Hlavní navigace

Budeme taky „Prozacový národ?“

28. 5. 2012

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
Trápí vás něco? Snadná pomoc. Na náladu tu máme antidepresiva. Na akné antikoncepci. Na cholesterol je tu taky prášeček. A že vyvolává deprese? Jsou tu přece antidepresiva. Jen zobejte!

Pro ty, kdo nevědí: Prozacový národ (Prozac Nation) je film, který byl natočen v USA již v roce 2001. Jelikož je Prozac jedním z nejznámějších antidepresiv, název je to skutečně trefný – spotřeba antidepresiv totiž narostla v USA během dvou desetiletí o 400 % a v současnosti se jimi krmí už přes 10 % americké populace. Jak je na tom Česko? Ve srovnání s USA sice pořád o 6 % zaostáváme, nicméně značný nárůst spotřeby je tu také – dokonce trojnásobný za posledních deset let.

Když na ta čísla koukám, napadá mě otřepaný vtípek: „Znáte tu paní, co brala pět let antidepresiva místo antikoncepce? Dnes má třicet dětí a je jí to úplně jedno…“ K smíchu je to jen částečně – nebo si opravdu myslíte, že vás antidepresiva zbaví vašich problémů? Že z vás setřesou vaše dluhy, vrátí ztracené zaměstnání a zruší mindráky z obezity? A jak je možné, že dřív tou „depresí“ tolik lidí netrpělo? Není v tom náhodou taky trochu… propagandy?

Deprese se hodí

Podle Johna Virapena, autora proslulé knihy Nežádoucí účinek: Smrt, má pojem „deprese“ jistý problém – jde v podstatě o subjektivní stav. Nikdo vám nemůže dokázat, jestli opravdu „máte deprese“ nebo se vám něco jenom trošku nechce… Média, štědře sponzorovaná farmaceutickými firmami, nás však vytrvale masírují zprávami o tom, že deprese JE nemoc, je to diagnóza, kterou nelze vůlí ovládnout a musí se „léčit“.

Přečtěte si: Pro zdravé lidi je třeba vymyslet nějakou nemoc, říká Jan Hnízdil


Autor: Isifa.cz

Tak to je konec, musím brát antidepresiva…

Ve výsledku pak potkáváme čím dál více lidí, kteří jsou „na prášcích“, ale skutečnou depresi spousta z nich nezažila ani zdálky. Skutečná deprese totiž umí být opravdu zákeřná. Člověk, který jí trpí, není schopen ráno vstát z postele, téměř se nepřinutí jíst a pít a zapomíná i na ty nejzákladnější hygienické návyky.

A teď buďme upřímní – kolik takových lidí opravdu znáte? Já ani jednoho. Zato znám hodně těch, co nejspíš ztrácí zdravý rozum: Rozvádím se nebo mám teď v práci hoňku? Poprosím doktorku o antidepresiva, hned bude den růžovější. Přítel se se mnou rozešel? Tak to je konec, musím brát antidepresiva. Dceři se smějí spolužáci, protože je tlustá? Dáme jí antidepresiva, ať z toho nemá deprese. Vždyť deprese je přece nemoc, že ano? Nebo není? Ví o tom někdo z nás víc, než to, co si přečte v článku zaplaceném farmaceutickou firmou?

Opravdu potřebujeme tolik antikoncepce? Nevíme

Velké farmaceutické společnosti jsou dnes ekonomicky silnější než mnohé státy. Jsou to tak silné subjekty, že mohou téměř cokoliv – podmaňovat si média, vědce a výzkumníky, manipulovat s lékaři, veřejným míněním a názory celé společnosti. Díky nim se rozšířilo masové užívání hormonální antikoncepce, která díky vytrvalé a opakované propagandě povýšila z prostředku proti početí na zázračný všelék, bez kterého se dnešní „moderní žena“ téměř neobejde.

Vždyť i na oficiálních webových stránkách o antikoncepci se můžeme dočíst o tom, že zatímco v pravěku ženy téměř nemenstruovaly kvůli neustálému těhotenství, dnešní doba ženy nutí každý měsíc nepřirozeně krvácet a tím jim ničí zdraví – proto je v podstatě nejzdravější brát antikoncepci neustále, bez přerušování a nejlépe celoživotně. Je to opravdu tak? Ani já, ani vy tohle doopravdy nevíme. Může to být pravda a může to být výmysl farmaceutických firem a způsob, jak na nás vydělat. Pro běžného člověka neexistuje cesta, jak to zjistit.

Výrobci léčiv nám tak jako „pravdu“ mohou vnutit v podstatě cokoliv – a docela se jim to daří. Vždyť i v knihách o propagandě se dočteme, že: „Lidé se nechají velice snadno ovlivnit, pokud jsou předkládané argumenty jasné, srozumitelné a především se často opakují.“ Většina populace je prostě líná číst a přemýšlet nad něčím do hloubky, takže tyto jednoduché a zdánlivě logické pravdy jsou pro ně přijatelnější. Dalším z hluboce zakořeněných mýtů, který díky tomu přetrvávají ve společnosti, je tak i tvrzení, že „antikoncepce zpravidelní ženě cyklus“. Vždyť to přece zní tak logicky a jednoduše, že? Hormonální antikoncepce ale samozřejmě nic takového nedokáže. Při jejím užívání sice během sedmidenní pauzy dochází ke krvácení, jedná se však pouze o efekt způsobený poklesem hladiny hormonů a se skutečnou menstruací souvisí asi tak stejně, jako když se říznete do prstu.

