Hlavní navigace

Biologická léčba může probudit skrytou tuberkulózu

24. 3. 2019

Sdílet

 Autor: on Wikipedia.org / CDC/Dr. George Kubica, podle licence: Public domain
Počty nemocných tuberkulózou u nás klesly, lékaři ale upozorňují na nové skupiny lidí ohrožené tímto onemocněním. Patří k nim pacienti na biologické léčbě či podstupující transplantace.

Letos uplynulo 137 let, kdy německý lékař Robert Koch odhalil zákeřný bacil Mycobacterium tuberculosis, který způsobuje nebezpečnou chorobu. Tento den, 24. března, si lidé po celém světě připomínají jako Světový den boje proti tuberkulóze.

Česká republika patří naštěstí dlouhodobě k zemím s nejnižším výskytem této infekce na světě. Čerstvá data Registru tuberkulózy říkají, že u nás trpí touto nemocí 380 osob. Loni na tuberkulózu v Česku zemřelo osmnáct lidí, což je o sedm méně než v roce 2017.

Tuberkulóza

Infekční onemocnění, které se přenáší z člověka na člověka. Pro nemoc je typický déletrvající kašel s vykašláváním hlenů, zhoršený dech, teplota a pocení, celková slabost a váhový úbytek, bolesti na hrudníku nebo vykašlávání krve.

„Za relativně nízkými počty nemocných je tvrdá práce českých pneumologů při včasném záchytu, rychlém nasazení léčby a řadě protiepidemických opatření,“ uvedla prof. Martina Vašáková, předsedkyně České pneumologické a ftizeologické společnosti, na tiskové konferenci, kterou ČPFS uspořádala při příležitosti Světového dne boje proti tuberkulóze.

Současně však pneumologové upozorňují na dosud spíše přehlížené nebezpečí. I u nás totiž vznikají nové skupiny ohrožené tuberkulózou.

Riziko biologické léčby a transplantací

Specialisté například upozorňují na rizika spojená s transplantací orgánů či biologickou léčbou. Právě nasazení takové léčby, jež pomáhá například pacientům s roztroušenou sklerózou, rakovinou, revmatoidní artritidou, lupénkou nebo Crohnovou chorobou, může probudit dosud spící latentní tuberkulózní infekci, kterou má v sobě řada z nás.

„Pacienti se v minulosti mohli setkat s mykobakteriemi tuberkulózy a ty dosud v klidu ‚dřímou‘ v jejich těle. Ve chvíli, kdy dostanou biologické léky na jiné onemocnění, mohou tyto léky narušit ochrannou bariéru v jejich těle a bacil se vzbudí. Nedokáží pak čelit vzniku tuberkulózy, jež pro ně může být smrtelná. Riziko nákazy tuberkulózou je v těchto případech pětadvacetkrát vyšší než u zdravé populace,“ vysvětluje prof. Vašáková.

Čeká vás biologická léčba? Chtějte testy

Plicní lékaři proto důrazně doporučují provést u všech, které čeká léčba biologickými léky, tuberkulinový kožní test. Pokud by se objevila reakce, pak je namístě ještě složitější krevní test – tzv. IGRA test.

Pacienti, kteří podstoupili transplantaci orgánů, především plic, čelí dokonce až o 70 % vyššímu riziku nákazy tuberkulózou.

Lékaři současně připomínají, že přestože se na tuberkulózu ve světě stále ještě umírá, pokud pacient dodržuje dlouhodobě léčbu a dostane se k ní včas, jde o nemoc vyléčitelnou.

Kdo je ohrožen latentní tuberkulózní infekcí:

pacienti na tzv. biologické léčbě:

  • revmatologie: revmatoidní artritida, psoriáza a psoriatická artritida, ankylosující spondylitida, juvenilní idiopatická artritida,
  • gastroenterologie: idiopatické střevní záněty,
  • pneumologie: některé kožní formy sarkoidózy, nové biologické léčby astmatu,
  • neurologie: léčba roztroušené sklerózy

příjemci kostní dřeně a solidních orgánů

HIV infikovaní

pacienti na dialýze

osoby v kontaktu s nemocnými tuberkulózou

Zdroj: ČPFS, www.pneumologie.cz

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).