Hlavní navigace

První zdravotní pojišťovna začne od ledna plně hradit prevenci rakoviny kůže

30. 5. 2023

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Od ledna se v tuzemsku rozšíří nabídka bezplatných preventivních vyšetření. První ze zdravotních pojišťoven oznámila, že začne systematicky hradit vyšetření kůže tzv. dermatoskopem. Prevence má odhalit případná časná stádia rakoviny.

Prevence rakoviny kůže spočívá v kontrole znamének, pih, ale také třeba suchých a šupinatých míst. Lékaři při prohlídce používají přístroj, kterým si je mohou zvětšit a s pomocí takového zobrazení určit, zda může být kožní útvar rizikový z hlediska vzniku nádoru. Přístroj se nazývá dermatoskop a preventivní vyšetření s jeho pomocí si zájemci musí platit většinou ze svého.

Co se dozvíte v článku
  1. Jak se prevence hradí nyní
  2. Příspěvky na prevenci rakoviny kůže
  3. Změna pravidel od ledna 2024 u VZP
  4. Proč půjde o první systematickou úhradu
  5. Proč bude prevence plně hrazena

Jak se prevence hradí nyní

Výjimkou jsou situace, kdy člověk podstupuje dermatoskopii kvůli podezření na rakovinu (v takovém případě je jeho zdravotní pojišťovnou vyšetření plně hrazeno) nebo si nechá prohlédnou kůži při některé z preventivních akcí, kdy vyšetření lékařům proplácejí zdravotní pojišťovny. Oblíbená je pravidelná květnová kampaň s názvem Stan proti melanomu, nyní aktuálně probíhá např. akce s názvem Spolu proti melanomu, kterou pořádá Česká průmyslová zdravotní pojišťovna.

Další možností je objednat se na vyšetření do ambulance, zaplatit si jej a následně svoji zdravotní pojišťovnu požádat o jednorázový příspěvek z bonusového programu. Pravidla proplácení bonusů se ale u jednotlivých zdravotních pojišťoven liší, stejně jako výše částek (viz tabulka níže).

Klienti Oborové zdravotní pojišťovny (OZP) pak za prevenci neplatí nic, pokud se objednají k lékaři, jenž s pojišťovnou spolupracuje na jejím programu s názvem Stop rakovině kůže. Kdo chce využít vyšetření u jiného dermatologa, pojišťovna jej sice neuhradí, zpětně ale na něj klient může čerpat příspěvek.

Podobně funguje bonusový program Zdravotní pojišťovny Škoda (ZPŠ). Ta buď nabízí plnou úhradu vyšetření znamének, nebo příspěvek až 2000 Kč na vyšetření s pomocí digitálního dermatoskopu.

Příspěvky na prevenci rakoviny kůže

Název pojišťovny – roční výše příspěvku (rok 2023)

  • Všeobecná zdravotní pojišťovna – dětem i dospělým až 500 Kč,
  • Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra ČR – dospělým až 500 Kč, dětem až 1500 Kč,
  • Česká průmyslová zdravotní pojišťovna – dětem i dospělým až 500 Kč,
  • Oborová zdravotní pojišťovna – buď příspěvek až 800 Kč (pro děti i dospělé), nebo plná úhrada vyšetření u některého ze smluvních lékařů,
  • Vojenská zdravotní pojišťovna – dospělým i dětem až 400 Kč,
  • RBP – dětem i dospělým až 500 Kč,
  • Zdravotní pojišťovna Škoda – dětem i dospělým až 2000 Kč na vyšetření digitálním dermatoskopem, nebo plná úhrada vyšetření pigmentových znamének u smluvních lékařů.

Pozn.: Podmínky čerpání bonusů se u jednotlivých pojišťoven liší, proto je dobré si je předem ověřit u vlastní pojišťovny.

Zdroj: Vitalia.cz/weby zdravotních pojišťoven

Změna pravidel od ledna 2024 u VZP

Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) nyní oznámila, že pravidla úhrad preventivního vyšetření kůže pozmění. A to od 1. ledna 2024. Prevenci totiž začne plně proplácet, a to dospělým klientům. Po celý rok a u každého kožního lékaře, který s ní má smlouvu a vyšetření dermatoskopem poskytuje. Pojišťovna se na tom dohodla s lékaři z České dermatovenerologické společnosti.

„Frekvence úhrady preventivního vyšetření bude různá. Záleží na tom, zda a jakou diagnózu pojištěnec má. Jsou onemocnění, u kterých VZP proplatí preventivní vyšetření dermatoskopem 6× ročně, u jiných pacientů bude frekvence 2× ročně,“ říká pro Vitalia.cz Jan Bodnár, náměstek ředitele VZP pro zdravotní péči.

