Hlavní navigace

Brrradavice

11. 5. 2018

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Nikdy jsem na bradavice netrpěla, ani jako dítě. Až teď – na noze se mi udělala bradavička. Chodím do veřejného bazénu, občas tam šlápnu i na podlahu, tak se není čemu divit. No co, vypálíme a bude po problému…

Představa, že bradavici něčím zlikviduji a bude pokoj, vzala po několika měsících za své. Bojuji s ní už třetí rok. Jak jsem zjistila u několika dermatologů, není na tom nic neobvyklého. Moje aktuální mise, která se nechala inspirovat jedním z příběhů našeho národního malého hrdiny, co byl už i ve vesmíru a v posledních letech vyměnil nejlepší kámošku myšku za pandu, má název: ZNIČTE KRRRRRTKA BRRRRADAVIČKU.

Prý se to dá, nutná je důslednost. Nepolevit, nevynechat.

Zkouším si s bradavicí poradit sama

Na začátek zkouším samoléčbu dostupnými, volně prodejnými přípravky. Všichni říkají: funguje to. Říká to i dermatolog. A nebolí to ani trochu, léčba je tedy vhodná i pro děti. Na trhu je řada volně prodejných prostředků na zničení bradavic. Nejznámější je například Duofilm nebo tyčinka Lapis. Jak ale vybrat nejúčinnější? Asi každý podle svých kritérií. Já jsem probrala jejich složení a vybrala si ten, který kromě kyseliny salicylové (ta změkčuje povrchovou vrstvu pokožky a přípravek se tak lépe prodere skrz kůži až přímo k jádru pudla bradavičky), kyseliny mléčné a trychloroctové obsahuje také vlaštovičník, ten má antivirální a antiseptický účinek. Vzpomněla jsem si na babičku a lidové léčitelství a moje volba byla jasná – beru si domů přípravek Kolodium forte. Nevadí mi, že se může poškodit kůže, že tam možná zůstane jizvička. U chodidel je to jedno.

Lékárny nabízejí celou řadu přípravků na léčbu bradavic
Autor: Vitalia.cz / Karel Choc

Lékárny nabízejí celou řadu přípravků na léčbu bradavic

Ode dneška dvakrát denně 1–3 kapky přímo na bradavičku. Nanáším jen na postižené místo, dávám pozor, aby přípravek neukápl vedle a nezničil zbytečně zdravou kůži. Doporučená doba užívání je deset dní, pak se má udělat pauza, asi abych se nedostala až na kost. Ve chvíli, kdy se naruší vrchní vrstva pokožky, je potřeba se odumřelých buněk zbavovat – ostříháváním. Přípravek se tak dostane hlouběji, ideálně přímo až ke kořínku bradavice – ten vypadá jako černá tečka uprostřed hladké plochy. Bývá viditelná. Po prvních dnech, kdy mám obavy, že si ublížím nebo střihnu vedle, získávám zručnost a sebevědomí. Nebezpečí, že střihnete špatně a něco si poškodíte, je opravdu mizivá, cit vás nenechá. Pokud budete bradavičku vystřihávat dětem, řiďte se očima – mrtvá kůže je jinak zabarvená než živá. A pozor, rozhodně si to nezjednodušíte odstraňováním odumírající kůže pemzou. Tu na infikovaná místa nepoužívejte! Roznesete si bradavice i do zdravé okolní tkáně. Nezapomínejte, že se jedná o virus, který je přenosný. Pokud trpíte na bradavičky, pemzu ani s nikým z rodiny nesdílejte. Je to jako s kartáčkem na zuby, každý by měl mít vlastní.

Co proti bradavici poradí lékař?

Pokud ani po několika týdnech poctivé léčby bradavička nemizí, je na čase zajít k dermatologovi. Poradí, co dál. Může vám nabídnout nějaký přípravek na předpis. Ty obvykle obsahují vyšší procento kyseliny salicylové (až 70 %, volně prodejné přípravky okolo 17 %).

Důležité je přípravky používat pravidelně. Jejich aplikace nebolí, neštípe. Nanáší se tyčkou nebo štětečkem jako lak na nehty. Zhruba do týdne byste měli vidět změnu – kůže začne odumírat. Nepřestávejte, ostřihujte a dál aplikujte minimálně dvakrát denně. Chvilku po aplikaci buďte opatrní a přípravek nechte zaschnout – potřená místa nikam nepokládejte, abyste si nepoleptali oblečení nebo nábytek. Po zaschnutí nechte nezakryté.

Bradavici lze vypálit dusíkem

Pokud jste vyzkoušeli několik přípravků a bradavička dál dorůstá, dermatolog vám doporučí další krok – vypalování tekutým dusíkem nebo kryoterapii – vystavení bradavičky extrémně nízkým teplotám, například pomocí přípravku Urgo Bradavice kryoterapie nebo Warner kryoterapie.

