Hlavní navigace

Burčák podraží a nebude všude

Sdílet

 Autor: Vitalia.cz
Sezóna burčáku právě začala, dát si můžete červený, žlutý nebo růžový, ale ne ve všech vinařstvích, jak bývalo zvykem. Hroznů je někde málo, takže z nich vinaři raději vyrobí víno, a burčák tak vůbec nenabídnou. Víme kde.

Ve vinařské oblasti Morava najdeme přes šestnáct tisíc a v Čechách pak něco málo přes šest set hektarů vinic. Což je třeba oproti Španělsku, které má vinice na milionu hektarů, opravdu jen takové zrnko v moři. Proto jsou české hrozny vzácné a burčák se z nich zas tak často, jak se může zdát, nevyrábí. Podraží letošní burčák a změnil něco na jeho prodeji nový vinařský zákon? Ptali jsme se ve Svazu vinařů i v jednotlivých vinařstvích.

Burčák už je na českém trhu

Burčák neodmyslitelně patří k podzimu a sklizni vína. A ačkoliv se dle zákona může prodávat už od prvního srpna, takhle brzy snad nikdy nikde k mání nebyl. Tedy mluvíme-li o jediném pravém burčáku, tedy částečně zkvašeném hroznovém moštu, vyrobeném z hroznů pocházejících z České republiky. To, co jste během srpna mohli ve stáncích u silnice koupit, pravděpodobně nebyl burčák. „Většinou jde o částečně zkvašený hroznový mošt, dovozený ze zahraničí. Určitě jsou i nějaké sklizené hrozny koncem srpna z České republiky, ale sklizeň zde začala až minulý týden,“ uvedl Martin Půček, ředitel Svazu vinařů.

Co je burčák?

Burčák je jen z českých hroznů, jakékoliv dílo vytvořené ze zahraničních hroznů lze u nás prodávat jen jako částečně zkvašený hroznový mošt. Rozdíl je hlavně v původu hroznů, jinak se jedná zejména o administrativní vymezení vůči dovozům a podporu domácí výroby.

Burčák tedy může být vyrobený pouze z hroznů z ČR, pokud jde o hrozny zahraniční mluvíme o částečně zkvašeném hroznovém moštu. Nicméně je nutné uvést, že jinak jde prakticky o dva stejné produkty, které mohou být i stejně chutné. Rozdíl mezi moravským burčákem a čerstvě zkvašeným hroznovým moštem nebývá velký. Jde vlastně o administrativní vymezení se vůči dovozům a podporu domácí výroby. Velkým plusem burčáku je ale jeho čerstvost, což u částečně zkvašeného moštu nemusí být pravidlem.

Bude burčáku dost?

Ve srovnání s loňskou sklizní bude podle Svazu vinařů množství burčáku zhruba na stejné úrovni. „Pokles oproti dlouhodobému průměru bude zhruba dvacet až dvacet pět procent,“ říká Martin Půček. A přestože dle aktuálních informací od vinařů mají hrozny na tuto dobu velmi vysokou cukernatost, což je pozitivní, burčák všude neseženete. A tam, kde ho koupíte, bude zas o něco dražší než loni. Vybrali jsme namátkou osm vinařství po Čechách i Moravě a ptali se, zda a za kolik korun budou burčák nabízet.

Pokud se vydáte na rozhraní dvou největších vinařských podoblastí Velkopavlovická a Mikulovská do Vinařství U Kapličky v Zaječí, tak se burčáku určitě dočkáte, zpracovali tu na něj totiž celých pět tisíc kilogramů hroznů a nabízejí ho už od druhého září. To přímo ve Velkopavlovické vinařské podoblasti v rodinném Vinařství Hrabal už mají skoro po burčáku, nabízeli ho totiž hlavně v minulém týdnu. „Tradičně prodáváme burčák jen jeden týden. Snažíme se, aby byl z odrůdy Müller Thurgau, ten je nejlepší. Voní po tropickém ovoci a muškátu. Pomalu kvasí a je lahodný,“ říká vinař Stanislav Hrabal. Dvě výjimky ale letos udělají, svůj burčák budou nabízet ještě 16. září na burčákových slavnostech v Praze v Radotíně a pak bude k mání ještě 23. září přímo ve vinařství, kde budete mít možnost ochutnat burčák z mnoha odrůd. Zdejší vinaři připraví jen tisíc litrů burčáku, jehož cena se bude pohybovat mezi osmdesáti a sto korunami za litr. „Ano, cena bude vyšší, je málo hroznů a budou lehké,“ upřesnil Stanislav Hrabal.