Aktinická keratóza: běžné červené šupiny, které se snadno změní v rakovinu Přečtěte si také:

Aktinická keratóza: běžné červené šupiny, které se snadno změní v rakovinu

Postup bude takový, že zájemci se na vyšetření telefonicky objednají u lékaře, kterého si sami vyberou. Dohodnou se na termínu prevence a dermatolog jim následně sdělí, jak častých kontrol bude třeba.

Proč půjde o první systematickou úhradu

Proto, aby tato forma prevence mohla být systematicky a dlouhodobě hrazená, VZP iniciovala zařazení vyšetření dermatoskopem do tzv. sazebníku výkonů, tedy seznamu hrazené péče. Jeho rozšíření začne platit od ledna 2024. „Pro naše klienty to znamená, že nebudou v ordinacích za tyto prohlídky nic platit. Preventivní prohlídka provedená dermatoskopem u kožního lékaře bude plně hrazena pojišťovnou,“ vysvětluje Jan Bodnár.

V tuto chvíli nasmlouvání nové prevence oznámila jen VZP, lze ale předpokládat, že časem se přidají i ostatní zdravotní pojišťovny, což bude znamenat, že preventivní vyšetření dermatoskopem už lékaři nebudou účtovat pacientům, ale jejich pojišťovnám.

Jak již bylo výše uvedeno, vyšetření nyní svým klientům proplácí také OZP a ZPŠ. Rozdíl je ale v tom, že OZP a ZPŠ jej nyní plně hradí z tzv. fondů prevence. Z nich ostatní zdravotní pojišťovny klientům mimo jiné zpětně vyplácí nenárokové bonusy, u nichž pravidla financování mohou celkem pružně měnit. VZP ovšem chce od ledna vyšetření proplácet systematicky. Tedy z tzv. základního fondu. Z něj je hrazena všechna běžná zdravotní péče, jejíž výčet je uveden ve zmiňovaném sazebníku výkonů a výše plateb z veřejného zdravotního pojištění se odvíjí od ministerské úhradové vyhlášky.

Melanom dělá rozdíly mezi muži a ženami. Má jiná místa nejčastějšího výskytu Přečtěte si také:

Melanom dělá rozdíly mezi muži a ženami. Má jiná místa nejčastějšího výskytu

Proč bude prevence plně hrazena

Důvod, proč preventivní vyšetření bez výjimek plně hradit, je jednoduchý: Odhalí-li lékaři rakovinu kůže včas, zásadně stoupá pravděpodobnost vyléčení pacienta. A léčba je také pro zdravotní pojišťovnu, a tedy i veřejné finance, méně nákladná. „Pokud je melanom odhalen v tzv. první stadiu, znamená to pro pacienta téměř 100% šanci na úplné vyléčení. Ve čtvrtém stadiu už je to necelých 30 %, prognóza výsledku léčby se tedy prudce zhoršuje,“ potvrzuje náměstek ředitele VZP. 

„V mezinárodním srovnání si nevedeme špatně, více než polovina léčených melanomů je u nás zachycena včas, tzn. v prvním stádiu. Stále je zde ale 45 % těch, které jsou objeveny ve stádiích pozdějších. Proto je prevence tak důležitá,“ dodává Tom Philipp, předseda správní rady VZP, jejíž souhlas je pro proplácení prevence rakoviny kůže nezbytný.

VZP také argumentuje tím, že pokud pojišťovna na prevenci rakoviny kůže přispívá, je to motivace k tomu, aby lidé vyšetření vyhledali. „V dotazníkovém šetření mezi klienty, kteří tento benefit čerpali, téměř 60 % uvedlo, že byl pro ně příspěvek motivací k tomu, aby vyšetření postoupili,“ potvrzuje VZP v tiskové zprávě.

V roce 2022 příspěvek na preventivní prohlídku u VZP využilo 25 901 klientů, tj. o 29 % více než v roce 2021, a dokonce o 36 % víc než v roce 2020, kdy došlo vlivem covidu k výraznému propadu.

Šli byste na prevenci rakoviny kůže, pokud by byla plně hrazená pojišťovnou?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka Vitalia.cz. Vystudovala žurnalistiku a češtinu na Univerzitě Palackého v Olomouci, pracovala v Deníku, na webu TV Nova a iDNES.cz. Píše o zdravotnictví. Je držitelkou novinářských cen Psychiatrické společností ČLS JEP za rok 2021 a 2022. 

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).