Hlavní navigace

Borovice pomáhá při kašli, stresu a vyčerpanosti

Sdílet

 Autor: Shutterstock.com
Borovice je dalším léčivým stromem, jehož účinky je škoda nevyužít.

Jehličí i šišky borovice mají silné dezinfekční účinky, pomáhají při rýmě, kašli, nachlazení. Dále celkově posilují organismus, pomáhají při duševní přepracovanosti, nespavosti a celkovém neklidu. Zevně prokrvují, čistí a hojí podrážděnou či nemocnou pokožku. Jsou také účinným prostředkem na bolavé klouby.

Co z borovice sbíráme?

Z tohoto stromu sbíráme mladé výhonky, jehličí a šišky. Při sběru léčivek je dobré dodržovat několik pravidel:

Jak sbírat jehličí

  • rostliny nikdy nesbíráme do igelitových tašek či mikrotenových sáčků, ideální je proutěný košík
  • bylinky sbíráme za suchého počasí, ne v dešti nebo krátce po něm

Jak zpracovávat jehličí

Borovicové jehličí i šišky můžeme užívat vnitřně ve formě čaje či tinktury. Zevně pak k přípravě koupelí, olejů, mazání, tonik. Jehličí i šišky si můžeme na zimní období zamrazit, a pak je používat dle potřeby.

Vyzkoušejte osvědčené borovicové receptury:

Borovicový čaj při nachlazení a kašli

  • Potřebujeme: 1 lžičku borovicového jehličí, 3 dl vroucí vody
  • Postup: Jehličí přelijeme vroucí vodou a vše necháme 15 minut odstát, poté přecedíme a po douškách vypijeme. Čaj doporučuji popíjet 2× denně po dobu týdne.

Čaj z borovicových šišek na zánět močového měchýře, záněty ledvin i nachlazení

  • Potřebujeme: 2 tlučené borovicové šišky, 3 dl vroucí vody
  • Postup: Šišky přelijeme vroucí vodou a vše necháme 15 minut louhovat. Potom přecedíme a čaj vypijeme. Šiškový čaj doporučuji popíjet 2× denně po dobu týdne.

Borovicový likér při stresu a dlouhodobém vypětí

  • Potřebujeme: 1 lžíci borovicového jehličí, 2 nadrcené borovicové šišky, špetku skořice, 5 tlučených hřebíčků, 2 tlučené badyány, 0,5 litru kvalitní ovocné pálenky
  • Postup: Ingredience přelijeme pálenkou a vše necháme 14 dní na klidném místě louhovat. Denně protřepáváme. Po té přecedíme, vzniklý likér nalijeme do sklenice a uschováváme v lednici. Tento přípravek užíváme 3× denně 1 čajovou lžičku.

Borovicové víno na posílení organismu

  • Do litrové lahve vložíme do pětiny výšky najemno nasekané borovicové jehličí a zalijeme jej kvalitním červeným vínem, nejlépe v bio kvalitě. Jehličí musí být ponořené. Vše necháme 14 dní louhovat na teplém místě. Nesmíme zapomenout denně důkladně protřepávat. Po uplynutí této doby směs přecedíme, nalijeme do čisté skleněné nádoby a uschováváme v temnu a chladnu. Tento přípravek užíváme 3× denně 1 čajovou lžičku po dobu 30 dnů.

Borovicová koupel při neklidu, bolestech kloubů či celkovém oslabení

  • Potřebujeme: 3 hrsti borovicového jehličí, 3 litry vroucí vody
  • Postup: Jehličí přelijeme vroucí vodou a vše necháme 60 minut louhovat. Pak přecedíme, hotový čaj nalijeme do vody ve vaně. Bylinková koupel by měla trvat 15 minut. Pro zesílení účinku koupele si můžeme dopřát dvacetiminutovou relaxaci. Tuto proceduru opakujeme 4 dny po sobě.

 Masážní olej z borovice na kožní neduhy (ekzémy, lupénku, mykózy)

  • Potřebujeme: 3 lžíce borovicového jehličí, 3 dl panenského olivového oleje
  • Postup: Jehličí zalijeme olejem a vše necháme 14 dní na klidném místě macerovat. Nesmíme zapomenout denně protřepávat, aby se uvolnily léčivé látky. Po uplynutí této doby přecedíme, nalijeme do skleněné lahve a uschováme v lednici. Olejem promazáváme ložiska.

Borovicové mazání na bolavé klouby a svaly

  • Potřebujeme: 3 lžíce jehličí z borovice, 0,5 litru ovocné pálenky
  • Postup: Jehličí zalijeme pálenkou a vše necháme 14 dní louhovat. Denně protřepáváme. Poté přecedíme a vzniklým mazáním ošetřujeme bolavé partie.

Mazání na mykózy

  • Potřebujeme: 1 lžíci borovicového jehličí, 1 lžičku skořice, 4 tlučené hřebíčky, 2 tlučené badyány, 3 dl 60% lihu
  • Postup: Přísady smícháme a zalijeme lihem, vše necháme 14 dní louhovat. Denně protřepáváme. Pak přecedíme a vzniklé mazání 3× denně po dobu 20 dní aplikujeme na místa postižená plísněmi, neoplachujeme.

Borovicová kosmetika

Kromě mazání s léčebným účinkem využijeme borovicové jehličí k přípravě domácí kosmetiky.

Stahující pleťové tonikum z borovice

  • Potřebujeme: 1 lžíci borovicového jehličí, 2 dl 60% lihu
  • Postup: Jehličí zalijeme lihem a vše necháme 14 dní na teplém místě louhovat. Nesmíme zapomenout denně protřepávat. Po uplynutí této doby dobře přecedíme. Takto získáme koncentrát, který musíme následovně naředit. Na 2 dl destilované vody dáváme 1 polévkovou lžící základní tinktury. Toto tonikum nanášíme na očištěnou pokožku ráno a večer a necháme vpít, neoplachujeme.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Přírodní terapeutka, zabývá se fytoterapií, aromaterapií, celkově zdravým životním stylem. Autorka několika knih…

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).