Hlavní navigace

Bibimbap: korejské jídlo – těžce návykové

6. 9. 2018

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Zatímco takové asijské speciality, jako je japonské suši nebo vietnamská polévka pho, se v Česku už dávno zabydlely, je zde ještě jedna stejně proslulá hvězda asijské kuchyně, o které se toho u nás zatím ale moc neví.

Řeč je o korejském jídle s libozvučným názvem bibimbap. Toto jídlo se může někomu zdát na první pohled jako velmi prostý pokrm. Kdo ale jednou ochutná, rychle pochopí, že se jedná o těžce návykovou záležitost.

Zamíchaná rýže

Co to je bibimbap, vyjadřuje samotné jméno pokrmu. „Bibimbap je od slova bibim, což je v překladu míchat, a od slova bap, které znamená rýže. Bibimbap je tak rýže promíchaná alespoň s jednou ingrediencí,“ vysvětluje Lukáš Jonáš z brněnské restaurace Mori, která má bibimbap ve své nabídce.

Spíše než konkrétní jídlo je tak bibimbap druh pokrmu. Variací bibimbapu existuje v Koreji nepřeberné množství. To, o jaký bibimbap se jedná, nejčastěji určuje surovina, se kterou se uvařená rýže podává.

Bibimbap

Korejský druh pokrmu, základem je rýže smíchaná s dalšími surovinami, např.:

  • tongyeong-bibimbap obsahuje mořské plody,
  • jeonju-bibimbap se připravuje z rýže uvařené v hovězím vývaru,
  • jinju-bibimbap je smíchaný se syrovým nebo vařeným hovězím masem.

Liší se i způsob podávání, nejznámější je:

  • dolsot-bibimbap – pokrm podávaný ve speciální kamenné míse.

Kouzlo kamenné misky

Ve světě je ovšem asi nejvíc známý dolsot-bibimbap. V tomto případě jméno bibimbapu neurčuje použitá surovina, ale způsob podávání. Dolsot je speciální kamenná mísa, ve které se bibimbap servíruje. Dolsot se vyrábí z mastku. Tento poměrně měkký kámen se dá snadno rozehřát a následně teplo dlouho udržuje, čehož se využívá právě při přípravě bibimbapu.

I když je tak možné dolsot-bibimbap servírovat v nerozehřáté míse, mnohem efektnější je kamennou mísu před podáváním nahřát. Kouzlo této přípravy spočívá ve vrstvě křupavé rýže, která se utvoří na dně dolsotu. Tohoto efektu se dosahuje tím, že se ze všeho nejdřív vnitřní stěny dolsotu vytřou sezamovým olejem. Když se poté kamenná mísa rozehřeje a navrství se do ní všechny suroviny, uvařená rýže, která se dává na dno dolsotu, se v horkém sezamovém oleji krásně osmaží. Jakmile se bibimbap před konzumací promíchá, osmažená rýže se promísí s ostatními ingrediencemi a z bibimbapu vykouzlí něco víc než jenom rýži s masem a zeleninou.

Nezbytné suroviny

Dolsot-bibimbap se nejčastěji připravuje s masem a několika druhy zeleniny. Velmi oblíbený je ale také čistě zeleninový bibimbap, bibimbap s nakládanou korejskou zeleninou kimchi nebo kombinace zeleniny s osmaženým tofu. Ze zeleniny se do bibimbapu nejvíc hodí houby shiitake, ředkev daikon, na tenké nudličky nakrájená mrkev a okurka a na kolečka nakrájená cuketa. Pochopitelně lze ale použít i jakoukoliv jinou zeleninu, která je právě po ruce. „Až na výjimky by měl bibimbap také obsahovat vejce. To je nejčastěji smažené a dává se úplně jako poslední nahoru na bibimbap,“ popisuje přípravu pokrmu Lukáš Jonáš z restaurace Mori.


Autor: Depositphotos.com / Vitalia.cz

Základem bibimbapu je rýže smíchaná s dalšími surovinami, příklad jednoho z receptů obsahuje mleté hovězí maso

Poslední nezbytnou ingrediencí, bez které se bibimbap neobejde, je pálivá omáčka gochujang. Tato speciální korejská chilli pasta se k bibimbapu podává zvlášť, aby si každý mohl nabrat tolik omáčky, jak moc chce mít pokrm pálivý. „Omáčka gochujang je hodně složitá na přípravu, a tak je lepší si pro ni zajít do obchodu. Je ale důležité dát si pozor na její kvalitu. Můj korejský kolega je toho názoru, že vysvětlit laikovi, jak vybrat tu správnou omáčku podle složení nebo chuti, je tak komplikované, že raději doporučuje řídit se při výběru především cenou. Čím dražší omáčka bude, tím bude kvalitnější. Dobrým vodítkem také může být to, zda omáčka získala nějaké ocenění nebo zlaté medaile. Taková informace se vždy uvádí na obalu oceněné omáčky,“ objasňuje složitou situaci kolem omáček gochujang Lukáš Jonáš.

Doma i v restauraci

I když rozpálená mísa plná rýže, masa a několika druhů zeleniny působí velmi luxusně, bibimbap je v Koreji považován za běžné jídlo, které není vyhrazené pro žádnou slavnostní událost nebo svátek. „Připravit si bibimbap doma není nic obtížného. V Koreji to mají však o něco jednodušší, protože tam mají vždy doma uvařenou rýži, takže už jenom stačí hotovou rýži smíchat s vybranými surovinami,“ vypráví o korejském bibimbapu Lukáš Jonáš z restaurace Mori.

Největší obtíží na domácí přípravě bibimbapu je proto sehnání pálivé omáčky gochujang a kamenné mísy. Tyto nezbytnosti lze sehnat v lépe vybavených obchodech s asijskými potravinami nebo objednat přes internet. V internetovém obchodě Amazon se cena za set dvou kamenných misek dolsot pohybuje kolem pětapadesáti dolarů.

Domácí bibimbap lze samozřejmě připravit i bez speciální mísy. Vynechá se pouze krok s nahříváním dolsotu a místo toho se rýže a další ingredience naskládají do jakékoliv pěkné servírovací misky. I v tomto případě je možné získat bibimbap s krásně křupavou rýží. Stačí jenom rozehřát pánev s olivovým olejem, rozprostřít na ni uvařenou rýži a bez míchání smažit přibližně čtyři minuty.

Kdo si chce bez práce užít ten pravý dolsot-bibimbap s křupavou rýží a nechce si kvůli tomu pořizovat speciální nádobí, může vyrazit do některé z restaurací, kde se tato korejská specialita podává. I když se bibimbap v Česku hledá o dost hůř než třeba suši, přece jenom už je zde pár restaurací, kde je možné tuto specialitu ochutnat. V Praze je to například restaurace s výmluvným názvem Bibimbap Korea a v Brně zmíněný luxusnější podnik Mori nebo bistro Doširak. Na bibimbap lze narazit i mimo velká města. Například ve Frýdku-Místku, kde je díky automobilce Hyundai velká korejská komunita, připravují chutný bibimbap v restauraci Benu.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Cestovatelka a publicistka. Na svých cestách se zaměřuje především na poznávání místní gastronomie a foodie trendů.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).