Hlavní navigace

Testy našly nebezpečné bisfenoly v savičkách na lahve, dětských botách i brýlích

6. 6. 2023

Sdílet

Bisfenoly jsou chemické látky, které škodí zdraví a bohužel se jim nedá úplně vyhnout. Najdeme je v plastových výrobcích či obalech včetně těch, které přicházejí do styku s potravinami. A také v savičkách na dětské lahve, dětských botách, oblečení nebo třeba slunečních brýlích, jak ukázaly chemické analýzy množství výrobků, které nechala provést spotřebitelská organizace dTest společně se zahraničními partnery.

Stopy bisfenolů je možné nalézt v mnoha živých organismech včetně člověka. Některé z nich jsou zároveň spojovány se závažnými dopady na zdraví. Jak teď ukázaly chemické analýzy výrobků, z nichž velká část byla určena nejmenším dětem, výrobci mají hodně co zlepšovat.

Časopis dTest se dlouhodobě snaží výrobce motivovat k produkci bezpečného a zdraví neškodného zboží. Zvláště v chemických testech se obvykle nespokojuje pouze se splněním platných vyhlášek. Spotřebitelské testy ve srovnání s normami a homologačními zkouškami leckdy nastavuje na výrazně přísnější úroveň, která například reaguje na nová vědecká zjištění. 

Obzvlášť velký důraz klademe na chemickou nezávadnost dětského zboží. Do laboratoře jsme společně se zahraničními partnery poslali 179 výrobků, které jsou v domácnostech s dětmi běžně k vidění, tedy bryndáky, přikrývky, dětské punčochové kalhoty, ale i savičky, sluneční brýle, kousátka nebo plechovky a konzervy, popsala šéfredaktorka časopisu dTest Hana Hoffmannová. 

Bisfenol A z plastových nádob a lahví představuje zdravotní riziko, varují vědci Přečtěte si také:

Bisfenol A z plastových nádob a lahví představuje zdravotní riziko, varují vědci

Do testování se zapojily spotřebitelské organizace z Belgie, Dánska, Francie, Itálie, Rakouska a Slovinska. Předmětem pátrání byly bisfenoly, o jejichž zhoubnosti se mezi odbornou i laickou veřejností mluví stále hlasitěji. Mnohé z nich jsou endokrinními disruptory, které vyvolávají poměrně širokou škálu závažných zdravotních potíží včetně poruch vývoje plodu, hormonálních změn nebo například metabolických dysfunkcí.

Laboratorní testy jednoznačně prokázaly potřebu zavedení nových a výrazně přísnějších restrikcí. Žádná ze sledovaných kategorií dětských výrobků prodávaných v České republice nebyla zcela bez kontaminace. Obdobná situace byla i v dalších sledovaných evropských zemích. Relativně bezproblémové byly snad jen kojenecké lahve, ve kterých je ovšem výskyt bisfenolu A omezen vyhláškou. Bohužel, savičky už si tak dobře nevedly. 

Každý testovaný produkt, případně skupina produktů, je na základě obsahu bisfenolů ohodnocen barevnou škálou napodobující semafor. Zelená barva značí nejlepší skóre s nulovým zdravotním rizikem, žlutá mírně snížené hodnocení, ale stále s nevýznamným zdravotním rizikem, červená pak nejhorší známku se zvýšeným zdravotním rizikem, vysvětluje výsledky testování Hana Hoffmannová za dTest.

Zelenou a žlutou barvu na hodnoticím semaforu získaly kromě kojeneckých lahviček také bryndáky, nálezy se pohybovaly v řádech setin mg/kg materiálu. Poměrně pozitivně dopadly dětské punčochy, ovšem s jednou výjimkou, a to v případě výrobku Next 3 Pack Unicorn, kde bylo zjištěno více než 3,3 mg/kg vysoce rizikových bisfenolů. 

Zbytek sledovaných kategorií již dopadl výrazně hůře. Vysoký obsah bisfenolů mají například vnitřní ochranné nátěry nápojových plechovek, 70 procent jich získalo červené hodnocení, zbytek byl žlutý. Mizerné výsledky až na výjimky přinesla i analýza výrobků z umělých hmot – slunečních brýlí, kousátek či saviček pro kojenecké lahve.

Bisfenoly ve výrobcích pro děti

Bisfenoly ve výrobcích pro děti

Autor: dTest

Tento test bohužel ukázal, že tvrzením výrobců se nevyplatí bezvýhradně věřit. BPA byl i ve výrobcích, na jejichž balení bylo výslovně uvedeno, že jsou bez bisfenolů. Stejně tak ani označení Öko-Tex nebo použití organické bavlny absenci bisfenolů rozhodně nezaručuje, upozornila na základě výsledků laboratorních analýz šéfredaktorka dTestu Hoffmannová. 

Kompletní výsledky testu bisfenolův dětských produktech spolu s postupem testování jednotlivých kategorií jsou k dispozici zdarma na webových stránkách organizace dTest.

Zlomenina páteře, utržené svaly. Lékař na Facebooku varuje před závažnými úrazy na trampolíně Přečtěte si také:

Zlomenina páteře, utržené svaly. Lékař na Facebooku varuje před závažnými úrazy na trampolíně

Limity nejsou dostačující

Je pravda, že bisfenoly z jednoho výrobku vaše děti ani vás bezprostředně neohrožují. Problém však představuje masivní rozšíření těchto látek v předmětech běžné denní spotřeby a sčítání jednotlivých dávek, které mohou prostoupit do organismu. 

Některé státy už omezily nebo zcela zakázaly používání bisfenolů v určitých typech výrobků. Na úrovni Evropské unie je jejich množství regulováno v materiálech určených pro styk s potravinami. Nejznámějším a nejběžnějším zástupcem této skupiny látek je bisfenol A (BPA), jehož použití je omezeno v termopapíru a hračkách pro děti do tří let věku, nesmí se používat ani při výrobě kojeneckých lahví a hrnečků.

Samotná EU si podle šéfredaktorky dTestu uvědomuje, že aktuální limity pro BPA a ostatní bisfenoly s podobnými účinky (BPB, BPF a BPAF) nejsou dostačující a doporučuje plošné omezení těchto látek, kdy by většina chemických směsí a výrobků neobsahovala více než 10 mg/kg bisfenolu, tj. ne více než 0,001 procenta hmotnosti výrobku. Evropský úřad pro bezpečnost potravin pak před několika týdny navrhl snížit dvacetitisíckrát hranici denního bezpečného příjmu bisfenolu A. O tom jsme minulý měsíc psali i na Vitalii v článku nazvaném Vliv bisfenolu A na zdraví bude znovu přehodnocen

Kupujete dětem láhve, na kterých je uvedeno, že neobsahují BPA?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Jako redaktorka se specializací na zdravotnictví prošla deníky Lidové noviny a Mladá fronta DNES. Už několik let se věnuje on-line žurnalistice jako autorka i editorka, psala například o mýtech a dezinformacích pro Seznam Zprávy. 

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).