Hlavní navigace

Jak se pěstují bylinky do supermarketů

6. 4. 2017

Sdílet

 Autor: Vitalia.cz
Bylo by bláhové čekat na Moravě koncem března zelené lány voňavých bylinek. A přece tu jsou. Ve vsi na Znojemsku najdete největšího celoročního pěstitele bylinek u nás.

Venku bylo větší horko než uvnitř. Počasí si v posledních březnových dnech hrálo na červenec a iluze letního horkého dne byla téměř dokonalá. Jenže v sezóně by pole u Suchohrdel byla plná zelených bylinek, při mé návštěvě spíš odpovídají názvu vesnice. Zelená se to zatím nesměle jen v několika venkovních fóliovnících. Ty hlavní zelené lány jsou teď totiž ukryté v přilehlé budově.

Milujeme bylinky

Už cestou se v autě rozjela debata. Komu se daří doma pěstovat bazalku a pažitku, kam s tymiánem na záhoně, jak uštipovat lístky a kam je použít. Půlka národa zrovna teď běhá po lese a hledá medvědí česnek a mladé kopřivy do velikonoční nádivky, druhá připravuje květináče a kypří půdu. Podle průzkumu, který si nechal před pár lety udělat maloobchodní řetězec Albert, většina Čechů pěstuje bylinky, nebo se o to alespoň pokouší. A to nejenom na zahrádkách, ale i doma, na balkoně či parapetu. Bylinky máme prostě rádi. Jenže ne každý je rozený pěstitel a má „zelené prsty“. „Těší nás, že je tu možnost zajít do obchodu a čerstvé bylinky si koupit,“ říká Barbora Vanko z Alberta. V jeho obchodní síti najdete bylinky právě od lokálního dodavatele ze Znojemska.

Společnost Bylinky s.r.o. u nás začínala doslova na „zelené louce“. „V roce 2011 tady všude rostla kukuřice,“ ukazuje ředitel Petr Huška. Ta během jediného roku vyklidila místo bylinkám. A nešlo o náhodu, že se aktuálně jediný tuzemský celoroční pěstitel zeleného koření usadil právě tady. Firma totiž využívá sousedství bioplynové stanice patřící jiné společnosti. „Celý skleník je osvícen a vytápěn touto stanicí. Je to poměrně unikátní provoz, který se nese v duchu udržitelného rozvoje.“ Podle ředitele tento přístup souvisí s tím, že Bylinky s.r.o. jsou součástí švédské rodinné společnosti SPISA Group, která se již dvacet let věnuje pěstování bylin, je největším evropským producentem čerstvých bylinek v květináčích a v současné době provozuje celkem osm moderních skleníků ve Švédsku, Velké Británii, Polsku, Portugalsku a u nás. „To je to, co Švédové velmi prosazují, šetrnost k okolnímu prostředí, závlahu dešťovou vodou, vlastní zdroj tepla,“ vyjmenovává Petr Huška. Firma se navíc snaží nevyužívat pesticidy, díky čemuž později zjistíme, že byznys se dá udělat i na tom, že chováte hmyz požírající jiný hmyz.

Květináčů a vaniček s bylinkami se prodají miliony

Bylinky se v Suchohrdlech u Miroslavi pěstují celoročně v obrovské hale. Odsud pocházejí čerstvé bylinky „v kelímku“, malém květináči zabalené navíc do průhledného obalu, jak je pak vídáme v regále obchodu. Tento velký skleník byl otevřen v roce 2012 zejména pro řetězec Albert, který je hlavním odběratelem společnosti. „Naše spolupráce začala před lety zhruba dvě stě tisíci prodanými květináči za rok, letos je to již milion a půl,“ říká ředitel Bylinek.cz. Firma dále dodává do Globusu, Lidlu, Makra v ČR i na Slovensku či Penny. Bylinky ze Znojemska si objednávají také zákazníci online obchodu s potravinami Kolonial.cz.