I to můžete provádět doma, případně se nechat ošetřit v kožní ordinaci, kde tekutý dusík bývá vždy připraven. Samotná aplikace těchto přípravků už lehce štípe, místo začne bolet až po chvilce a bolest cítíte několik hodin, maximálně pár dní. Po aplikaci není dobré cca týden chodit do bazénu. Věnovat se pohybovým aktivitám můžete zpravidla od následujícího dne.

Na úporné bradavice platí laser

Pokud se vám bradavice opakovaně vrací, je možné, že její kořínky jsou už velmi hluboko, někdy mohou být až v blízkosti kosti, u nohou se říká, že už jsou „zašlápnuté“. Nabídne-li vám dermatolog vypálení laserem, je to většinou z tohoto důvodu.

I když jste zatím bradavičku nijak sami neléčili, je dobré se před zákrokem připravit a co nejvíce odkrýt kořínek bradavice, například používáním výše zmíněných přípravků, které si aplikujete aspoň 1–3 týdny a odumřelou kůži pravidelně ostříháváte. Váš ošetřující dermatolog určí, kolik impulsů a v jaké intenzitě na bradavici použije. Samotné ošetření štípne, zapálí, ale je to moment, vteřina. Na rozdíl od dusíku je to jediná bolest, kterou není problém vydržet. Je možné použít lokální anestezii, ale většinou to není potřeba. Opich totiž bolí také. Po zákroku už žádnou bolest, pálení ani jiné nepříjemné pocity necítíte. Na takto ošetřená místa ale dál používejte roztok na odstranění bradavic. Ostříhávejte okolní kůži a sledujte, jestli se bradavice vyloupla. Do čtrnácti dnů byste to měli zjistit. V případě, že kořínek zůstává, objednejte se na opakovanou léčbu. Ošetření laserem stojí podle velikost a množství bradaviček jednotky tisícikorun, opakované pak už jen řádově pár set. Důležité je ale nenechat bradavici znovu vyrůst, na další ošetření se objednejte do několika týdnů.

Důležité je zničit „matku“ bradavici a dodržovat prevenci

Když máte bradavic víc, je potřeba zbavit se tzv. matky. Tu na první pohled nepoznáte, až když ji zničíte, protože pak zmizí i ostatní bradavice.

Povedlo se vám? Gratuluji, ale vyhráno nemáte. Problém se může vrátit a začne všechno znovu. Je nutné chovat se preventivně.

První krok je vydezinfikovat vše, co bylo s místem bradavičky spojené. Pokud byla na noze, ponožky vyvařte, vyčistěte i obuv, kterou jste nosili naboso. A chraňte se před viry dál. Při návštěvě veřejných bazénů a koupališť noste vlastní obuv, kterou si nazujete hned, jak vyjdete z vody, a budete se v ní pohybovat ve sprchách a v šatnách – žabky si už vždy balte rovnou s plavkami. Dno bazénu by mělo být dostatečně chráněno chlorem, není potřeba se po něm pohybovat v obuvi, ale mějte ji vždy co nejblíže schůdkům, abyste rovnou nazuli a nešlápli na podlahu v okolí bazénu, která chlorem ošetřena není.

V saunách zkuste nosit např. neoprenové ponožky. Je jich dostatečný výběr v obchodech se sportovními nebo potápěčskými potřebami, k dostání jsou i dětské velikosti, cena cca 300–500 Kč.

Existuje také mnoho dezinfekčních mastí, které při prevenci pomohou, například hodně šetrný Neocide gel nebo Betadine mast se širokým uplatněním, Septonex sprej, který by neměl chybět v žádné domácnosti, či Mykoseptin. Kromě ochrany před bradavičkami vás tyto přípravky budou chránit i před plísňovým onemocněním. Plosky nohou namažete a jdete a botky nepotřebujete.

Je mnoho způsobů, jak s bradavicemi zatočit. Zvolte si ten, který nejlépe vyhovuje přímo vám. Každé tělo reaguje jinak a každý z nás dává přednost jinému postupu. Důležité je opravdu nepolevit, vydržet až do konce a chránit se, abyste s bradavicemi zatočili jednou provždy a nenechávali se jimi naopak donekonečna vytáčet. Tak hodně štěstí!

Galerie: Dermatilománie: porucha narušování kůže

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Psaní patří mezi nejmilejší část z marketingového mixu, kterému se profesně věnuje posledních deset let. Dvacet let působila v médiích – ve skupině Kiss rádií a vydavatelstvích Economia a Mafra.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).