Hlavní navigace

Bylinkový speciál: Černý bez

25. 6. 2013

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
Bez černý dokáže snížit horečku, vyčistit krev, a když na vás přijde hlad, jeho květy si můžete v trojobalu připravit k obědu. Pozor si ale dejte na jeho listy a kůru, jsou jedovaté.

Bez černý je jedna z nejznámějších léčivých rostlin, která se využívá jak pro svou chuť, tak pro své léčivé účinky. Dorůstá do výšky 7 až 10 m, najít ji můžeme jak volně v přírodě, tak na zahrádkách. Jeho žluto-bílé květy můžeme spatřit kvést v měsíci červnu a červenci. Plody dozrávají koncem srpna, jsou malé kulaté a černé, při jejich konzumaci v čerstvém stavu se mohou dostavit projímavé účinky, po usušení či tepelném zpracování se ale tyto účinky vytratí. 

Květy a plody konzumujte dle libosti, pozor však na kůru a listy. Jsou jedovaté.
Autor: Isifa.cz

Květy a plody konzumujte dle libosti, pozor však na kůru a listy. Jsou jedovaté.

Tato bylina se využívá k mnoha účelům, například k výrobě potravinářského barviva, k náhradě dražšího ovoce ve směsích, k výrobě limonád, čajů, sirupů, hudebních nástrojů i k mystickým účelům.

Chuť

Je nasládlá, podobná černému rybízu.

Jak pěstovat bez černý

Jestliže máte přírodní zahradu, je klasický bez černý pro vás to pravé, dokáže totiž bez jakéhokoliv zastřihování vyrůst stejně tak jako v přírodě. Jeho semínka si můžete nasbírat na podzim, když v plodech dozrají, stačí je jen vyprat a zasadit. Výhodou bezu je, že zdárně přečká i mrazíky, nejdůležitější však pro něj je dostatečný příjem živin, dobré je tedy umístit ho k hnojišti či kompostu. Nejlépe se mu daří v písčitohlinité zemině.

Pokud však chcete mít bez menší a upravenější, musíte ho pravidelně zastřihávat a udržovat ve velikosti, jakou požadujete. Nebo ho můžete zapěstovat jako strom s metrovým kmenem, kdy se odstraní veškeré výhonky z kmene a země a nechá se pouze zhruba 6 vzpřímeně postavených mohutnějších výhonků v koruně. Po dozrání plodů se na nejvyšších místech větviček začnou tvořit nové výhonky, po sklizni dřevo u nových výhonků zastřihneme.

Chcete-li vyšlechtěnou odrůdu a trochu exotiky, sáhněte po odrůdách s netradičním zbarvením, například Red Holy dorůstající do výšky 3 m má tmavě červené listy a růžové květy s vůní připomínající citron. Laciniata se zase pyšní svými zajímavě vykrojenými listy připomínajícími některé japonské javory a bílými květy.

Sběr a uchovávání černého bezu

Květenství, které je plně rozkvetlé, ulamujte nebo ustřihávejte celé. Při sušení je můžete rozprostřít v tenké vrstvě do stínu či zavěsit do místnosti, ve které pravidelně větrejte. Pokud vám některé květy zhnědnou, je nutné je odstranit. Takto usušené květy skladujte v suchu v tmavé uzavíratelné nádobě.

Jestliže chcete sušit plody, dejte je nejdříve na slunce, ale aby se daly odtrhnout stopky, je nutné je později dosušit umělým teplem. Správě usušené plody jsou lesklé, černo-fialové a mají nakyslou sladkou chuť.

Léčivé účinky

Nejčastěji se využívají květy, které se používají na sražení horečky například při nachlazení, angínách, kašli a dokonce i do zklidňujících nervových přípravků. Další léčivé účinky jsou využívány při zánětu ischiatického nervu či při migrénách. Tato bylinka působí nejen močopudně a potopudně, ale umí i čistit krev. Citlivou pokožku je skvělé oplachovat nálevem ze sušených květů, který si můžete připravit stejně jako čaj.

Pozor si však dávejte na požití listů nebo kůry, ty jsou totiž považovány za mírně jedovaté a mohlo by tak lehce dojít k otravě, která se projeví silným průjmem, zvracením a celkovým oslabením. Při požití velkého množství syrových plodů může dojít k podobným obtížím.

Využití v kuchyni

Čerstvý bez se využívá do zákusků nebo k přípravě bezinkového sirupu. Sušené květenství se používá na čaj. Květenství, známé také jako kosmatice, si můžete také osmažit v těstíčku, a to jak na slaný, tak na sladký způsob. U sladké verze můžete zvolit těstíčko ze sněhu, vajec a mouky, které na závěr pocukrujete, při slané je zase oblíbené například pivní těstíčko. K výrobě džemu se využívají plody, které mají chuť podobnou černému rybízu.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).