Pažitka ve venkovním skleníku
Autor: Bylinky s.r.o. / Albert

Pažitka ve venkovním skleníku. V hale se pěstují bylinky v kelímku, venku řezané určené do vaniček

Firma se přizpůsobuje gastronomickým a spotřebitelských trendům. Před dvěma lety tu proto rozšířili výrobu o sezonní pěstování bylinek určených pro prodej ve vaničkách. „Nejenom u nás, ale i ve světě roste poptávka po těchto řezaných bylinkách v různých baleních. Je to populární hlavně u lidí, kteří si na internetu stáhnou recept, podle něj nakoupí a uvaří, vaničku vyhodí. Je to jiná skupina lidí než ta, která si pěstuje bylinky a částečně je má i jako dekoraci,“ vysvětluje Petr Huška rozdíl mezi spotřebiteli. Celkově se v České republice prodá podle jeho odhadu kolem pěti milionů kelímků s bylinkami, plus to samé množství vaniček s řezanými bylinami. „Naši nákupčí v tomto sortimentu sledují více než třetinový nárůst květináčových bylin, řezané jsou nový trend a rostou ještě rychleji,“ doplňuje Barbora Vanko z Alberta. Co se týče prodejů, mezi nejoblíbenější bylinky patří po celý rok jasně pažitka, petržel, bazalka a máta. S rostoucí popularitou asijské kuchyně pozorují také zvýšenou poptávku po čerstvém koriandru.

Predátoři proti škůdcům

Halou plnou světla se táhnou široké žluté a modré lepicí pásky. Při pohledu zblízka jsou poseté drobnými tečkami hmyzu. Jde o jakési obří mucholapky, ale tady, v pěstírně, nejde ani tak o mouchy, jako o škůdce bylin. Těm se podobný provoz nemůže zcela vyhnout. Každá barva přiláká určité spektrum hmyzu a jednou či dvakrát do roka se pásky vymění. Jde o součást ochrany, která tu probíhá bez pesticidů. „Pěstuje se na bázi bioochrany, to znamená, že škůdce, kteří se vyskytnou, požírají jejich přirození nepřátelé. Vyskytne-li se třeba mšice, do skleníků je vysazen predátor, který ji sežere. Bylinky jsou tím pádem čisté, bez chemických postřiků,“ popisuje ředitel.

Predátory nakupuje firma ve velkém množství, řádově v milionech. „Naše společnost již má na některé druhy pěstírnu, něco kupujeme od kolegů z Portugalska či Dánska,“ popisuje hlavní agronom Miloslav Souček. Tyto vosičky, larvy, roztoče či slunéčka rozprostřou po skleníku, kde jim mšice a spol. slouží jako hostina nebo „nosič“ pro vajíčka. „Na každého škůdce je jiný parazit,“ říká Souček. Další formou ochrany bylinek je mechanické ošetření – postřik jedlým olejem, který hmyzu zalepí vzdušné průduchy a vede k jejich udušení. Hmyz pak sám z rostlinek opadá.


Autor: Vitalia.cz

Pesticidy tu nepoužívají. Lepicí pásy jsou jedním z prvků ochrany proti škůdcům

Na jedné straně haly jsou „mimina“, bylinky sotva viditelné, postupně se v rámech posouvají až k druhému konci, kde se coby dospělé vydají do světa. Plocha je dle očekávání zelená, ale pod horní vrstvou prosvítá červené světlo, místy se mísí do až poetických barevných kreací. Je tu totiž jakési „podpalubí“ ozářené červenými „ledkami“. „Červené světlo je jen jedna část spektra, které vnímáme, a právě toto tzv. fotosyntetické asimilační světlo rostliny potřebují k růstu a fotosyntéze, zbytek je pro ně nepodstatný,“ vysvětluje agronom. Červená světla tak umožňují využít maximálně kapacitu prostoru.

