Hlavní navigace

Budu šišlat? Bude to bolet? Co potřebujete vědět, než vám nasadí rovnátka

27. 7. 2020

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Budou „bolet“? Budu moci jíst všechno, na co jsem byl zvyklý? A nezkazí se pod nimi zuby? Otázek kolem rovnátek je hodně. Odpovědi na ty nejčastější přinášíme v článku.

Obvykle se předem řeší cena, srovnání různých druhů rovnátek a pro koho jsou která vhodná. Málokdy se zmiňuje, že rovnátka vlastně znamenají léčbu zubů. A kde je léčba, mohou být průvodní projevy, počáteční potíže či „vedlejší účinky“. 

Klasické „kovové zámečky“ jsou spolehlivým způsobem, jak dosáhnout krásného úsměvu. I když fungují několik desítek let a objevují se stále nové možnosti dalších typů rovnátek, jsou tyto fixní aparáty nejpoužívanější klasikou. Skládají se ze zámků a kroužků nalepených na zubech. Do nich se vkládají ortodontické dráty, které se během léčby vyměňují a tím postupně tvarují zubní oblouk. Princip je jasný, ale otazníků kolem stále spousta. Sestavili jsme seznam těch nejčastějších a nechali na ně odpovědět specialistu Jiřího Petra.

Jak dlouho trvá nasazování rovnátek? A bolí to?

Doba nasazování fixních rovnátek se může lišit s ohledem na rozsah přístroje a zkušenosti ošetřujícího, od desítek minut až třeba po hodinu i více. Pacient může cítit tlak při nasazování tzv. kroužků na zuby, což jsou také součásti fixních rovnátek. 

Co mohu čekat po nasazení rovnátek?

Asi den až dva po nasazení těchto rovnátek může některý pacient opět cítit tlak na zuby. Někdo popisuje bolestivý pocit, jiný naopak nevnímá nic – je to individuální. Několik dní může pacienta obtěžovat, že v ústech „něco přibylo“ a je to hranaté.

Co bych naopak cítit neměl a může to značit nějakou chybu?

V ústech by pacient neměl cítit nic ostrého. Stejně tak by neměl být žádný tlak ani bolest dásní či ostatních částí ústní sliznice. Bolestivý tlak z rovnátek by měl za pár dní zmizet. V té době je doporučováno nežvýkat tuhou stravu a zuby více nenamáhat. Pokud je bolest vnímána jako velká, lze užít běžná analgetika s ohledem na věk pacienta.

Budu mít od rovnátek odřená ústa nebo jazyk?

Pacient si většinou po několika dnech zvykne, odřená místa se ale mohou objevit. Ostré části rovnátek je třeba ohladit u lékaře. Hranaté lze pak v době, než si pacient zvykne, překrýt speciálním voskem. Pacient dostane v malé krabičce voskové tyčinky, z nichž část nanese na nepříjemně hranatou část přístroje. Na „odřená“ místa lze užít výplachy např. chlorhexidinem (přípravek Corsodyl a jiné) dle návodu výrobce.

Co si také pořídit k rovnátkům

  • Při nošení aparátu je nezbytné používat mezizubní kartáčky, které jsou ideální pro čištění mezizubních prostor a okolo zámečků fixního aparátu. 
  • Na detailní dočištění se používá tzv. jednosvazkový kartáček. 
  • Jestli si správně čistíme zuby s rovnátky, mohou zjistit tablety na indikaci plaku. Obsahují neškodné barvivo, které obarví zubní plak a díky tomu lze vidět nesprávně vyčištěná místa, kde ulpívá.
  • Ideální je navštěvovat kromě svého lékaře také dentální hygienistku, která bude stav průběžně kontrolovat.

Budu muset jíst jen kašovitou stravu, jak se někde píše?

V prvních dnech po nasazení přístroje je vhodné jíst měkčí jídla, která citlivé zuby o něco lépe snášejí. V průběhu léčby lze jíst většinu pokrmů, ale je vhodné zuby příliš nezatěžovat, žvýkat opatrněji a pomaleji – zuby jsou přece léčeny. Po celou dobu léčby je třeba vyvarovat se přílišného kousání tvrdých pokrmů, například topinek. Nebezpečná je třeba konzumace broskví s peckami – tam může dojít k uvolnění fixní součástky ze zubu. Úplně bych vyřadil lepivé cukry a jiná houževnatá jídla. 

Jak budu muset změnit péči o zuby?

O zuby je třeba pečovat pečlivě s rovnátky i bez nich. S fixními rovnátky je čištění značně obtížnější a vyžaduje více času a šikovnosti. Personál ortodontických pracovišť rád pomůže při nácviku správné péče o chrup s rovnátky nejen před a na počátku léčby, ale i v jejím průběhu. Zdravé a dobře čištěné zuby jsou nezbytnou podmínkou zahájení jakékoli ortodontické léčby. Pokud hygiena nevyhovuje a léčbu zahájíme, je celý proces pro pacienta bolestivější a trvá déle, ale navíc může dojít i k poškození chrupu. Základem je kvalitní zubní pasta a kartáček dle doporučení lékaře, ortodontické asistentky či zubní hygienistky. Jejich správné používání k mechanické očistě chrupu je nezbytným základem.

Pod rovnátky se prý kazí zuby, je to pravda?

Je to mýtus. Pokud nasadíme fixní rovnátka a pacientova hygiena není vyhovující nebo se v průběhu léčby zhorší, může dojít k odvápnění skloviny ne pod, ale okolo pevných součástí rovnátek, což může vyústit v neestetické bílé skvrny okolo těchto součástek nebo i ve vznik zubního kazu. Na vině je vždy nedobrá hygienická péče o chrup.

Budu mít s rovnátky problémy s výslovností?

Po nasazení standardních fixních rovnátek nebývá po krátké době (v rámci jednoho dne) zásadní problém s výslovností. Výjimkou jsou ale některé doplňující součásti těchto aparátů, například tzv. fixní patrové nákusné destičky, které pomáhají zvýšit hluboký skus. S těmi je výslovnost značně obtížnější a pacienti si na ně někdy obtížně zvykají i delší dobu. V případech, kdy takovou součást pacient odmítne nebo si na ni nezvykne, lze ji nahradit méně nepříjemnou součástí, ale často méně účinnou.

Odborná spolupráce:

MUDr. Jiří Petr

Hlavní ortodontista PetrOrtho, znalec České stomatologické komory pro obor ortodoncie.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zaměřuje se především na problematiku zdravého životního stylu, sportu, nemocí a jejich řešení.