Hlavní navigace

Břicho, za které nemůžete vy, ale hormony. „Hormonální bříško“ mají ženy i muži

29. 11. 2021

Sdílet

 Autor: Depositphotos
V období přechodu dochází u žen i mužů k určitým hormonálním změnám, které se projevují například výkyvy nálad, ale také přibíráním na váze. Jedním z projevů je právě takzvané hormonální bříško. Lékař vysvětluje, co ho vlastně způsobuje a jak s ním účinně bojovat.

Ačkoliv přechod řeší spíše ženy, určité změny na těle i v chování se nevyhýbají ani mužům. Tiskový materiál společnosti Vegall Pharma, výrobce doplňků stravy, ve spolupráci s gynekologem a sexuologem Pavlem Turčanem se zaměřuje na časté příznaky a možnosti jejich řešení.

Co se dozvíte v článku
  1. Andropauza, menopauza a jejich příznaky
  2. Proč se lidské tělo v průběhu menopauzy a andropauzy výrazně mění?
  3. Příčiny přibírání po padesátce
  4. Co s hormonálním bříškem? Nic není ztraceno

Andropauza, menopauza a jejich příznaky

Mezi časté příznaky takzvaného mužského přechodu – andropauzy – patří únava, snížená sexuální touha, ztráta svalové hmoty, přibírání na váze, a to zejména v oblasti břicha, či podrážděnost. Další články k tématu mužského klimakteria najdete zde.

U žen se menopauza projevuje například potížemi se spánkem, návaly horka, nočním pocením, výkyvy nálad, podrážděním, stresem, ale i zvýšenou hmotností či bušením srdce. Na serveru Vitalia.cz se i období přechodu u žen věnujeme v řadě materiálů.


 

Proč se lidské tělo v průběhu menopauzy a andropauzy výrazně mění?

Projevy ženského i mužského přechodu souvisejí s poklesem či změnou hladiny hormonů. „Mezi běžné změny patří například ukládání tuků v problematických oblastech. Vznik takzvaného hormonálního břicha, které muži i ženy v období přechodu řeší, je způsoben kolísáním hladiny řady hormonů, jako je inzulin, kortizol či pohlavní hormony – tedy testosteron a estrogen. Během menopauzy nebo andropauzy dochází vlivem hormonálních změn také ke zpomalování metabolismu a postupnému zvyšování hmotnosti,“ vysvětluje Pavel Turčan.

„Navíc se omezuje svalová regenerace a tvorba nové svalové hmoty. V důsledku toho dochází ke změnám postavy a k ukládání tuku zejména v oblasti břicha. Tuk začíná postupně nahrazovat svaly, což vede k dalšímu přibírání na váze,“ doplňuje lékař.

Příčiny přibírání po padesátce

  • hormonální změny
  • vyšší nároky organismu na kvalitní živiny
  • úbytek aktivní svalové hmoty, zpomalování metabolismu
  • životní situace a styl (např. emoční jedení, nedostatek pohybu)

Více v článku Jak nepřibrat po padesátce? Největší omyl je, že bychom měli méně jíst

Hormonální bříško však není jediným problémem, který muži a ženy v období přechodu řeší. Zvyšování hladiny estrogenu způsobuje u mužů takzvanou gynekomastii – tedy zvětšování prsních žláz. Ženy se zase potýkají z redistribucí tuku z oblasti prsou a boků právě do oblasti břicha.

Dochází rovněž k postupnému oslabení činnosti vaječníků a ztrátě menstruace, což způsobuje zpomalení hormonálního systému. Tělo tak začne postupně přecházet do období útlumu. Ačkoliv přechod nastává ve věku kolem padesáti let, hladiny hormonů začínají klesat už o několik let dříve, a proto mohou muži i ženy pocítit některé změny již v nižším věku.

Co s hormonálním bříškem? Nic není ztraceno

Genetika, hormonální změny a zdravotní stav hrají v přibírání nejen v období menopauzy či andropauzy velkou roli. Existuje však několik způsobů, s jejichž pomocí můžete vzniku hormonálního bříška předejít, nebo s ním po jeho vzniku alespoň efektivně bojovat. Jak na to?

Nezapomínejte na pravidelný pohyb

Kromě hormonálních změn bývá přibírání v přechodu způsobeno také poklesem fyzické aktivity. Muži ani ženy by proto neměli zapomenout na pravidelný pohyb.

Mezi nejvhodnější sporty patří aerobní aktivity, díky kterým lze spálit mnohem více kalorií než při silovém cvičení. Do aerobní skupiny sportů se řadí například jízda na kole, plavání, tanec, běh, ale i pilates. Takový pohyb účinně redukuje viscelární tuk, jenž obaluje vnitřní orgány a může být spojen s rizikem vzniku některých chronických onemocnění.

Jezte zdravě

Důležité je myslet také na správné stravování – a to jak z hlediska složení, tak dodržování pravidelného režimu.

„Je vhodné konzumovat hodně zeleniny, která obsahuje vlákninu, a rovněž dodržovat pitný režim. Je třeba vyhnout se uzeninám, bílému pečivu a bílé mouce i sladkostem,“ doporučuje lékař.

Galerie: 15 nejhorších „pamlsků“ na hubnutí: Co čím nahradit?

Přestaňte kouřit a pít alkohol

V období přechodu je vhodné skoncovat se zlozvyky, jako je kouření či pití alkoholu. Zejména s přibývajícím věkem se negativní účinky těchto látek na lidské zdraví zvyšují. Alkohol je zároveň bohatý na obsah cukrů a jeho konzumace výrazně zvyšuje riziko přibírání a zvětšeného břicha.

Poraďte se s lékařem

Tělo prochází v období menopauzy či andropauzy řadou změn a je nutné mu věnovat náležitou péči. V důsledku toho může být tato doba jak pro muže, tak pro ženy problematická. Veškeré zdravotní problémy by však měli konzultovat se svým lékařem.

„V období andropauzy a menopauzy je potřeba rovněž stabilizovat hladinu hormonů. Toho lze dosáhnout kvalitními doplňky stravy, například se včelími produkty, pro ženy i pro muže. Ty vhodně kombinují vitamíny, extrakty z bylinek a stopové prvky potřebné v období přechodu. Stabilizace hladiny hormonů a dodržování zdravého životního stylu může výrazně snížit příznaky spojené se stárnutím – včetně přibývání na váze,“ upozorňuje gynekolog Pavel Turčan.

„Stabilizací hormonů lze rovněž snížit riziko chronických onemocnění, jako jsou například srdeční choroby, vysoký krevní tlak, cukrovka, osteoporóza či některé druhy rakoviny,“ uzavírá lékař.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).