Hlavní navigace

Intenzivní bolest při pohybu ruky? Syndrom zmrzlého ramene je typický pro chladné období

15. 11. 2021

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Typickým projevem prochladnutí svalů je tzv. syndrom zmrzlého ramene. Projeví se znenadání, ovšem s o to větší intenzitou bolesti. Konvenční léčba dosud znamenala měsíce až rok procedur s nejistými výsledky. Průlom přinesla manuální fyzioterapie v kombinaci s rázovou vlnou.

Průvodním jevem syndromu zmrzlého ramene jsou silné, ostré bolesti ramenního kloubu a paže společně s výrazně omezenou hybností. Potíže nejčastěji postihují produktivní lidi ve věku 40 až 50 let, ale nejsou výjimkou ani u třicátníků, popisují v tiskovém materiálu odborníci pražské Fyziokliniky.

Pohyb rukou (ať už aktivní, nebo pasivní) je kvůli intenzitě bolesti u této diagnózy obvykle téměř nemožný, pacienti mívají problémy s upažením, rotací na kteroukoliv stranu, ohybem či narovnáním paže. Bolest neustává ani v klidovém stavu a budí pacienta ze spaní.

Co se dozvíte v článku
  1. Syndrom zmrzlého ramene
  2. Projeví se v chladu, bývá ale důsledkem dlouhodobých potíží
  3. Čím dřív se řeší, tím rychleji je po problému
  4. Moderní léčba zmrzlého ramene
  5. Cvik při zmrzlém rameni: uvolnění kloubního pouzdra

Syndrom zmrzlého ramene

  • Je jedním z typických následků svalového prochladnutí. Provází jej palčivá bolest, která člověka budí ze spaní, a v další fázi dochází k velkému omezení až úplnému znemožnění pohybu v ramenním kloubu, především do zevní rotace a upažení.
  • Svaly mohou prochladnout kvůli špatně zvolenému oblečení, průvanu, klimatizaci i při náhlých změnách tepla a zimy, například když se člověk rychle zpotí a rychle vychladne.
  • Bolesti při zmrzlém rameni se projeví nenadále, jejich příčina však bývá dlouhodobější.

Projeví se v chladu, bývá ale důsledkem dlouhodobých potíží

„V chladných dnech ošetříme odhadem 10 procent pacientů s bolestivými rameny, syndrom zmrzlého ramene bývá pro toto období typický,“ říká hlavní fyzioterapeutka Fyziokliniky Iva Bílková.

Zmrzlé rameno je onemocnění ramenního kloubu, které může vzniknout působením dlouhodobého zánětu a svraštěním kloubního pouzdra. Stojí za ním převážně funkční poruchy krční páteře, poruchy funkce svalstva rotátorové manžety (svaly od lopatky k pažní kosti, které zajišťují rotaci paže), úrazy ramene či jeho přetížení nebo prochladnutí.

Syndrom zahrnuje postižení jedné nebo více měkkých struktur ramenního kloubu – svaly, šlachy, burzy, vazy, kloubní pouzdra a další. „Hybnost v ramenním kloubu je natolik bolestivá, že pacienti ‚nosí‘ paži přitisknutou k hrudníku a břichu,“ líčí terapeutka.

Potíže se mohou projevit nenadále a typicky právě v chladu. Zmírnit rozvoj problémů po prochladnutí svalů mohou doma například aplikace suchého tepla – přikládání elektrické dečky, gelových sáčků, nahřívacích polštářků a citlivé protahování. Nicméně zmrzlé rameno si obvykle žádá odbornou pomoc, a to co nejrychleji.

Čím dřív se řeší, tím rychleji je po problému

Fyzioterapie pro léčbu blokád je tím účinnější, čím dříve pacient dorazí. S časem totiž vzniká v oblasti blokády ochranný spasmus – zvýšené svalové napětí, které dále znesnadňuje provedení mobilizace. Iva Bílková doporučuje vyhledat odbornou pomoc co nejdříve:

„Pokud člověk dorazí okamžitě po úrazu či prochladnutí svalů, kdy je bolest akutní, k uzdravení obvykle stačí jedna až dvě terapie s aplikací fokusované rázové vlny. Jedná-li se o dlouhodobé funkční poruchy měkkých tkání či krční páteře, bude k nápravě potřeba šest až osm návštěv. Přesto se domnívám, že s velkou nadějí na úplné vyléčení.“

Fyzioterapeutka popisuje, že konzervativní léčba zmrzlého ramene spočívá v naprostém znehybnění ortézou a podávání antirevmatik a analgetik. „Rehabilitace se orientuje na aplikaci laseru, magnetoterapie a ultrazvuku, které mají ve srovnání s rázovou vlnou jen minimální výsledky. Cvičení pro navrácení 100% hybnosti v ramenním kloubu je pro pacienta bolestivé, a nevidí-li pokroky, ztrácí motivaci. Takto vedená terapie může trvat několik měsíců až rok a v případě neúspěšné léčby vyústit až k operativnímu řešení.“

Moderní léčba zmrzlého ramene

Včasná aplikace fokusované rázové vlny a vhodně zvolená manuální terapie může onemocnění zcela zastavit. „Současní fyzioterapeuti mohou s pomocí dobrého vybavení provést ultrazvukové vyšetření ramenního kloubu, odhalit fraktury kostí nebo poruchy šlach a vazů. Díky důkladnému kineziologickému rozboru mohou zjistit příčiny onemocnění na základě funkčních změn v těle, například v krční páteři, a ihned fyzioterapeutickými technikami začít s nápravou,“ říká Iva Bílková. To platí i u syndromu zmrzlého ramene:

„V případě diagnostikovaného zmrzlého ramene je kombinace manuální fyzioterapie s moderní terapií rázovou vlnou maximálně účinná. Z letitých zkušeností jsem přesvědčena, že bez terapie rázovou vlnou se rychlá a úspěšná léčba syndromu zmrzlého ramene v dnešní době už neobejde,“ dodává terapeutka.

Pro zmírnění bolesti přidává tip na vhodné cvičení:

Cvik při zmrzlém rameni: uvolnění kloubního pouzdra

Tento cvik uvolní kloubní pouzdro, zmírní bolest a umožní pohyb. Postup je následující:

  • Lehněte si na břicho na vyvýšenou podložku (stůl, postel). Svěste horní končetinu dolů k zemi, rameno je přímo u okraje podložky. Ta musí být tak vysoko, aby ruka visela volně a nedotýkala se země.
  • Na zem si připravte půlkilové závaží, lze nahradit například lahví s vodou apod.
  • Uvolněte rameno, nechte paži klesnout co nejvíce k zemi. Zvedněte zátěž vzhůru, jako byste chtěli zatlačit rameno do jamky ramenního kloubu. Zhluboka se nadýchněte. S výdechem celou ruku povolte, vyvěste směrem k zemi a nechte relaxovat. Volně visící ruku nechte pohybovat malými kmity směrem dopředu a dozadu jako kyvadlo.
  • Celý cvik 3× zopakujte.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka, editorka, dlouholetá šéfredaktorka serveru Vitalia.cz (do června 2022)