgánem a velice špatně snášejí, když člověk pije větší množství alkoholu nebo užívá nejrůznější léky. Důsledkem dlouhodobého chronického zánětu a dysfunkce může dojít ke ztučnění jater a následně také k nebezpečné cirhóze.

Primárním ukazatelem dysfunkce jater jsou pak zvýšené jaterní testy. Mohou poukazovat na jaterní zánět, žloutenku, mononukleózu či další jaterní poruchy. V jakémkoli případě onemocnění jater se doporučuje přísná dieta se striktním vyloučením alkoholu a veškerých tuků. Léky byste měli užívat jen v minimálním množství, a to pouze na doporučení lékaře, dále se vyvarovat živočišných produktů, uzenin, pečených a smažených pokrmů, tučných sýrů, jogurtů i kravského mléka.

Ostropestřec mariánský pro alkoholiky i alergiky


Autor: Wikimedia / JoJan

Ostropestřec mariánský se osvědčil při jaterních onemocněních

Na regeneraci jater se pak doporučují nejrůznější, často velmi hořké byliny, z nichž velmi účinný je bodlák ostropestřec mariánský, který upoutá jak svým majestátním a pichlavým vzhledem, tak i svými bezkonkurenčními účinky. Dokáže neuvěřitelným způsobem zregenerovat i velmi poškozená játra a často se užívá také preventivně.

Ostropestřec je ostnatá letnička či dvouletka, která roste na slunných stanovištích a kvete většinou až druhým rokem. Užívají se především semena, která se sbírají koncem léta. Připravují se z nich čaje, tinktury, tablety nebo se z nich lisuje olej. Prodávají se buď drcená nebo celá, která se také doporučují žvýkat nebo si je můžete doma pomlít mlýnkem na mák. Prášek z drcených semen se užívá na špičku nože třikrát denně a může se přidat i do různých pokrmů.

Obsahuje silymarin, který můžete dostat v tabletách také v lékárně. Označuje vícero účinných látek, zejména flavonolignanů, které mají výrazné detoxikační vlastnosti, zlepšují metabolismus jaterních buněk a podporují regeneraci jaterní tkáně. Proto je ostropestřec ideální volbou při jakémkoli jaterním onemocnění, od mononukleózy, přes žloutenku až po ztučnění jater či cirhózu jako následek alkoholismu. Je velmi vhodný na celkovou detoxikaci u alkoholiků a narkomanů, pomáhá játrům také při chemoterapii nebo při nejrůznějších alergiích.

Nedoporučuje se však užívat v těhotenství a při kojení, také při velmi vysokém tlaku, neboť jeho užívání tlak zvyšuje. Rovněž není vhodný pro velmi malé děti. Jeho užívání je jinak naprosto bezpečné, pouze v ojedinělých případech může vyvolat alergickou reakci.

Slanobýl chlumní na metabolismus, cholesterol, cévy i oči

Další užitečnou bylinou je sibiřská travina, která roste na velmi suchých a slaných půdách na východě, zejména v Rusku, Mongolsku a Číně. Sbírá se nať, která se suší a připravuje se z ní léčebný čaj, který jistě seženete v každém dobrém bylinkářství.

Velmi blahodárně působí na trávicí orgány, zejména játra, žlučník a slinivku a výrazným způsobem podporuje trávicí procesy a ovlivňuje metabolismus tuků a cukrů. Regeneruje a detoxikuje játra, obnovuje jaterní buňky a pomáhá snižovat vysoké hodnoty jaterních testů, odstraňuje škodliviny a jedy z těla, působí také na ledviny a močové cesty. Podporuje trávení, napomáhá redukci hmotnosti, upravuje hladinu cholesterolu i cukru v krvi, působí také na cévy a zlepšuje zrak. Je velmi vhodným při nemocech jater a slinivky, při vysoké hladině cholesterolu nebo při cukrovce.

Slanobýl obsahuje velké množství prvků, dále aminokyselin, mastných kyselin, flavonoidů, oligosacharidů, sterolů i saponinů. Užívání se nedoporučuje těhotným, kojícím ženám a dětem do deseti let.

Recept na pampeliškový salát s čekankovými puky 

Chcete-li udělat něco dobrého pro svá játra, sežeňte si čekankové puky, jeden či dva z nich řádně umyjte a pokrájejte, přidejte na kousky nakrájené oloupané jablko, pár čerstvě natrhaných a omytých pampeliškových listů, které rovněž můžete nakrájet či natrhat na malé kousky, a jeden či dva čerstvé květy měsíčku lékařského třeba z vaší zahrádky. Tyto dobroty můžete konzumovat jen tak samostatně nebo si zmíněné ingredience zalijte nízkotučným bílým jogurtem a lehce pokapejte citronovou šťávou.

Dalšími bylinkami, které pomohou našim játrům, jsou například smetanka lékařská, čekanka obecná, puškvorec obecný nebo hořec žlutý, přičemž u všech těchto zmíněných bylin se užívá kořen. Pomůže nám také nať zeměžluče nebo květu měsíčku lékařského. Na jaterní choroby pomáhá také vlaštovičník větší, který je však jedovatý a doporučuje se užívat raději ve formě naředěné tinktury.

Všechny zmíněné bylinky seženete v lékárně nebo dobrém bylinkářství.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Externí redaktorka a copywriterka píšící pro webové i tištěné magazíny. Zaměřuje se na oblast zdraví, historie medicíny, psychologie, filozofie, etikoterapie a alternativní medicíny.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).