Hlavní navigace

Burčák sice bude letos dřív, ale je nesmysl kvůli tomu měnit zákon, říkají vinaři

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Příznivé počasí letošního roku nahrálo vinařům, někteří z nich mají již první sklizeň za sebou. A někde už dokonce kvasí burčák. Zkušení vinaři takové léto posledních třicet, čtyřicet let nepamatují. Ministr zemědělství chce dokonce kvůli počasí měnit zákon.

Horké počasí uspíšilo sklizeň hroznů a burčák by se tak na některých místech mohl prodávat ještě dříve než kdy jindy, jen kdyby mu nestál v cestě zákon. V České republice se totiž takto označený nápoj smí prodávat až od 1. srpna, dříve ne – ani kdyby výjimečně již dozrál a v sudech vykvasil už během července.

Burčák

  • Smí se prodávat pouze od 1. srpna do 30. listopadu daného kalendářního roku.
  • Musí být vyroben pouze z hroznů vypěstovaných a zpracovaných v ČR.
  • Nesmí být prodejci ředěný vodou.
  • Při prodeji musí být spotřebitel informován o tom, že se jedná o burčák a kdo je jeho výrobcem.

Nový ministr zemědělství Miroslav Toman chce situaci změnit: „Zadám možnost změnit legislativu tak, aby to bylo umožněno. Ale v tuto chvíli to nejde, bylo by to jednoznačné porušení zákona. Ale uvažujeme do budoucna, že bychom to mohli udělat,“ vzkázal.

Co na tento krok říkají vinaři? Kolik letos bude burčáku a jaká bude jeho cena?

O kvalitě vína rozhodne až srpnové počasí

Některým plodinám letošní počasí uškodilo (např. obilovinám), jiným nevadilo, ba přímo pomohlo. Vinná réva má hluboké kořeny a vodu si dokáže natáhnout. Úhrn srážek nebyl nikterak závratný, ale když pršelo, tak ve správnou dobu, a to úrodu zachránilo. Jak řekl Martin Půček, ředitel Svazu vinařů: „Na začátku minulého týdne doslova ‚pršela eura‘.“

Násada hroznů je teď také výborná, ale hlavní sklizeň začne více než za měsíc. Pokud nedojde k velkému výkyvu počasí, mohla by být letošní úroda, co se množství týče, nadprůměrná. Pro kvalitu i množství vína ročníku 2018 ale bude rozhodující počasí v průběhu srpna.

Burčák už je, ale jen ojediněle

Zatímco loni jsme si na burčáku pochutnávali v polovině září a byli jsme přitom překvapeni, jak brzy ho máme, tento rok je ještě výjimečnější. Veškerá vegetace je napřed o dva až tři týdny. „Obvykle jsou téměř všechny hrozny v tuto dobu ještě tvrdé,“ říká Martin Půček. Ve velkém ale ještě v minulém týdnu ke sběru hroznů nedocházelo, šlo hlavně o jednotlivce.

„Cukernatost u hroznů na první burčák u prvních odrůd je ještě nedostatečná, podle našich zjištění pouze v ojedinělých izolovaných lokalitách dosahují některé odrůdy kolem 16 °NM, což po přidání cukru, v souladu s legislativou, by mohlo být pro burčák použitelné,“ uvedl ředitel Svazu vinařů.

Jeden z prvních burčáků nabídne Château Valtice

Sklízet se nemusí všude, ale na některých místech naší země není nač čekat. Na Chomutovsku v obci Vičice, kde se pěstuje vinná réva už od 13. století, byla cukernatost už v minulém týdnu dostatečně vysoká pro výrobu. Potvrdil nám to vinař Jakub MikulášekVičického vinařství Mikulášek. Hrozny tu začnou trhat už tento týden.

Sběr už proběhl a burčák kvasí i na Moravě na některých vinohradech, které obhospodařuje Château Valtice. Burčák tam začnou jako jedni z prvních prodávat už zítra.

To v Českém Středohoří si budeme muset na burčák pár dnů počkat, například v Českém vinařství Chrámce jej začnou prodávat od 10. srpna 2018.

Jako první se budou sklízet odrůdy Irsai Oliver, Solaris a následovat bude Muškát moravský. V Chrámcích později nabídnou i burčák z odrůd Müller Thurgau a Svatovavřinecké. V Château Valtice časem nabídnou i odrůdu Bouvierův hrozen.

Změní jeden extrém zákon?

Takhle časnou sklizeň vinaři nepamatují, a přestože by ojediněle mohli burčák do lahví stáčet už na konci července, legislativa jim to neumožňuje. „Ten, kdo by chtěl burčák neboli částečně zkvašený mošt prodávat dříve, porušil by zákon,“ varuje Martin Půček.

Ale možná že v příštích letech bude vše jinak. Během svého zatím měsíc trvajícího úřadování ministr zemědělství Miroslav Toman totiž prohlásil, že tento týden zadá možnost změnit legislativu tak, aby bylo umožněno prodávat burčák dříve.

„Nesmysl, zásadní nesouhlas z naší strany. Jedná se o jednoroční výkyv vegetace a kvůli jednomu týdnu je nesmysl otevírat zákon. Staří vinaři si nepamatují, že by v této době byly zralé hrozny,“ brání se jakýmkoliv zásahům do zákona ředitel Svazu vinařů.

Cena burčáku zůstane stejná jako loni

Burčáku bude stejně tolik, kolik bude letos vína, burčák je totiž meziprodukt při výrobě vína. Každý vinař tak burčák má, ale ne každý ho prodává. Zda letos bude v prodeji burčáku více než loni nebo před deseti lety, se ale neví a vědět nebude.

„Množství burčáku, respektive jeho prodej, nikdo nesleduje,“ uvedl Martin Půček. My ale víme, že nouze o něj letos nebude. Námi oslovená vinařství počítají, že ho budou mít několik tisíc litrů a cenu navyšovat nebudou. Zůstane stejná jako loni. Pohybovat se bude od sedmdesáti do sta korun.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na kvalitu potravin a kvalitu jejich prodeje. Věnuje se také zdravotní problematice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).