Hlavní navigace

Brambory Q CZ mají být lepší než jiné

26. 11. 2021

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Na tuzemský trh zamíří šetrněji produkované brambory, které nesou označení Q CZ, a výrobky z nich. V obchodech byste je zatím hledali marně, ale to se prý již brzy změní.

Požadavky spotřebitelů na kvalitu zemědělských surovin a potravin z nich vyrobených rostou. Zároveň stoupá i poptávka po produktech produkovaných k přírodě šetrnějším způsobem. Tyto nároky by měly alespoň částečně uspokojit úředně certifikované, takzvané Q CZ konzumní brambory. Podle předsedy Českého bramborářského svazu Josefa Králíčka by mohly být tyto brambory ke koupi v tuzemské maloobchodní síti už koncem letošního roku.

Proč to tak trvá…

O označení Q CZ se v případě brambor mluví již několik let. Ovšem vzhledem k tomu, že jde o dotační program, který má pěstitelům konzumních brambor kompenzovat zvýšené náklady na jejich produkci, musel celý proces podmínek certifikace projít schválením v EU. Do programu se tak mohli začít první pěstitelé a zpracovatelé brambor hlásit až v dubnu letošního roku. V první fázi šlo o 107 podnikatelských subjektů.

Podle Josefa Králíčka by přitom mělo být letos v režimu Q CZ zpracováno a na trh dodáno zhruba 60 000 až 70 000 tun certifikovaných brambor a výrobků z nich.

Co jsou brambory Q CZ

Schválený certifikační systém počítá se třemi skupinami produktů, v nichž se uplatní brambory certifikované Q CZ.

Kategorie Q CZ brambor

  • B1 – samotné konzumní brambory
  • B2 – zabalené, vařené sušené a jinak upravené konzumní brambory
  • B3 – smažené a předsmažené výrobky z konzumních brambor, jako jsou hranolky, bramborové lupínky nebo bramborová kaše

Ve všech případech půjde o tuzemskou produkci, takže spotřebitelé budou mít při nákupech výrobků označených jako Q CZ jistotu jejich domácího původu.

Podle Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ), který certifikáty pěstitelům a zpracovatelům vydává, budou mít však spotřebitelé také „záruku vysoké kvality a potravinové bezpečnosti, garantované standardní postupy pěstování a výroby s ohledem na životní prostředí a ochranu zdraví spotřebitelů“. Brambory vyprodukované v režimu Q CZ musí totiž mimo jiné pocházet z certifikované sadby. Při jejich pěstování musí být použito stanovené množství statkových hnojiv. Dále prodávané Q CZ brambory a výrobky z nich musí obsahovat o 20 procent méně pozůstatků přípravků na ochranu rostlin a o 20 procent méně kadmia, olova nebo akrylamidu oproti platné evropské legislativě.

Detailní požadavky na certifikaci, stejně jako seznam pěstitelů a zpracovatelů, kteří již certifikaci obdrželi, mohou zájemci najít v databázi Certifikáty Q CZ na webu ÚKZÚZ.

Kde budou k mání? Spíše v produktech než samostatně

Lze přitom předpokládat, že nabídka Q CZ brambor nebude, minimálně letos, příliš vysoká. Celková letošní tuzemská produkce brambor v ČR měla totiž podle dat Českého statistického úřadu dosáhnout 672 000 tun, tedy zhruba desetinásobku množství brambor Q CZ, které jako obohacení trhu předpokládá Josef Králíček.

Důvodem přitom může být skutečnost, že podle některých pěstitelů je systém certifikace příliš složitý, včetně odlišení certifikovaných a necertifikovaných brambor na třídících linkách. Systém tak podle nich vyhovuje spíše zpracovatelům brambor, tedy výrobcům produktů kategorie B3. Český bramborářský svaz ale zatím podle Josefa Králíčka s žádnými změnami nepočítá, už i proto, že projekt Q CZ brambory běží teprve prvním rokem, a „pilotní“ sezóna tak skončí v dubnu příštího roku. I Králíček ale přiznává, že v současné době se brambory a výrobky z nich označené jako Q CZ v obchodech ještě koupit nedají.

Otázkou je, co bude dál, neboť podle dosavadních návrhů EU nebudou brambory v nastávajícím programovém období Společné zemědělské politiky EU předmětem produkčních dotačních podpor. Jedním z řešení pro zachování této tradiční zemědělské komodity na polích v naší zemi tak může být právě systém certifikace Q CZ, jako opatření na zlepšení stavu životního prostředí i jako forma propagace tuzemské bramborářské produkce.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Agrární analytik, novinář na volné noze se zaměřením na zemědělství, potravinářství a životní prostředí.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).