Hlavní navigace

Blíží se komáří kalamita, lenoši budou poštípaní míň

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
Teplo po povodních je bohužel tím nejlepším, co si mohou komáři přát k množení. Na příští týden předvídají odborníci masivní útok. Měli bychom se bránit, povodňoví komáři jsou nebezpeční.

Víte, jak se pozná, že nastala komáří kalamita? Když na člověka útočí za minutu sto a více bodavých bestií. Nikdy mi sice nebylo moc jasné, jak to vědci počítají, ale podle vedoucího Národní referenční laboratoře pro dezinsekci a deratizaci Františka Retticha se právě takový masivní útok dá očekávat zrovna v příštím týdnu, až se ve vodě prohřáté po povodních začnou rodit komáří hejna.


Autor: Isifa.cz

Komáři pro většinu populace představují jen nepříjemné svědění. Mohou ale přenášet nemoci a u alergiků vyvolat silné reakce

Ve středních Čechách se už daří díky postřikům komáří larvy likvidovat, ale vážná situace s přemnoženými komáry bude podle třeboňské radnice právě v okolí Třeboně. „Ve vodácky populárním povodí Lužnice lze také očekávat místní komáří kalamity,“ říká František Rettich. „Z dalších oblastí, kde můžeme počítat s výskytem komárů, budou pravděpodobně oblasti kolem Berounky, Plzeňsko, v Praze snad i Stromovka,“ upozorňuje. Na Moravě by měli zpozornět zase lidé z Lednicka a Valticka.

Potíž je v tom, že komáři se musí likvidovat za pomoci drahých postřiků v přesně vymezené fázi vývoje larev. Pokud města prošvihnou správnou chvíli, komáří kalamitu už nikdo nezabrzdí. A to se právě ukáže během nejbližšího týdne, takže je čas se připravit na jejich útok.

Klíčová otázka je: jsou nebezpeční?

Ano, jsou. Komáří larvy se koupají a líhnou v záplavové vodě, kde se mixují vyplavené žumpy, barviva a oleje, které vypláchla povodeň z garáží rodinných domů a firem, a zahnívající potraviny. Ty skutečně mohou přenášet infekce a citlivým lidem jejich bodnutí může vynést nepříjemné alergické reakce. A i když nejsou z povodněmi postižených oblastí, jsou přenašečemi nemocí.

„Po povodních v roce 2002, kdy byla podobná komáří invaze, jsem viděla pár lidí s alergickými reakcemi po pobodání. Nešlo o nic vážného, zvýšenou teplotu, zarudlou kůži se špatně se hojícími rankami, takže to obvykle spravil protialergický lék a hojivé masti. Přesto bych doporučila se před poštípáním co nejvíc chránit, léčba následků je pak minimálně nepříjemná,“ říká lékařka Irena Pavlasová.

Přečtěte si: Potraviny po záplavách: jen konzervy je možné umýt

Valtická horečka

Komáři také mohou přenášet virovou infekci, takzvanou valtickou horečku. „Ta se projevuje náhlým zvracením, zvýšenou teplotou, bolestmi břicha a hlavy. Léčí se jen snižováním teploty, za pár dnů obvykle sama přejde, ale nebezpečná je u malých dětí a kojenců, protože v kombinaci se zvracením jim hrozí rychlá dehydratace,“ popisuje lékařka.

Valtická horečka nese ne náhodou název podle oblasti, kde se objevuje nejčastěji. Právě tady, v jinak oblíbeném místě dovolené Čechů, se komáři často přemnoží a hlavně díky teplému klimatu jižní Moravy tu umí zimu přežívat i jiné, nebezpečnější druhy komárů. Teď tady dokonce odborníci hlídají, jestli se stejně jako loni objeví komár, který je běžný v jižních částech světa, ale loni se objevil až u Mikulova. Je nebezpečný tím, že přenáší horečku dengue a nemoc zvanou chikungunya, což je nepříjemná horečka spojená s krvácením dásní a bolestí kloubů.

K tématu: Exotičtí komáři mohou zaútočit i u nás

A mluví se také o tom, že komáři mohou být přenašeči obávané boreliózy. „Zatím se však, pokud vím, tato teorie nepotvrdila,“ říká k tomu Irena Pavlasová.

Jak se bránit?

Podle úřadu hlavního hygienika by lidé měli používat repelenty a to s obsahem co nejvíce látky DEET nebo KBR 3023. Pro dospělého člověka to znamená používat alespoň patnáctiprocentní koncentraci, jinak mohou být repelenty (hlavně ty levnější) neúčinné. Hygienici radí také domů koupit i elektrické odpuzovače nebo lapače komárů. Co příliš neúčinkuje, jsou svíčky s odpuzujícím efektem. A pravda: nejúčinnější je, když důsledně zabedníte okna a dveře jemným sítkem, tak aby se dalo větrat, ale hmyz do domácnosti nemohl. Kočárky s dětmi taky nejlépe ochrání speciální síťky, dají se koupit asi za padesát korun v každé drogerii.

A pak je tu ještě jeden způsob obrany: zkuste komárům nechutnat. To je vzkaz od vědců z britského týmu Rothamsted Research. Poté, co provedli chemické rozbory potu hodně poštípaných dobrovolníků, přišli na to, že komáry láká kysličník uhličitý, kyselina mléčná a proteiny. Takže by teoreticky mělo stačit vyvarovat se nervového vypětí, protože kysličník uhličitý vylučuje potem člověk, který je ve stresu, zrychlí se mu dech a dojde k většímu okysličování krve. A kyselinu mléčnou lidé produkují při fyzické námaze, tedy sportu, štípání dřeva a podobně. Takže zjednodušeně řečeno, kdo se nerozčiluje a nestresuje, a navíc lenoší, bude míň poštípaný.

Pomohou chladivé gely i homeopatika

Pokud už si na vás komáři smlsli, nezbývá než mírnit následky. Pomáhá chlazení postižených míst. Citliví jedinci, trpící například alergií na hmyzí štípnutí možná budou muset sáhnout po lécích nebo vyhledat i pomoc lékaře. O alergii více: Alergie na hmyzí jed. Na poštípání komáry se podle lékařky Ilony Ludvíkové hodí i homeopatika. „Pokud je poštípané místo zrůžovělé, oteklé a svědí a úlevu přináší přiložení studeného obkladu, pomůže lék Apis mellifica o síle 15 CH. Dávkování je pět granulí co patnáct minut až do zklidnění potíží,“ radí. Preventivně se podle ní dá v oblastech zamořených komáry využít i lék Ledum palustre o síle 9 CH. Bere se pět granulí ráno a večer, pokud už je člověk komárem poštípaný, pomůže mu stejná dávka co patnáct minut.

Na trhu je také řada gelů po bodnutí hmyzem, které chladí postižené místo, mají znecitlivující účinky, zmírňují svědění kůže a bolest. Tyto přípravky se liší svými účinnými látkami, některé jsou na čistě přírodní bázi bez konzervačních látek a šetrné k pokožce, což je vhodné zejména u dětí a lidí s citlivou pletí či alergií.

Čtěte dále: První pomoc při bodnutí hmyzem

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).