Pospíšit si s ochutnávkou budete muset i v Praze. „Letos stejně jako každoročně bude burčák jen na vinobraní, tedy 16. a 17. září,“ uvádí Klára HrdáVinice sv. Kláry v Botanické zahradě Praha. Nabízet se tu bude jak burčák z bílých, tak z modrých hroznů. „Budeme ho připravovat z cca tří tisíc pěti set kilogramů a bude ho asi dva tisíce litrů. Cena zůstává stejná jako loni, tedy třicet korun za dva decilitry,“ upřesňuje Klára Hrdá.

Na jižní Moravě burčák nebude všude

Rodinné vinařství Jedlička z Bořetic nedaleko Velkých Pavlovic je menší rodinné vinařství hospodařící na pětačtyřiceti hektarech vinic v ekologickém režimu. „Hrozny ze zahraničí ani dotované víno nenakupujeme. Z těchto důvodů je pro nás hlavním odběratelem vín gastronomie. Burčák přímo z vinařství bychom tedy museli distribuovat v ceně cca devadesát korun za litr, což by bylo mimo cenové relace dovozů a též průmyslového pojímání produkce hroznů i vín. Z tohoto důvodu burčák nenabízíme,“ vysvětluje ředitel Jaroslav Suský. Burčák si ale budete moci ochutnat ve vinařství během vinobraní. „Předpokládané zahájení letošní sklizně bude po patnáctém září,“ doplnil ředitel vinařství.

Vinařství Pffefer, též z velkopavlovické oblasti, bude nabízet burčák jak z bílých, tak z červených a modrých odrůd, a to pravděpodobně od úterý 12. září. „Cena bude určitě vyšší než loni, přibližně o deset korun, prodejní cena v letošním roce tak bude asi sedmdesát pět korun,“ uvedl za vinařství Tomáš Blaha.

Ve Vinařství Baláž v Mikulovské vinařské oblasti se rozhodli letos burčák nedělat, a to z prostého důvodu: „Moravský hrozen je tak vzácná surovina, že je škoda z ní prodávat burčák. Vše prodáváme jako víno,“ říká pan Baláž. Burčák nabízet nebude ani Vinařství Sedláček na Jižní Moravě. „Výrobou burčáku na prodej se nezabýváme,“ potvrzuje za vinařství Mirka Sedláčková. „Jako každý vinař burčák samozřejmě děláme, ale neprodáváme ho,“ říká i Tereza Knápková z moravského vinařství Gotberg.

Nejkvalitnějších hroznů je na burčák trochu škoda

Překvapuje vás, kolik jsme jen náhodou našli vinařství, které se letos vůbec burčákem zabývat nebudou? Důvody padly již výše od samotných vinařů a potvrzuje je i ředitel Svazu vinařů Martin Půček: „Mošt pro produkci z jižních států je levnější, je tedy lepší kvalitní surovinu z České republiky zpracovat na víno a následně realizovat za vyšší přidanou hodnotu.“ 

Tak si dejte burčák ještě letos, protože příští rok už ho zas může být o něco méně. A nebojte se o jeho kvalitu. „Inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce začínají kontrolovat prodej burčáku a částečně zkvašeného hroznového moštu ihned s první nabídkou od prodejců v dané sezóně. Laboratorní rozbor v roce 2016 prokázal pochybení u čtyř vzorků,“ řekl nám tiskový mluvčí SZPI Pavel Kopřiva. Letos ještě k žádnému falšování nedošlo.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na kvalitu potravin a kvalitu jejich prodeje. Věnuje se také zdravotní problematice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).