Hlavní navigace

Budeme taky platit "hranolkovou daň"?

4. 10. 2011

Sdílet

 Autor: SXC
Dánsko jako první země na světě zavedlo daň na tuky v potravinách. Týká se všech výrobků obsahujících nasycené mastné kyseliny včetně polotovarů. Čechy prý do budoucna čeká totéž.

Mluví se o tom už dlouho a teď došlo na činy: jak napsala agentura AFP, v Dánsku začala platit speciální daň za tučná jídla. Za kilogram nasycených mastných kyselin mají Dánové zaplatit navíc 16 dánských korun (53 korun).

Kodaň tvrdí, že tak chce bojovat proti nadměrné konzumaci nasycených tuků, podle kritiků jde ale jen o další příjem do státní pokladny. Příští rok se k podobnému kroku chystá i Maďarsko a zvažují jej další země. Podle lékaře ze zdravotního výboru Poslanecké Sněmovny Borise Šťastného je jen otázkou času, kdy k zavedení takzvané hranolkové daně dojde i u nás.

Způsob, jak snížit spotřebu tučných jídel 

Vláda v Dánsku podle agentury ČTK očekává, že díky nové dani spotřeba nasycených tuků klesne skoro o deset procent a spotřeba másla o 15 procent. Server britského deníku The Telegraph poznamenal, že nové opatření má do státní kasy přinést 2,2 miliardy dánských korun (asi 7,3 miliardy korun). Cena másla podle něj stoupne v přepočtu asi o devět korun.

přečtěte si dále: Obezita zabíjí i v Česku

Mluvčí sdružení dánského průmyslu (DI) Gitte Hestehaveová o pozitivním účinku nové daně pochybuje. „Je to prostě další daň,“ řekla agentuře AFP. Její organizace upozorňuje také na administrativu spojenou s novým poplatkem: výrobci budou muset stanovit množství nasycených tuků obsažených ve výrobku i použitých při jeho přípravě.

V Česku má normální váhu jen 42 procent lidí

Dánové se před chystaným zdražením potravin jako máslo nebo mléko pokusili zásobit a brali v posledních dnech obchody útokem. „Minulý týden byl dost chaotický, hodně regálů bylo prázdných. Lidé si naplnili ledničky,“ řekl zástupce kodaňského supermarketu Christian Jensen.

Nadměrná spotřeba nasycených mastných kyselin, které jsou v živočišných tucích jako sádlo a máslo, přispívá ke zvýšené hladině cholesterolu v krvi, nemocem srdce a cév i obezitě. Obezitou, která může uspíšit vznik nemocí, v Dánsku trpí téměř deset procent obyvatel. V ČR má normální váhu jen 42 procent dospělých. S obezitou se potýká 23 procent Čechů, z nich dvě procenta s obezitou třetího stupně.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).