Hlavní navigace

„Zrušíme“ zubní kazy a vrtat budou roboti

10. 1. 2018

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Budoucnost stomatologie zní jako totální sci-fi: bez kazů a bez bolesti, s roboty místo lékařů.

Stomatologie je v rámci zdravotnictví jeden z vůbec nejdynamičtějších oborů. Snad není nikdo, kdo by nechtěl mít krásné a zdravé zuby, když na „bezchybný“ úsměv jsou stále větší nároky. Jak bude vypadat budoucnost zubařské profese? Podle prezidenta České stomatologické komory Romana Šmuclera se dá plánovat jen na pár let dopředu, rozhodně tak dnes nemůžeme vědět, jak tento obor bude za takových dvacet let vypadat.

Galerie: Historie stomatologie

„Stomatologie patří mezi nejdynamičtější obory vůbec. Snažíme se odhadnout vývoj za pět let a i to je skoro nemožné. Nyní si myslíme, že za pět let bude stomatologie značně digitalizovaná. Někdo naskenuje váš zub a automatické systémy budou umět v 3D vyšetřit pacienta a společně s lékařem vybrat správný postup, pacient vše pochopí z animace a vybere si variantu, která se mu zalíbí,“ vysvětluje Roman Šmucler s tím, že chybějící části zubů se budou tisknout nebo frézovat ze špičkových materiálů. „Můžete být v nejmenší vesničce, ale budete si moci vybrat, kdo váš naskenovaný zub spraví a za kolik – na celé planetě. To už vlastně umíme dnes,“ podotýká odborník.

Nahradí zubaře roboti?

Velkým snem stomatologie je podle Romana Šmuclera také použití robotů, kteří by takřka zcela nahradili lékaře ve smyslu opracování a zaplnění zubů. „Zubní lékaři asi budou více pracovat hlavou než rukama. Nebo dělat složité operace, které nelze svěřit strojům. Doufáme, že dobrou prevencí zubní kaz prakticky vymizí u všech pacientů schopných spolupráce. A pakliže se kaz objeví, snad ho budeme umět do určité velikosti vyhojit i bez ‚vrtání‘,“ vysvětluje.

Hlavním trendem, který napovídá, jak by mohla budoucnost stomatologie vypadat, je hlavně digitalizace. Mladí lékaři dnes už podle prezidenta stomatologů netvarují výplně a korunky rukama, ale na obrazovkách počítače, a klidně jim v tom online pomůže někdo šikovný z druhého konce republiky nebo světa. „Počet zubních kazů také vytrvale klesá a drobná poškození skloviny už dnes prostě zahojíme,“ dodává Roman Šmucler.

Kvalitní stomatologie bude dostupnější

Stomatologie tak podle slov prezidenta České stomatologické komory směřuje od léčení zubů (v budoucnu ho nebude tolik potřeba) k estetické úpravě úsměvu. Technologie jsou vymyšlené jednak pro vyšší šanci na úspěch, ale také pro nižší cenu ošetření. Tedy kvalitní stomatologie by měla být dostupná více a více lidem. Robot, pokud je dost využit, je levnější než člověk.

„Už dnes je však zdravý chrup realitou velkého procenta lidí v České republice a Česká stomatologická komora připravuje programy, aby to byla realita pro všechny s výjimkou těžce geneticky poškozených, nebo prostě těch, proč to neříci, kteří se o sebe starají málo, anebo nesprávně,“ popisuje zubní specialista a podotýká, že v budoucnu se jednoznačně bude razit cesta praktické eradikace (vymýcení) zubního kazu – tedy veškerá snaha odborníků bude směřovat k tomu, aby zubní kaz vůbec nevznikal. „Tím ale nekončí stomatologie, neboť lidé dnes mají i na venkově nároky na svůj úsměv vyšší, než byly na filmovou hvězdu v USA před třiceti lety. Robotizace dramaticky zlevní cenu výrobků. Tedy korunky a třeba můstky budou levnější. Nezlevní ale cena lidské práce – třeba vyšetření, konzultace nebo čas chirurga,“ myslí si Roman Šmucler.

Trocha historie

Z výše napsaného vyplývá, že vývoj stomatologie jde mílovými kroky vpřed. Své aspoň trochu odborné počátky má ale už ve starověkém Řecku. Už tehdy se totiž začala používat anestezie a nechyběla ani zubní hygiena. Zdá se to k nevíře, ale už staří Řekové používali ústní vodu a kartáčky. Středověk byl i v této oblasti krokem zpět.

Co se týče protéz, tak ty první se objevují v počátcích osmnáctého století. První zubní vrtačka zase spatřila světlo světa v první polovině osmnáctého století ve Francii. Hojně používané byly i takzvané šlapací vrtačky. Vývoj šel ale velmi rychle dopředu a následně se začaly objevovat první elektrické vrtačky a celkově se na ústí hygienu a „krásný úsměv“ začal klást stále větší důraz.

Odborná spolupráce:

Doc. MUDr. Roman Šmucler, CSc.

Zubní lékař se specializací na laserovou a estetickou medicínu. Mnoho let působí na Stomatologické klinice 1. LF UK Praha. Je majitelem největšího centra laserové a estetické medicíny Asklepion. Od září 2017 je prezidentem České stomatologické komory.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Novinář, který stál u začátku i konce projektu Naše adresa. Byl editorem v Deníku, regionálním redaktorem i hudebním publicistou. V současné době spolupracuje na různých PR zakázkách a externě píše do několika médií.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).