Hlavní navigace

Bezradnou prodavačku v bioprodejnách nehledejte

Sdílet

 Autor: Copyright (c) 123RF Stock Photos
PRO-BIO školí zaměstnance prodejen v intenzivních kurzech. Na základě zkušeností a znalostí pak dokážou poradit třeba s výběrem nového bio vína či doporučit biopotravinu roku.

Sháníte nové kolečkové brusle, novou televizi nebo si jen chcete obohatit jídelníček o nové dosud neozkoušené potraviny? Pak se v obchodě jistě zeptáte prodavače, v čem je ten který výrobek lepší či horší než soused z regálu. Jenže v tomto okamžiku mnozí prodavači (zvláště z řad brigádníků) krčí rameny a objektivní radu poskytnout nedokážou. V případě bioprodejen byste však na takový problém s nevědomím neměli narazit. Svazové bioprodejny vycházejí vstříc zákazníkům vzdělaným a informovaným personálem. Odborná školení absolvuje na dvě stě osob.

„Zaměřujeme se především na dovzdělání mladých lidí. Absolventi škol, i když třeba odborně zaměřených, potřebují více informací o biopotravinách i podnikání v biosektoru. Tato oblast má svá specifika a od zaměstnanců bioprodejen zákazníci očekávají, že dokážou odborně poradit,“ vysvětluje Kateřina Nesrstová, manažerka PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců

Čtěte k tématu: Kdo to kdy slyšel? Bio z Číny?

Potřebné znalosti si doplňují v kurzech, kde jim také své zkušenosti předávají starší kolegové. „Ti z dlouholeté praxe podrobně vědí, jak s biopotravinami zacházet, co zákazníkům doporučit, a čeho se mají v případě např. při zvláštních nárocích na stravování vyvarovat. Nevýhodou dříve narozených je zase horší schopnost přizpůsobit se novým postupům a technologiím, aby obstáli v konkurenci,“ dodává Kateřina Nesrstová.

Novinkou jsou bio vína z Moravy a Čech

Zcela nově vám zaměstnanci bioprodejen poradí i s výběrem vína. Biovína z Moravy a z Čech jsou totiž na trhu novinkou. Takové označení mohou ekologičtí vinaři používat pro svůj produkt až od loňské sklizně. Do té doby si konzumenti připíjeli na zdraví „jen“ vínem z ekologicky vypěstovaných hroznů. „V současné době je technologie pěstování hroznů v ekologickém režimu a výroba biovína natolik vyspělá, že lze v biu dělat víno všech odrůd u nás běžně pěstovaných. Byly ovšem vyšlechtěny i odolné odrůdy, které mají v rodném listu´ Českou republiku,“ říká Tomáš Richter ze Svazu integrované a ekologické produkce hroznů a vína EKOVÍN. Bio víno tak bude součástí již dvanáctého ročníku Bio potravina roku, kde ve vlastní kategorii bude sbírat vavříny.

Který bioprodukt se stane Bio potravinou 2013?

O tom nerozhodneme my, spotřebitelé, ale odborná porota,; v jejímž čele sedí Pavel Maurer, vydavatel prestižního výběru nejlepších českých restaurací a organizátor gastronomické slavnosti Prague Food Festival. Do dvanáctého ročníku soutěže Česká biopotravina se už teď mohou hlásit výrobci biopotravin z tuzemských surovin i samotní ekologičtí zemědělci.
„Zájem o biopotraviny stoupá. Zvlášť ty s českým původem si zaslouží velkou pozornost. Jejich kvalita je díky přísným podmínkám výroby vysoká, a to ať se již jedná o výrobky významných producentů či malých farem, kde vznikají regionální potraviny v malých sériích – takřka originály,“ říká Kateřina Nesrstová.

Držitel titulu vzejde z oceněných v dílčích kategoriích: 

  • Mlýnské a pekárenské výrobky
  • Mléko a mléčné výrobky
  • Maso a výrobky z masa
  • Nápoje alko a nealko, kromě biovína
  • Ovoce, zelenina a výrobky z nich
  • Biovýrobky pro gastronomii, pochutiny a ostatní potravinářské výrobky
  • Biovíno

Hodnocení vzorků proběhne v posledním srpnovém týdnu. První týden v září – Měsíci biopotravin již bude znám vítěz. Ocenění budou předána při slavnostním večeru u příležitosti mezinárodní konference Bioakademie 11. září 2013 na zámku v Lednici. Soutěž Česká biopotravina roku 2013 se koná, mimo jiné, za dohledu kontrolní a certifikační organizace KEZ o.p.s.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na kvalitu potravin a kvalitu jejich prodeje. Věnuje se také zdravotní problematice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).