Hlavní navigace

Bylinkový speciál: Citronová tráva

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
Citronela, voňatka citronová, citronová tráva – mnoho jmen pro jedinou rostlinu, která dokáže provonět polévku, rybu, ale zvládne i ozdravit podrážděný žaludek a zbavit krk bacilů.

Citronová tráva alias voňatka citronová či lidově citronela je bylinka pocházející z Asie, kde se bez ní kuchaři neobejdou, dále je velmi rozšířená v indonéské, thajské, indické a malajské kuchyni. Používaná je hlavně pro svou specifickou chuť a krásnou vůni například do pokrmů z ryb. Její další využití je například v kosmetických přípravcích, k výrobě solí do koupele, parfémů či esenciálních olejů, používá se také do vonných tyčinek k odpuzování hmyzu.

Citrónová kůra provoní polévku, ale i rybí pokrmy
Autor: Isifa.cz

Citronová tráva provoní polévku, ale i rybí pokrmy

Léčivé účinky

Tato bylinka není jen skvělé koření, ale jelikož má antibakteriální účinky, využívá se její odvar také při zdravotních potížích, jako je nachlazení, či trávicí potíže. Odvar z této bylinky je na trávení a koncentraci myšlenek to pravé. Díky ní si můžete zpestřit i osvěžující koupel. Zajímavostí je, že domorodé kmeny v Asii, Karibiku a Africe ji dokonce využívají při léčbě malárie, chřipky, nervových chorob a žaludku.

Vypěstujte svou vlastní citronovou trávu

Citronela vytváří velké trsy tenkých dlouhých listů a dokáže vyrůst až do výšky 150 cm. Tato exotická bylinka není jen záležitostí trhů a specializovaných prodejen, můžete si ji podobně jako jiné bylinky vypěstovat i doma. Jestliže si chcete vypěstovat citronovou trávu sami, můžete si přinést vegetativně množené rostliny západoindického druhu z některého specializovaného zahradnictví nebo si koupit semínka východoindické citronové trávy.

Český trh nabízí bohužel semínka s klíčivostí asi jen 30 %, ale i tak vám mohou vyklíčit desítky rostlinek.

Jak na to

Potřebujete misku s propustným středně těžkým substrátem, kam semínka zasejete. Můžete je jemně zatlačit nebo zasypat hlínou a lehce zalít. Dále misku přikryjte sklem, či průhledným mikrotenovým sáčkem. Semínka občas poroste, aby neuschla.

Klíčení trvá asi 10 až 20 dní, udržujte teplotu 20 – 22 °C. Rostlinky, které se vám podařilo vypěstovat, přesaďte do květináče. Nezapomeňte na pravidelnou vydatnou zálivku, pozor však na přelití. Před každým zalitím dbejte na to, aby byla zemina proschlá.

Přes léto se citronová tráva dá pěstovat na balkóně či terase. Druhý rok ji lze vysadit i na chráněné místo přímo do půdy. V zimě to s péčí není o nic složitější, rostlinku můžeme umístit do dostatečně velké nádoby, kterou dáme do chladnější místnosti a omezíme zalévání. Dá se o ni samozřejmě starat i v bytě jako o ostatní pokojové květiny. Pozor si dávejte při hnojení, pokud chcete trávu používat do pokrmů, vyhněte se chemickým přípravkům a přednost dejte pouze přírodním hnojivům. Stonky seřezávejte u povrchu půdy v době, kdy je rostlinka už dost silná.

Využití citronové trávy v kuchyni

Do jídel se nejčastěji využívá nejměkčí část stonků, její tužší části se využívají jako koření. Nejvíce se kombinuje s česnekem, paprikou, šalotkou či koriandrem. Protože v čerstvém, sušeném ale i mraženém stavu neztrácí své citronové aroma, dá se použít v podstatě v jakémkoliv stavu. Můžeme ji využít buď k provonění například polévek nebo jako dochucovadlo.

V prvním případě si vezmeme menší kousek asi tak 5 cm, který jsme rozmáčkli plochou nože, čímž se nám uvolnilo aroma, a přidáme ho do polévky či rýže. Po uvaření ho vytáhneme, protože takto upravený se jíst nedá.

V druhém případě je nutné stonky očistit a oloupat, neboť vrchní vrstva je tvrdá a špatně stravitelná, vybereme pouze nejměkčí část stonku, tu najdeme zhruba uprostřed. Dále se nakrájí na drobné kousky, které můžeme přidat na dochucení do salátů, marinád, masa, pokrmů z ryb a spousty dalších jídel.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka webu Semenarostliny.cz (www.semena-rostliny.cz), spoluautorka portálu pro pěstitele Pestovani.in (www.pestovani.in).

Ráda píše hlavně o bylinkách, jejich pěstování a účincích rostlin na lidský organismus.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).