Hlavní navigace

Bezobalová domácnost v praxi

4. 11. 2018

Sdílet

 Autor: Zuzana Čítková www.varenipodlezuzky.com
Zajímá vás, jak se nakupuje v bezobalovém obchodě? Natočila jsem pro vás video, které vás má do některého nalákat. Dneska už totiž jen třídit odpad nestačí, je nutné mu předcházet již při nákupu.

Vím, že je to těžké a ne vždycky se to daří a je to možné, ale je to podle mě jediná cesta, jak se v odpadu postupně neutopit. Velký dík všem, kteří to zkouší.

Nakoukněte se mnou do Kosího zobu ve Slivenci:

A co jsme všechno nakoupili? Ovesné vločky, zelenou čočku, sezamová, maková, dýňová a slunečnicová semínka, kešu a mandle, makový a slunečnicový olej, linecká kolečka a čokoládové dražé pro děti, prací gel, sodu na praní, listové těsto, jablečný cider, jogurt, panna cottu, quinou, bulgur, červenou pšenici, lahůdkové droždí, lněné semínko, špaldovou polohrubou mouku.Většina byla bio. (Aktuální sortiment Kosího zobu včetně cen a země původu najdete zde.)

Kde nakoupit bez obalu

Moc mě mrzí, že není žádný jiný obchod blíž. Co se dá dělat, třeba nějaký brzo vznikne… Zjistit, jaké máte bezobalové možnosti okolo sebe vy, můžete na REDUCA bezobalové mapě. Příkladů už je po republice dost: bezobalové prodejny, farmářské trhy nebo prodej přímo z farem, prodejní zahrady, mlékomaty…

Galerie: Farmářský trh Heřmaňák – první trh bez igelitek

Kromě Kosího zobu jsem několikrát navštívila i pražské prodejny Bezobalu. Ta poblíž Hradčanské je relativně nová a sortiment je tam opravdu velmi pestrý včetně čerstvých potravin, ekodrogerie a kosmetiky. Pokud by vás zajímalo, co všechno se dá v jejich prodejnách sehnat, podívejte se na seznamy sortimentu obou prodejen včetně cen a země původu.

Jak jsme žili bez odpadu

Pokud jste dočetli až sem, téma vás zaujalo. To je dobře. Jak začít a posunout svou domácnost také více bezobalovým směrem? Před časem jsem o tom psala v Pravém domácím časopise. (Celý článek najdete v čísle 2/2017. Pokud toto číslo doma nemáte a chcete mít, můžete si ho za pár korun stáhnout zde.) V článku popisuji život naší pětičlenné rodiny během čtrnácti dní, kdy jsme se rozhodli zkusit vyprodukovat co nejméně odpadu. Jak to dopadlo?

Nebylo to lehké, ale podařilo se nám vyprodukovat 1,5 kg nevytříděného odpadu (včetně několika jednorázových ekoplen, které jsem tehdy dávala dceři na noc). Dál jsme vytřídili 13 kg kompostu, 0,4 kg plastu, 0,4 kg papíru, 0,13 kg kovu a 1,9 kg skla.

Od doby, co jsem psala článek, už uběhl rok a půl a stále se snažíme moc odpadu nevyprodukovat. Je pravda, že často řeším nákupní dilema typu: koupit raději bio v obalu, nebo nebio bez obalu? Však jsem o tom už také psala.

Pár rad do začátku

Začali jsme postupně. Poměrně dlouho trvá, než se domácnost od zbytečných obalů „detoxikuje“. Pokud to sami zkusíte, budete možná tak překvapeni, jako jsem byla já. Kolik toho jen okolo sebe máme, co se jen mihne v naší domácnosti a je vyhozeno do koše. V lepším případě do toho s recyklem.

Pokud se do projektu domácnosti bez zbytečného odpadu chcete pustit, doporučuji na to jít zlehka a nic si nevyčítat. Krok za krokem. A až se za měsíc ohlédnete, budete jistě překvapeni.

Co můžete udělat hned, je brát s sebou nákupní tašky na nákup. Pytlíky ušité ze záclon zachrání velké množství mikrotenových sáčků. Můžete si je přát třeba k Vánocům, jako jsem to udělala já.

Galerie: Igelitky zdarma rádi vyměníte za kupovaný Frusack 

Co je ale vůbec nejúčinnější, je odpad zarazit hned ve chvíli, kdy nakupujeme. Potřebujeme opravdu všechno, co si automaticky dáváme do nákupního koše? Plánujte a uvidíte, že nejen že se zbavíte odpadu, ale ještě ušetříte. Nákupní seznam je skvělá věc. Moji prarodiče si každý víkend plánovali, co budou vařit a co budou nakupovat. Byli tak zvyklí. Dříve nebylo vše na lusknutí prstů.

Pokud nekompostujete, vězte, že tady je pravděpodobně největší potenciál, jak snížit množství odpadu, který produkujete. Tvoří prý až 40 % našich košů. To je dost! Umístit kompost na zahradu je nejjednodušší, co můžete udělat. Pokud nemáte zahradu, jsou tu i jiné alternativy: vermikompostéry (žížalí kompost, který opravdu nesmrdí a funguje) do bytu nebo komunitní kompostování. Nedávno jsem měla zajímavou debatu na toto téma s Katkou KoubovouEkodomova. Pokud si nevíte rady, obraťte se na ně, určitě vám poradí.

A pokud tohle všechno už děláte, pak si kupte knížku Domácnost bez odpadu. Budete překvapeni, kolik prostoru ještě je.

Na závěr vám chci poděkovat. Pokud jste článek dočetli až sem, chcete pro nás všechny něco udělat. Zasloužíte si dík.

Galerie: S igelitkami zadarmo je ámen. Kolik kde zaplatíte?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Vaří ráda a vaří hodně. O vaření, nakupování a surovinách píše vlastní blog Vaření podle Zuzky, o své zkušenosti se dělí také jako redaktorka Pravého domácího časopisu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).