Hlavní navigace

Bylinkový speciál: Jitrocel kopinatý

2. 12. 2013

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
Babí ucho, hojílek, myší ouško, psí jazýček – tolik jmen patří bylině, která našla uplatnění jak v polévkách či omáčkách, ale hlavně v sirupech proti kašli či odvarech proti zácpě.

Jitrocel kopinatý patří do čeledi jitrocelovitých. Jedná se o vytrvalou rostlinu rostoucí v trsech. Jitroceli se také lidově říká babí ucho, hojílek, myší ouško, psí jazýček, ranocel či cendelín. Jitrocel má dlouhý stvol, který je ukončen válcovitým květenstvím, kvete drobnými, nenápadnými kvítky od května do srpna. Má typickou růžici přízemních listů, z níž vyrůstá několik stvolů.


Autor: Isifa.cz

Sirupy a odvary z jitrocele jsou účinné proti chrapotu

Využití v kuchyni

Jitrocel není běžnou součástí stravy, znáte ho asi z čajových směsí a sirupů proti kašli. Pokud byste chtěli jitrocel kopinatý vyzkoušet také v kuchyni, počítejte s jeho nahořklou a svíravou chutí. Čerstvé listy obalte ve sladkém těstíčku a osmažte. Můžete vyzkoušet také naslano. Na jemno nasekané čerstvé jitrocelové listy můžete použít do bylinkových zálivek na salát, polévek nebo do bylinkových omáček. S množstvím to kvůli hořkosti nikterak nepřehánějte.

Kde najdeme jitrocel

Jitrocel kopinatý je vytrvalou bylinou. Nejčastěji ho najdete na lukách, v příkopech u cest, na zahradách a v polích a také na mezích. Je velmi rozšířený u nás, v Evropě i Asii.

Kdy sklízet a jak uchovat

Jitrocel si vyhlédněte na čisté louce. Sbírejte pouze listy, a to nejlépe přes den, sběr ráno není vhodný kvůli ranní rose. Aby se listy nezapařily, ukládejte je při sběru do proutěného košíku. Stvoly nesbírejte, oddělte je od listů, znehodnotily by léčivé účinky listů. Vlhké listy také nesbírejte. Pomačkané, vlhké a zapařené listy brzy zčernají a ztratí svou kvalitu. Jakmile si nasbírané listy přinesete domů, rychle je rozložte na síto a krátce si je předsušte na sluníčku. Pak dosušujte ve stinné a vzdušné místnosti. Při sušení v troubě nebo pod umělým světlem nesmí teplota přesáhnout 40 °C. Správně usušené listy poznáte tak, že jsou lámavé a mají olivově hnědou barvu. Usušené listy uchovávejte v suchu, v dobře uzavřených obalech (např. sklenici s těsným víčkem). Sušený jitrocel je křehký, snadno se drolí, proto s ním manipulujte opatrně.

Babské rady

Říká se, že jitrocel má 99 kořínků proti 99 horkostem. Jeho léčivé účinky byly využívány od pradávna. Již staří Řekové ho nazývali chladivou bylinou. Jeho účinek je protizánětlivý, tišicí, vysušující a hojivý. Jitrocel obsahuje až 2 % glykosinu akubinu, který má tlumivý vliv na centrální nervovou soustavu. Dále obsahuje třísloviny, enzymy, vitamín C, sliz, kyselinu křemičitou a draselné soli.

Léčivé účinky

Jitrocel se používá hlavně v kosmetickém průmyslu. Je vhodný na mokvající lišeje na kůži a ekzémy. Před použitím listy dobře omyjte a osušte, aby se možná nečistota nedostala na rány v kůži. Šťávu si připravte z čerstvých, omytých a osušených listů. Ty vkládejte do sklenice od okurek a prosypávejte cukrem. Naplněnou lahev postavte na okno a za měsíc bude k dispozici čistě zelená léčivá šťáva.

Jitrocel zabírá také na poruchy trávení a na zácpu. Na tyto potíže si připravíte odvar z jedné polévkové lžíce sušeného jitrocele a šálku horké vody, ve které necháte jitrocel 5 minut louhovat.

Sirupy a odvary ze sušených směsí jsou léčivé. Napomáhají při léčbě chrapotu, pálení v krku, zánětu nosních dutin, průdušek a plic a při astmatické bronchitidě.

Jak si připravit účinný sirup proti kašli

Jitrocelový sirup proti kašli můžeme připravit velice jednoduše. 30 g napůl usušených listů jitrocele pokrájíme a zalijeme 25 g čistého lihu. Když se jitrocel s lihem propojí a vsákne, přelijeme směs 225 g vroucí vody a vše na 24 hodin odstavíme. Směs průběžně mícháme, aby se listy louhovaly rovnoměrně. Další den směs přecedíme, přidáme 300 g cukru a svaříme. Tak jednoduše vznikne účinný sirup. Sirupem můžeme naplnit malé skleničky, které uchováváme v temnu a chladnu. Sirup užíváme 1 lžičku ráno a jednu večer.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).