Hlavní navigace

Budu rodit v roušce? Těhotenství a porod v době koronaviru

27. 3. 2020

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Co mám dělat, když teď nemohu navštívit předporodní kurz? Musím navštěvovat porodnici předem, když se má mezi lidi chodit co nejméně? Budu muset rodit v roušce? I takové otázky momentálně kvůli šíření koronaviru řeší těhotné ženy.

Odpovědí na otázky není mnoho, liší se, porodnice vydávají svá stanoviska, která se mohou lišit. Navíc aktuálně k porodu nesmí ani otec. I když to se možná změní, protože tlak na revizi tohoto opatření je velký. Proti nařízení se ozývá například Unie porodních asistentek nebo Liga lidských práv. Ženy před porodem jsou ve velké nejistotě a také strachu, protože obavy z nového koronaviru se týkají nás všech, těhotných pak o to víc. Jak probíhá těhotenství a porod v nouzovém režimu? 

Co se dozvíte v článku
  1. Těhotenství je dnes čas velkých příprav
  2. Kurzy a příprava v nouzovém režimu
  3. Kam se obrátit pro informace či pomoc
  4. Vhodná cesta: najít svou porodní asistentku
  5. Závěr těhotenství a návštěvy porodnice
  6. Správné načasování odjezdu do porodnice
  7. Rodit v roušce?
  8. Sama u porodu. Jak se na to připravit
  9. Porodní plán je základ

Těhotenství je dnes čas velkých příprav

Pravidelné poradny u gynekologa, návštěvy specialistů, prohlídka porodnice – to je jen základní výčet z toho, co těhotnou běžně čeká čeká a většina žen vše pečlivě absolvuje. Něco z toho teď ale nejde. A kamkoliv mezi lidi“ se těhotná chystá, provází ji obava z možné nákazy novým koronavirem. Jak moc se bát nemoci COVID-19 v těhotenství?

„Těhotné ženy podle dostupných statistik nejsou více ohroženy než běžná populace a nehrozí u nich závažný průběh onemocnění, pokud jsou jinak zdravé,“ shrnuje základní fakta porodní asistentka a psycholožka Kristina Neubertová Zemánková. „Je vhodné, aby dodržovaly stejná hygienická opatření jako běžná populace. Tedy často si mýt ruce, dodržovat bezpečný odstup od ostatních osob, vyhnout se dotýkání očí, nosu a úst, kýchat do kapesníku či ohnutého lokte a kapesníky ihned zlikvidovat.“

Velmi rozumná připadají Kristině Neubertové Zemánkové doporučení Světové zdravotnické organizace (WHO) pro těhotné, rodící a kojící ženy.

Kurzy a příprava v nouzovém režimu

Momentálně je v zemi omezený volný pohyb, nemocnice i odborné ambulance mají seškrtaný nebo přerušený provoz. Všechno, co jde, se odkládá. Co je nutné absolvovat, poradí každé těhotné ženě její gynekolog nebo její porodní asistentka. 

Pak jsou ale věci, které třeba nejsou nutné, ale už běžně využívané, oblíbené a díky nim je pak porod snazší pro nastávající matku i personál. Třeba předporodní kurzy, které za normálních okolností pořádají porodnice nebo soukromé porodní asistentky. A ty se teď pochopitelně nekonají.

„Výhodou dnešní doby je velké množství online programů pro těhotné. Ať již se jedná o předporodní kurzy formou videí či videohovorů, nebo třeba e-booky,“ nabízí aspoň náhradní možnosti Kristina Neubertová Zemánková. „Sama na svých stránkách nabízím tři e-booky věnované přípravě na porod a jeden o kojení a šestinedělí a péči o malé miminko. To vše jsou určitě dobré možnosti, jak se připravit.“

Osobní setkání ale nic nenahradí. Proto je dnes tou nejlepší cestou telefonické poradenství nebo poradenství po Skypu. Podle odbornice je to skvělá příležitost, jak s někým probrat své otázky a případné obavy týkající se porodu a prvních dní s miminkem. Pomoci teď ženám může nově zřízená podpůrná telefonická linka Unie porodních asistentek, kam mohou těhotné nebo ženy krátce po porodu zavolat a poradit se s porodní asistentkou.

Kam se obrátit pro informace či pomoc

Vhodná cesta: najít svou porodní asistentku

Nejlepším základním postupem je najít svou porodní asistentku, velmi pomoci může i dula (není zdravotník, ale poskytuje ženě také spoustu informací a duševní podporu). Pokud je těhotná žena zdravá a těhotenství probíhá bez komplikací – a takových je většina – je pro ni ideální možností komunitní porodní asistentka. Taková chodí na návštěvy domů, a odpadají tak cesty do zdravotnického zařízení kvůli preventivním kontrolám. 

„Může to být bezpečnější náhrada za péči gynekologa, pokud přijde porodní asistentka za ženou domů. Ženy se tak vyhnou chození do zdravotnického zařízení, kde se může pohybovat mnoho osob – potenciálních přenašečů nového koronaviru,“ dodává Kristina Neubertová Zemánková. „Porodní asistentka také za den stihne poskytnout péči daleko menšímu množství lidí než gynekolog a tím se také snižuje riziko nákazy. Vnímám poradnu porodní asistentky v tuto chvíli jako nejbezpečnější řešení.“

Závěr těhotenství a návštěvy porodnice

Do velkých porodnic se dnes těhotné ženy registrují k porodu třeba už koncem prvního trimestru. Aktuálně se určitě vyplatí sledovat podrobně například na sociálních sítích, jak která porodnice upravila provoz či podmínky kvůli epidemii koronaviru. Každopádně z preventivních důvodů odpadá prohlídka porodních sálů a dalšího zázemí předem. I to se ale dá řešit, třeba v pražské porodnici Nemocnice na Bulovce připravily zdejší porodní asistentky virtuální prohlídku, hodně o porodnicích v okolí poradí právě i porodní asistentky či duly, které tu k porodům provázejí. 

