Hlavní navigace

Boží dary – příběh znojemských okurek i dalších českých potravin

28. 11. 2018

Sdílet

 Autor: © Česká televize
Celkem osm příběhů českých potravin si mohou diváci České televize poslechnout vždy ve středu a v pátek kolem šesté hodiny večerní na druhém programu ČT. Nebo si také mohou přečíst knihu Boží dar, která v edici České televize spatřila světlo světa před několika dny jako plod spolupráce s ministerstvem zemědělství a Potravinářskou komorou ČR.

Na potřebě osvěty českého spotřebitele i přiblížení tradic stravování v naší zemi i výroby potravin se přitom shodují všichni, komu na rozvoji tuzemského potravinářství záleží. I tak ale některé klasické české (v tomto případě moravské) produkty z trhu téměř vymizely – jako třeba znojemské okurky, kterým je v TV seriálu i knize věnována jedna z kapitol.

Příběh kyselých okurek

Dočteme se, že okurky původně nebyly zas tak oblíbené, protože byly hořké, ale na druhou stranu se jim přisuzovala schopnost léčit mor. Postupným šlechtěním, a především nakládáním okurek do nálevu se však okurky do jídelníčků prosadily, a to právě ty znojemské, které se exportovaly do celého světa, včetně vzdálené Austrálie.

Publikace zmiňuje ale i žatecké okurky a současnou konzervárnu v Táboře, které vyrábí nakládané okurky podle původního a znojemskými utajovaného starodávného receptu na lák.

Co naopak kniha ani televizní příběh nezmiňuje, je zahájení cíleného pěstování okurek v nových sklenících v Dolní Lutyni na Karvinsku jakožto příklad opětovného oživení produkce okurek na našem území. Ty totiž v minulosti vyklidily trh zahraniční konkurenci, i proto, že vzhledem k našim klimatickým podmínkám nelze pod širým nebem pěstovat okurky celoročně. Ve skleníku to ale jde a příslušná farma v Dolní Lutyni také počítá s celoročním zásobováním českého trhu s tím, že první produkty by měly být k dostání v obchodní síti už na přelomu letošního a příštího roku. Příběh okurek tak bude mít své další pokračování, což je veskrze dobře.

Okurky jsou zdravé: jak salátové, tak nakládané

Okurky mají totiž v jídelníčku i v gastronomii důležité místo, což zmiňuje jak publikace, tak i sugestivní průvodce televizním seriálem, herec Pavel Soukup. Kromě konzumace naložených okurek jsou součástí řady pokrmů, což poznáme i podle názvů – znojemská roštěná, znojemský guláš nebo znojemská bramborová kaše. Někdy to ale nepoznáme, což je případ španělských ptáčků nebo, což je veskrze aktuální, bramborového salátu. Do něj se ale okurky prosadily až v minulém století po druhé světové válce.

Galerie: Co všechno (ne)patří do bramborového salátu

Okurky jsou nicméně především zdravé a díky svému složení mimo jiné zlepšují stav svalů, šlach, kloubů, chrupavek, ale i vlasů a nehtů. Okurky jsou také považovány za organismus čistící potravinu, napomáhající rozpouštění močových a ledvinových kaménků a také vhodnou při zánětech močových cest. Příznivých účinků okurek je ale celá řada, a to jak okurek salátových (ty se používají i v kosmetice), tak nakládaných v láku, včetně samotného láku. Klasické „nakládačky“ mohou posloužit jako skvělý zdroj probiotik.

Vzhledem k tomu, že si okurky ještě stále pěstují někteří lidé na zahrádkách, možná na závěr jedna zahrádkářská zkušenost – totiž že okurky je vhodné pěstovat v blízkosti zelí nebo červené řepy a mezi rostlinami je vhodné pěstovat také kopr, který snižuje riziko napadení okurek houbovými chorobami, což je riziko poměrně časté. Naopak rajčata nebo ředkvičky se v blízkosti okurek pěstovat nedoporučuje.

Boží dar

Příběhy o potravinách mají i své webové stránky www.bozidary.cz. Kdy se vysílají jednotlivé díly, se pak můžete dozvědět na webu České televize.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Agrární analytik, novinář na volné noze se zaměřením na zemědělství, potravinářství a životní prostředí.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).