Po celý rok z Moravy (a občas z Afriky)

Bylinky v květináčích pěstované v hale jsou k dostání po celý rok. Celoroční provoz má výhody nejen pro zákazníky, kteří najdou v obchodech stálou nabídku lokálního produktu, ale také umožňuje víceméně celoroční práci pro lidi z okolí, o čemž svědčí řada kol zaparkovaných na plácku před vchodem. „V roce 2012 jsme spouštěli zkušební provoz a brzy mohli přejít z polských dodávek na vlastní. Z tehdejších osmi zaměstnanců je dnes stálých asi pětatřicet,“ vzpomíná ředitel. I tak se během roku počet potřebných rukou mění, množství kopíruje sezónu, v zimě je to třicet lidí, v létě až padesát.

Sezonu kopírují také řezané bylinky z místní polní produkce. Jedna z prvních je jarní pažitka a venkovní sezona končí počátkem listopadu posledním tymiánem a rozmarýnem. Pažitka si vůbec na zimu potrpí. „Pažitka miluje mráz,“ vysvětluje agronom Miloslav Souček, když se podivujeme obřímu chlaďáku naplněnému kelímky se „šnytlíkem“. „Pažitka se dělá jako dvouletá. První rok si ji předpěstujeme, na podzim nebo v zimě ji zamrazíme a pak si ji během roku vytahujeme a dopěstováváme v potřebném množství. Aby zesílila a byla druhý rok hezká, potřebuje mráz.“ V tom je ale pažitka výjimkou, ostatním bylinkám zima spíš nesvědčí.

„Po zbytek roku k nám řezané bylinky putují z různých míst světa, z naší farmy v Keni, z Izraele, Španělska, Itálie, Německa, jak se sluníčko stěhuje Evropou. Nemá smysl pěstovat pažitku ve skleníku v zimě, byla by velmi drahá a neekologická. Snad kromě rovníkové Afriky není nikde možné pěstovat bylinky venku po celý rok,“ líčí Petr Huška. Země původu je uvedena na etiketě. Někdy výrobci připravují různé mixy z několika bylin z různých zemí, třeba na ryby nebo maso na grilování, pak se může stát, že na obale najdete hned několik zemí.

Bylinky se dovezou v kilové či dvoukilové krabičce a balení do vaniček pro spotřebitele probíhá již na Moravě. „Základní chuť a aroma dá bylině pole, místo, kde vyroste. Cestou ho neztratí, dopravou netrpí,“ tvrdí ředitel. „Trpí stářím, pokud se neprodá včas.“

Jak moc čerstvé jsou čerstvé bylinky

„Čerstvé bylinky jsou živými rostlinami, proto vyžadují péči. Nejdůležitější je co nejkratší a nejrychlejší cesta ze skleníku či pole k našim zákazníkům. Naší snahou je, aby si bylinku odnesli domů co nejčerstvější a prakticky jako právě sklizenou, což se nám díky dlouhodobé spolupráci s naším dodavatelem a zkušenostem daří,“ říká Barbora Vanko z Alberta. Jak to chodí v praxi?


Autor: Vitalia.cz

Čerstvé bylinky se vydávají na cestu za zákazníky každý den

V Suchohrdlech se sklízí každý den, v současné době nabízejí třináct druhů bylinek pěstovaných v květináči: bazalku, pažitku, petržel kadeřavou i hladkolistou, mátu, koriandr, tymián, meduňku, majoránku, oregano, libeček, šalvěj, rozmarýn a případně další bylinky dle aktuální nabídky. V expedici pak bylinky čekají při konstantní teplotě čtrnáct stupňů, na kterou se ochladí a v níž by měly pokračovat dál. Pravidelně také přijíždí dopravce se speciálně upravenými vozy. „Výkyvy teplot by neměly překročit dva až čtyři stupně,“ popisuje Miloslav Souček. Až na krám do regálu se bylinky dostanou za den či dva od sklizně. „Velké prodejny Albert mají závozy dvakrát denně a tam se nám zboží daří dostat do obchodu do čtyřiadvaceti hodin od sklizně,“ popisuje Petr Huška.