Ženy a mladé dívky, které antikoncepci užívají jen kvůli pravidelnému cyklu, tak vlastně vyhazují peníze hned dvakrát – jednou za škodlivé tablety, podruhé za hygienické pomůcky. Proč se o tomhle mluví tak málo? Antikoncepce je předepisována i třináctiletým dětem jako „lék“ na nepravidelný cyklus a to, že se po vysazení všechny problémy vrátí v ještě horší míře, nám lékaři taktně zamlčují. Ženy si pochvalují cyklus „seřízený na minutu“, zatímco pilulka třeba podle knihy Člověk a hormony působí tak, že prakticky vyřadí vaječníky z chodu. Opravdu si myslíte, že tohle vaše tělo potřebuje?

Nenechte se zmást propagačními letáky, kterými gynekologové tapetují své čekárny a které se tak rády věnují „boření mýtů“ o antikoncepci a blahořečení jejich přínosů. Peníze jsou zde totiž na prvním, na druhém i na třetím místě.

Dokud spí vaše dcera s méďou…

A bohužel musíme přijmout fakt, že je to v dnešní medicíně tak téměř se vším. I s očkováním. Vzpomeňte si na nechvalně „proslulou“ vakcínu proti rakovině děložního čípku. Jeho výrobcům stačilo před lety udělat bu bu bu a spousta „uvědomělých“ slečen neváhala obětovat tisíce, aby byly touto vakcínou ošetřené. Dnes, když je toto očkování pro mladé zdarma, přibývají zprávy o jeho nežádoucích účincích a odrazují i některé zatvrzelé příznivce.

Prostřednictvím internetu však jeho propagace dále probíhá – stránky s výmluvným názvem všecomůžu.cz jsou podle mě přímo zářným příkladem manipulativní propagandy. Objímající se matky s dcerami, „skutečné příběhy“ o této nemoci a všudypřítomné nápisy „chraňte se“, „dejte se očkovat“ a „ochraňte sny své dcery“ působí až téměř komicky. A přestože v Británii trpělo po tomto očkování více než 1300 dívek křečemi, ochrnutím, bolestmi svalů, mdlobami, závratěmi a epileptickými záchvaty, v Česku dál visí billboardy „Dokud spí vaše dcera s méďou…“

Bububu, bojíte se? Očkování a pilule vás zachrání

A jak je na tom z hlediska medicíny televize? Dá se alespoň tam tomuhle tlaku uniknout? Ne tak docela. Léky na předpis sice nemají ani do televize ze zákona přístup, očkování je však jiná liga. Tam je propagace povolená a jeho výrobci si tak opravdu neberou servítky. Nebo už si nevzpomínáte na známou reklamu „jedna dvě, jedna dvě, klíště si jde pro tebe“? Tento spot byl nakonec zakázán – motivy strachu, zneužívání obav matek o děti a vyhrožování nejsou v reklamě povolené. Kontroluje to ale někdo opravdu důsledně?


Autor: Isifa.cz

Očkování coby prevence na všechno

Schválně zkuste občas během vysílání zaměřit svou pozornost na reklamy – batolícími či plačícími miminky, ustaranými matkami a srdcervoucími frázemi se to v nich jenom hemží. Očkování je vůbec zajímavá záležitost. Vypadá to, že si stačí trošku pohrát s čísly a statistikou, přidat pár úderných hesel ve stylu „nakazit se mohou všichni “ nebo „týká se i vás“, a lidé ho často podstoupí naprosto bez přemýšlení.

Stejně jako především starší lidé bez rozmyslu berou prášky na všechno možné, aniž by je zajímaly jejich nežádoucí účinky. Obrovským byznysem se tak staly například léky na snížení cholesterolu, takzvané statiny. Možná, kdyby těm lidem někdo otevřel oči a řekl jim, že by si neměli mazat chleba umělým tukem za 10,90, ale používat obyčejné máslo, byli by na tom lépe. Ale proč by to někdo dělal? Peníze se musí vydělávat. A tak lidé spokojeně roky dlabou léky na cholesterol, přičemž si jejich konzumací zvyšují riziko deprese, diabetu a dalších chorob. Což ovšem není problém – vždyť máme antidepresiva a antidiabetika.

Kruh se uzavírá – začala jsem u antidepresiv a s nimi taky skončím. Víte o tom, že jeden z největších farmaceutických gigantů, Eli Lilly Company, vyrábí jak léky na depresi, tak léky na cukrovku? A myslíte si, že jde o náhodu? Vůbec ne – antidepresiva totiž podstatně zvyšují riziko cukrovky, takže firma pouze chytře myslí na zadní vrátka a vlastně má vše (rozuměj zisky) pod jednou střechou…

Jak z tohohle ven? Pomoc je jednoduchá – čtěte, vzdělávejte se, mějte oči otevřené. A než spolknete jakýkoli prášek, přemýšlejte. Nikdo ho do vás násilím cpát nebude.

Zdroje:
Antikoncepce.cz
Všecomůžu.cz
Usatoday.com: CDC: Antidepressant use skyrockets 400% in past 20 years
Oecd-ilibrary.org
Přednášky: Pavel Verner – Informace a propaganda, VŠE, ZS 2011/2012
John Virapen: Nežádoucí účinek – smrt
Stuart Mason: Člověk a hormony

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Studentka VŠE, zapálená tenistka, běžkyně, milovnice koček, vaření a dobrého jídla.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).