Hlavní navigace

Bruselské potravinové pověsti aneb Co nám EU zakázala jíst

15. 9. 2017

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Zlý Brusel nám prý zakazuje hranolky, kávu, křivé banány, pomazánkové máslo, nebalené pečivo i zabijačky… Podívejte se s námi na stručný přehled nejčastějších euromýtů, které mezi lidmi kolují.

V letních měsících se v novinách i na internetu objevil jeden z hoaxů, který se týkal smažených hranolků, chleba a kávy. Podle těchto zpráv tyto potraviny chtěla Evropská unie zakázat. Není to však pravda. Ministerstvo zemědělství připravilo stručný přehled nejčastějších euromýtů:

Mýtus 1: EU zakáže hranolky, chléb a kávu

Evropská unie nechce v žádném případě zakázat výrobu či prodej těchto potravin. Vše se točí kolem rakovinotvorné látky akrylamid, který vzniká při smažení, pečení a pražení některých potravin (zejména brambor, obilovin a kávových zrn), kdy spolu reagují aminokyseliny a cukry při teplotě vyšší než 120 °C; důležité jsou i další faktory, jako např. pH, podmínky skladování, vodní aktivita apod.

Galerie: Jakou barvu mají zdravé hranolky

Evropská komise proto ve snaze o zajištění větší bezpečnosti připravila nařízení, ve kterém jsou uvedeny technologické postupy, které snižují možnost tvorby akrylamidu při výrobě potravin. Výrobci budou povinni je používat. V praxi budou zmíněná opatření v případě hranolků například znamenat to, že pro jejich výrobu budou výrobci vybírat odrůdy brambor, které mají přirozeně nižší obsah cukrů, nebo že bude potřeba zabraňovat hnědnutí brambor před a po smažení. Zdravější hranolky, brambůrky nebo lahodnější kávu si tak budete moci dopřávat dál.

Mýtus 2: EU zakázala křivé banány a okurky

Brusel křivé banány nebo okurky nikdy nezakázal. Jen definoval kritéria pro jednotlivé jakostní kategorie banánů a okurek, které se dodávají spotřebiteli čerstvé. V letech 2011 a 2013 bylo nařízení o banánech zjednodušeno, nařízení o okurkách bylo v roce 2008 zrušeno. Pokud chcete křivé banány, musíte je hledat v jiné jakostní třídě. Nutno dodat, že svá pravidla pro standardy kvality ovoce a zeleniny si vytvářejí samotné obchodní řetězce.

Galerie: Takhle vypadá ošklivá zelenina z Rohlik.cz

Mýtus 3: EU zakázala zabijačky

Právo EU domácí zabijačky povoluje. Jejich pořádání pak upravují zákony ČR, které říkají, že maso a orgány doma poraženého zvířete jsou určeny pouze pro spotřebu v domácnosti chovatele. To platilo již dávno před vstupem ČR do EU. V letošním roce jsme však přišli s novelou, která pravidla mění.

Maso a orgány ze skotu se mohou spotřebovat v domácnosti chovatele. V případě jiných zvířat, například při zabijačce domácího prasete, si budou moci odnést výslužku i osoby blízké chovateli, tedy i ty, které s ním nebydlí v jedné domácnosti. Tím se narovnává stav, který v praxi běžně existuje.

Mýtus 4: EU zakázala volný prodej pečiva

Před více než deseti lety média psala o povinnosti balit koblihy a další pečivo do mikrotenových sáčků. Toto opatření však nevyžadovala Evropská unie, ale česká vyhláška ministerstva zdravotnictví z roku 2002, a to kvůli vyloučení rizik jejich kontaminace. Vyhláška přestala platit na jaře roku 2006.

Mýtus 5: EU zakázala pomazánkové máslo

Evropská unie nikdy nezakázala výrobu pomazánkového másla. Požadovala jen, aby se výrobek jmenoval jinak. Pojmem „máslo“ lze totiž na společném evropském trhu označovat takové výrobky, které obsahují alespoň osmdesát procent mléčného tuku.

České pomazánkové máslo ho má však mezi jednatřiceti a šestatřiceti procenty. O tuto pochoutku jsme nepřišli, jen ji v obchodech najdeme pod názvem tradiční pomazánkové.

Zdroj: Zprávy z ministerstva zemědělství

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).