Hlavní navigace

Bylinkami proti alergiím

18. 3. 2013

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
Blížící se jaro s sebou přinese pylovou sezónu. Spolu s ní hrozí alergikům dýchací obtíže, senná rýma i projevy alergie na kůži. Můžete si ulevit pomoci bylin.

Za alergii je označována přehnaná reakce imunitního systému na látky, s nimiž se ve svém okolí běžně setkáváme. Příčinou této reakce může být znečištěné životní prostředí, kvůli kterému se musíme vyrovnávat s rostoucím náporem škodlivých látek. Mezi další možné důvody patří strava, ve které je obsaženo hodně konzervantů, barviv a dochucovadel. Některé z nich mohou být spouštěčem alergií. Konečně za vznikem alergie může stát naše oslabená imunita, někdy i parazitální zátěže.

Alergie se může projevit na kůži nebo v dýchacích cestách. Pro kožní alergii je typická kopřivka nebo atopický ekzém. Při alergii dýchacích cest trpíme zúžením průdušek, celkovou dušností, dechovou nedostatečností nebo alergickou rýmou. Takzvaným alergenem, tedy látkou, která bezprostředně vyvolává alergickou reakci, může být dnes téměř cokoliv. Velmi často jde o roztoče, prach a pyl, známá je však také alergie na slunce nebo chlad. Pokud jde o potraviny, můžeme být alergičtí téměř na cokoliv mimo čistou vodu.


Autor: Isifa.cz

Bylinky pomáhají zmírnit alergie, ale i k nim je třeba přistupovat rozumně, s mírou a se znalostí účinků

Aktuálně: Měření alergie, astmatu a dýchacích obtíží

Pro zmírnění obtíží je zásadní zjistit alergen

Pro zmírnění obtíží, které nám alergie přináší, je zásadní zjistit alergen. Jakmile se jej vyvarujeme, obtíže obvykle ustoupí. Tato cesta ale není možná například u alergie na pyl. Přírodní medicína však nabízí jiná řešení. Protože za hlavní příčinu alergie obvykle považuje zanesení našeho těla jedovatými látkami z okolí a potravy, je prvním krokem ke zmírnění projevů alergie detoxikace jater, doporučuje Jarmila Podhorná ze společnosti Naděje, která nabízí bylinné přípravky pro zmírnění alergických projevů. K ní lze použít například měsíček nebo ostropestřec. 

Přečtěte si: Bylinky na detoxikaci jater: bodláky dokážou zázraky

Dále je vhodné posílit činnost dalších orgánů, které mají na starosti zpracování potravin. Na slinivku je účinná penízovka, borůvka gemmo, na ledviny pak jalovec a vřes. Při lepším fungování těchto orgánů se totiž alergie ani nemusí projevit. „Alergické projevy je možné zmírnit posílením imunity. K tomu je z přírodních látek vhodná zejména echinacea purpurea a gemmo černý rybíz ,“ říká Jarmila Podhorná.

Podle Taťány Kročkové, autorky serveru Vitalia.cz, patří mezi nejznámější a nejprodávanější bylinky na podporu imunity právě echinacea, dále rakytník, kustovnice a ženšen, rovněž také houbičky čaga, reishi a hlíva ústřičná. Nemůžeme si však myslet, že těmito zázraky vyléčíme vše a že jsou vhodné pro každého,“ upozorňuje bylinkářka. Používané byliny raději vždy konzultujte s někým, kdo tomu rozumí. Zvláště v případě alergiků byste mohli víc uškodit než prospět, i bylinka může způsobit alergickou reakci.

Důležitá je také prevence rozvoje alergie,“ doplňuje Jarmila Podhorná. „Neměli bychom například zapomínat na čisté domácí prostředí, kde se často větrá a utírá prach. I pro dospělé by měl být samozřejmostí zdravý životní styl a sport, nejlépe na čerstvém vzduchu.“ 

Přečtěte si: Lepší než čistička vzduchu je někdy mokré prostěradlo

Bylinkami proti alergiím

Bylinky nejen pomáhají při detoxikaci organismu a posilování imunity, ale některé z nich umí zmírnit, a dokonce odstranit alergické projevy. Ke zmírnění alergických projevů při dýchání je podle odbornice vhodná kúra z žampionu, měsíčku, grepu a černého rybízu. Ta pomáhá vyčistit organismus od plísní a bakterií, které se vyskytují v dýchacích cestách. Navíc příznivě ovlivňuje dýchání a obnovuje sliznice dýchacích cest.

Na kožní alergie můžeme užívat kúru z penízovky, grepu, černého rybízu a kaliny tušalaje. Jednotlivé byliny v ní obsažené zlepšují činnost slinivky a čistí pokožku. Důležité je při všech alergiích pročištění střev. Tam je velice vhodný prostředek francouzský zelený jíl a Enterosgel. Tuto kúru je navíc vhodné doplnit čtyřkvětovou mastí s bezem, která ničí plísně a pomáhá při hojení nejrůznějších kožních problémů. K podpoření účinků těchto bylin je možné sáhnout také po přírodních koupelích. Pro podporu dýchacích cest existují přírodní koupele složené například z květu černého bezu, dobromysle a lichořeřišnice. K řešení kožních obtíží je nabízena koupel z pýru, lopuchu a tea tree.