Bylinky nakoupené pro vaničku ze zahraničí se dostanou do regálů zhruba do tří dnů od sklizně. Trvanlivost těchto řezaných bylin závisí na druhu. Dřevnaté byliny typu rozmarýn a tymián mohou vydržet až měsíc. Dužnaté bylinky jako koriandr do deseti dnů. „Důležité je uhlídat teplotní řetězec, obecně ovoci a zelenině nesvědčí, když se mění teploty, během dopravy, při skládání… V ideálních podmínkách určitě řezanka vydrží deset dní,“ říká ředitel.

Bylinky mají rády stabilitu

Zachování oněch ideálních podmínek závisí také na odběrateli a ve finále i na zákazníkovi. „Při přepravě a nakládaní s bylinkami v zázemí obchodu i na prodejní ploše je podstatné zachování teplotního řetězce, rostlina by neměla být vystavená přílišnému chladu ani horku. Samozřejmostí je také spodní zálivka podle potřeby rostliny,“ říká Petr Horník, specialista oddělení ovoce a zeleniny v obchodním řetězci Albert. Obchodník, který bylinky vyloží v létě před krám a na noc uloží zpět do chladného regálu, jim rozhodně neprospěje.

A jak se o bylinky starat doma? „Vyndat z obalu, zalívat jenom zespodu a dát na vhodné místo,“ doporučuje agronom Miloslav Souček. Vhodné místo je alespoň trochu slunné, ale nesmí na něj vyloženě pražit slunce, s dostatkem místa, mimo průvan či zapnuté topení. Zálivka má být rovnoměrná, každý den trochu, ne jeden den zapomenout a druhý vyschlou rostlinu pro jistotu přelít.

Čerstvé bylinky v květináči by se neměly skladovat v lednici. Některým druhům bylinek chlad přímo nesvědčí, a to především bazalce. Bylinky v květináči by se měly uchovávat v pokojové teplotě. Některé bylinky můžeme i otrhat a zamrazit.

Dobře opečovávaná bylinka má šanci vydržet čerstvá i několik týdnů. Pokud ji ovšem dříve nesníte. Na webu pěstitele Bylinky.cz najdete pro inspiraci různé bylinkové recepty, jasnou představu při nákupu prý má většina zákazníků, už když jde do obchodu: „Většinou již předem vědí, jakou bylinku chtějí vložit do nákupního košíku. Při výběru bylinek totiž většinou vycházejí z receptů z nejrůznějších kulinářských webů či našeho Albert magazínu, který najdou zdarma ve všech našich prodejnách. V oddělení ovoce a zeleniny najdou zákazníci ve vybraných obchodech také kartičky s tipy na zajímavé recepty. Každá bylinka je navíc zabalena do exkluzivního obalu, který obsahuje užitečné rady, jak ji používat a k jakému jídlu se nejlépe hodí,“ říká Petr Horník z Alberta.


Autor: Vitalia.cz

Nejoblíbenější bylinkou je jednoznačně bazalka, zákazníci ale také často sahají po petrželi, pažitce či mátě

A ještě jedna zásadní věc. Bylinky ze Znojemska jsou určené primárně pro vaření a jedení, ne k dalšímu pěstování. Nicméně není vyloučeno, že se vám ujmou. „Moje maminka mi ještě v prosinci ukazuje bylinky od nás, které si na jaře zasadila,“ směje se Miloslav Souček. Některé druhy bylinek je možné přesadit ven, a to od dubna do září. „Na zahrádce se daří například petrželi, pažitce nebo mátě. Pokud chcete přesadit mátu, nechte ji raději ve větším květináči, protože se velmi snadno šíří a mohla by zaplavit celou zahradu,“ radí agronom.

Bylinky s.r.o. jsou v České republice největším pěstitelem zeleného koření, konkurentem podle ředitele nejsou české firmy, ale zahraniční producenti. „Naše investice jsou kolem sto padesáti milionů korun. Stále rosteme, uvidíme, kde budeme za pár let. Produkci bychom rádi zdvojnásobili, poptávka je velká. Kromě bylinek se dá pěstovat mnoho jiných komodit, o kterých uvažujeme,“ uzavírá.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka, editorka, dlouholetá šéfredaktorka serveru Vitalia.cz (do června 2022)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).