Hlavní navigace

Budou i v Česku GM potraviny bez označení jako v Americe?

26. 8. 2016

Sdílet

 Autor: depositphotos.com
Americký prezident v létě schválil zákon, který ruší povinnost označovat potraviny vyrobené z geneticky modifikovaných surovin. Budeme i my kupovat GM potraviny, aniž bychom to věděli?

Potraviny vyrobené z geneticky modifikovaných (GM) surovin už většina spotřebitelů (v USA) nepozná. Za průlom v označování potravin lze bezesporu považovat zákon, který zhruba před měsícem podepsal americký prezident Barack Obama. Příslušný zákon totiž ruší povinnost označovat potraviny vyrobené z geneticky modifikovaných surovin nápisy na obalech a zavádí možnost označovat je pouze prostřednictvím QR („quick response“) kódů. Takže spotřebitelé, kteří nejsou vybaveni příslušným čtecím zařízením (například chytrými telefony), GM potraviny nepoznají.

GM potraviny bez označení by mohly být i u nás

Zpráva, jejíž originál najdete na Agriculture.com, kupodivu nevzbudila žádnou odezvu v tuzemských médiích, ačkoli je samozřejmě vodou na mlýn jak odpůrcům GM potravin, tak odpůrcům dohody TTIP (Transatlantické obchodní a investiční partnerství) mezi EU a USA. Pokud by totiž byla smlouva TTIP uzavřena, mohly by se GM potraviny k děsu mnohých Evropanů objevit na trhu EU, což by byl ale na druhou stranu dobrý byznys pro výrobce GM potravin.

Právě písemné a na první pohled viditelné označení potravin z GM surovin bylo a je základní bariérou pro odbyt těchto výrobků převážné části evropských spotřebitelů a odpůrců geneticky modifikovaných organismů (GMO). Samozřejmě takový stav bezprostředně nehrozí – jde o legislativu USA, a pokud se z USA, ale i z jiných nečlenských zemí EU na evropský trh nějaké potravinářské zboží dováží, mělo by respektovat podmínky uvádění na trh dané evropskou legislativou.

Vědci podpořili využití GMO k produkci geneticky modifikovaných potravin

Je to ale jistý lakmusový papírek, který nepochybně testuje měnící se přístup ke GMO z globálního pohledu. Využití GMO k produkci GM potravin a využití GMO v širším slova smyslu (třeba také k farmaceutickým účelům nebo i jako možnost dekontaminovat životní prostředí) podpořila totiž mimo jiné na přelomu června a července letošního roku více než stovka laureátů Nobelovy ceny napříč všemi světadíly. Vědci přitom ve svém prohlášení konstatovali, že GMO mají menší negativní dopad na životní prostředí, a také, že neexistuje jediný známý a spolehlivě potvrzený případ jakéhokoliv poškození lidského zdraví nebo zdraví jiných živočichů kvůli konzumaci GMO.

Vše tak nasvědčuje tomu, že se GM potraviny dříve či později prosadí i na trhu EU, byť speciálně v Unii platí spíše ono „později“ než dříve. Už v současné době se ale v EU využívají ve značné míře GM suroviny sloužící jako krmivová základna pro hospodářská zvířata, a to především prostřednictvím GM sóji dovážené například právě z USA. Vlastní evropská produkce totiž nestačí pokrýt poptávku po krmivech, a také proto povolila Evropská Komise před několika týdny dovoz a zpracování dalších tří nových typů GM sóji pro tyto účely.

GMO se nebojme, nejsou horší než přemíra soli a tuků

Celá řada evropských zemí, které navenek vystupují proti GMO, také aktivně rozvíjí technologie šlechtění hospodářských rostlin na bázi GMO. Kromě Francie je to nově třeba Skotsko, které pracuje na snížení ztrát výnosů ječmene tím, že by odolal parazitické houbě napadající porosty této plodiny ve stále větší míře, a to i na území naší země.

Výzvou doby je tak věrohodná osvěta spotřebitele a minimálně vyšší než současná podpora pěstování (nejen zpracování) GM plodin na území EU (ale i ČR) tak, aby se spotřebitel přestal produktů z těchto surovin vyrobených bát. Je to i výzva pro zvýšení konkurenceschopnosti evropských (i tuzemských) zemědělců vůči zemědělcům neevropským, s nimiž stále více prohrávají v prodeji své produkce, která je oproti neevropským producentům dražší. I díky téměř absolutnímu zákazu komerčního pěstování GM plodin.

Nikdo by ale jistě neměl spotřebitele k nákupům GM potravin nutit. Kdo s příslušnou technologií šlechtění nesouhlasí, nemusí a dle vlastního svědomí by ani neměl výsledné produkty kupovat. Stejně tak ale není správné spotřebitele od konzumace GM potravin cíleně odrazovat, protože konzumace takových potravin riziková není. Určitě není vyšší než přemíra živočišných tuků, soli nebo cukru ve stravě, kterou konzumujeme zcela běžně.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Agrární analytik, novinář na volné noze se zaměřením na zemědělství, potravinářství a životní prostředí.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).