Zásady pro užívání bylin

Užívání bylin pro řešení zdravotních obtíží je proti lékům specifické. Nástup účinků u bylin totiž není na rozdíl od léků okamžitý, byliny je třeba užívat dlouhodoběji. Pokud chcete bylinami zmírnit obtíže spojené s alergií na pyly, je podstatné začít s jejich užíváním ještě před začátkem pylové sezóny a vysadit je, až konkrétní alergen zcela z ovzduší zmizí.

V případě celoroční alergie se po dvou až třech měsících užívání bylin doporučuje dvouměsíční pauza. Kromě čajů z bylin jsou nabízeny i tinktury, které představují velmi účinnou a přitom časově nenáročnou variantu. Tyto výtažky z bylin v alkoholu jsou totiž k dostání v kapkách, jejichž užívání je rychlé a jednoduché. „Alkohol je v tinkturách obsažen v zanedbatelném množství. Lze jej bez obav užívat vždy, pokud nemáme uložen absolutní zákaz alkoholu například z důvodů jeho intolerance. Nemusíme se obávat podat tinktury ani dětem, stačí nakapat je kupříkladu do horkého čaje. Alkohol se tak odpaří, aniž by byla tinktura znehodnocena,“ vysvětluje Jarmila Podhorná.

Čtěte téma: Teplé nápoje pro studené dny: jde to i bez alkoholu

Tinktury, kúry, masti a koupele z bylin a pupenů rostlin pomáhající při alergiích

Penízovka sametonohá

Zlepšuje činnost slinivky, řeší ischemickou chorobu srdeční, čistí pokožku. Má silné protinádorové a antibakteriální působení. Dále řeší: akné, alergie, astma, bradavice, candida, celiakie, crohnova choroba, cukrovka, diabetes, ekzém, gynekologické výtoky, herpes, chřipka, kandidóza, kvasinky, mykóza, nádory, paradentóza, plísně, průjem, rakovina, slinivka, střeva, uzliny.

Měsíček lékařský

Blahodárně působí na játra a žlučník, pomáhá při astmatu, kašli a bušení srdce. Zmírňuje problémy s menstruací, záněty a žaludečními vředy.

Ostropestřec mariánský

Regeneruje játra, žlučník a slinivku. Zlepšuje látkovou výměnu, má detoxikační účinky. Pomáhá při hemoroidech, mononukleóze, pálení žáhy, plynatosti, žloutence a žlučníkových kamenech.

Jalovec

Stimuluje detoxikaci a činnost jater, urychluje revitalizaci jaterní tkáně, podporuje činnost ledvin, pomáhá při jejich čištění a rozpouštění močového písku, normalizuje hladinu cholesterolu, pomáhá udržovat čisté cévy bez usazenin.

Černý rybíz

Účinný při snížené funkci nadledvinek, při potřebě vytvoření kortisonového efektu, při těžších formách zánětů. Výborné antialergikum při senné rýmě, ekzému, astmatu, dále pro zlepšení adenomu prostaty.

Echinacea purpurea

Silně posiluje obranyschopnost organismu, řeší lymfatické potíže, zánětlivé procesy, křečové žíly. Pomáhá při hemeroidech, ateroskleróze, chřipce, celulitidě, mozkové mrtvici, virózách. Má protirakovinné působení.

Dále různé kúry se směsí tinktur z vybraných bylin, které příznivě ovlivňují dýchání, revitalizují sliznice dýchacích cest, posilují obranyschopnost a zklidňují přecitlivělý a předrážděný organismus. Působí také proti příčinám kožních alergií, bakteriím a plísním. Zlepšují imunitu organismu.

Na kožní projevy pomáhá mast s bezem. Ničí plísně a pomáhá při hojení různých ekzémů, křečových žil, opruzenin, lupénky, hemoroidů, nehojících se ran. Odstraňuje kožní defekty a veškerá kožní onemocnění včetně akné. Jde o výborný prostředek při mazotoku a kožních infekcích, zjemňuje a zaceluje rozpraskané ruce a paty.

Zmírnění projevů alergie pomáhají i přírodní koupele. Koupel z pýru, lopuchu, tea tree, měsíčku, eukalyptu, listu kostivalu a lichořeřišnice je vhodným doplňkem při řešení obtížných kožních problémů, například lupénky, ekzémů a akné. Koupel z květu černého bezu, dobromysle, lichořeřišnice, modřínu, jitrocele, divizny, eukalyptu, měsíčku a yzopu je vhodná jako doplněk bylinných kúr určených na zlepšení a regeneraci dýchacího ústrojí. Může zlepšovat dýchací problémy, zánětlivé stavy, astma, záněty horních cest dýchacích. Regeneruje dýchací cesty a celkově posiluje organismus.

Čtěte dále: Bylinky – „manuál pro čarodějnice“

Použité zdroje: TZ Naděje-byliny

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka, editorka, dlouholetá šéfredaktorka serveru Vitalia.cz (do června 2022)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).