Cesta do porodnice tak nastává až v závěru těhotenství, kdy sem většina žen míří na tzv. „natáčení monitoru“, tedy kardiotokografický záznam. Obvyklé postupy posílají ženu na prohlídky do porodnice asi od 37. týdne těhotenství. I to se ale může lišit, někteří ambulantní gynekologové mají potřebné vybavení ve své ordinaci. Česká gynekologicko-porodnická společnost teď navíc doporučuje ženám potřebné vyšetření až v 39. týdnu těhotenství. 

Správné načasování odjezdu do porodnice

Odjezd k porodu, pokud probíhá vše přirozeně a bez problémů, se dá s péčí komunitní porodní asistentky dobře načasovat. Tedy tak, aby tu žena pokud možno strávila co nejméně času.

„V péči porodní asistentky může žena v první době porodní zůstat co nejdéle doma. Navíc tu má podporu muže. Takto lze pak v porodnici klidně strávit třeba jen tři hodiny,“ popisuje Kristina Neubertová Zemánková, že pokud to jde, je vhodné využít možnost ambulantního porodu. Tedy možnosti dřívějšího odchodu z porodnice, než je obecně doporučovaných sedmdesát dva hodin po porodu. Samozřejmě musí mít žena předem domluvenou péči pediatra nebo porodní asistentky na doma.

„V době strachu před šířením nákazy je to ideální řešení – strávit ve zdravotnickém zařízení minimum času. Ideální i pro přetížené zdravotníky,“ dodává odbornice.

Rodit v roušce?

Pokud jde o povinnost nosit roušku, jak je to s ní u porodu? Situace v jednotlivých porodnicích je různá a řeší se individuálně. Ke slovu tak kromě nařízení a doporučení přichází i zdravý rozum, momentální situace, stav rodičky, její možné zdravotní komplikace či fakt, zda má aktuálně respirační onemocnění. Ženy před porodem se tak mohou v každé konkrétní porodnici informovat předem, porodnice samotné už vydávají třeba odpovědi na časté dotazy. Například Na Bulovce na otázku, zda je nutné mít při porodu na obličeji roušku, odpovídají takto:

Ke všem opatřením se snažíme přistupovat rozumně. Na roušce v průběhu porodu netrváme. Situace je jiná pouze u žen s podezřením nebo prokázanou nákazou COVID-19, kde budeme rádi, pokud bude mít žena roušku po celou dobu porodu.

Informace o COVID-19 na jednom místě

Onemocněni COVID-19 způsobuje koronavirus SARS-CoV-2, jehož epidemie vypukla na konci roku 2019 v Číně, v březnu 2020 byla WHO byla prohlášena za pandemii. Všechny naše texty ke koronaviru a COVID-19 najdete zde.

Sama u porodu. Jak se na to připravit

„Osobně jsem přesvědčena, že být při porodu sama není pro většinu žen dobré řešení. Jako psycholožka se domnívám, že to v určitých případech může být vyloženě škodlivé,“ komentuje Kristina Neubertová Zemánková současný zákaz jakéhokoliv doprovodu k porodu, tedy i otce nebo jiné blízké osoby. Ta ale může být samozřejmě aspoň na telefonu nebo videohovoru díky aplikacím.

 „Doporučila bych si to také v porodnici prostě co nejvíce zabydlet – vzít si s sebou fotky svých blízkých, svého muže, starších dětí. Vzít si svůj oblíbený polštář, plyšáka, talisman, cokoli, co ženě bude připomínat domov,“ radí dále Kristina Neubertová Zemánková, jak zvládnout samotu:

„Muž může své ženě na papír napsat nějaký kratičký vzkaz – třeba ‚Miluji tě, vím, že to zvládneš!‘ A žena si ten vzkaz může při porodu číst, mít ho u sebe jako slova podpory.“

Porodní plán je základ

Praktickou formou podpory je pak dobře připravený porodní plán a v něm přání ohledně péče při porodu a po něm. 

„Toto vnímám jako naprosto klíčové. Mnoho žen totiž vnímá svého muže jako někoho, kdo usnadní komunikaci se zdravotnickým personálem, když už žena bude ve fázi, kdy se bude plně potřebovat soustředit na porod, a ne řešit něco kolem. Když u sebe nemůže mít muže, může se spolehnout už jen na předem napsaný porodní plán,“ doplňuje odbornice. 

Co si také říkat při strachu ze samoty? „Žena na porod nikdy nebude sama, protože má své miminko, svého porodního parťáka v děloze, jsou v tom spolu. Je dobré naladit se na miminko, říkat mu, že to spolu zvládneme, že si pomůžeme,“ uzavírá Kristina Neubertová Zemánková.

Odborná spolupráce:

Mgr. Bc. Kristina Neubertová Zemánková

Porodní asistentka (strom-zivota.net), psycholožka, členka profesní organizace Unie porodních asistentek, kde má na starosti rozvoj komunitní péče, tedy podporu porodních asistentek, které pracují samostatně.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zaměřuje se především na problematiku zdravého životního stylu, sportu, nemocí a jejich řešení.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).