Hlavní navigace

Běžná bolest břicha, nebo syndrom dráždivého tračníku?

13. 3. 2018

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Opakované bolesti břicha, zácpa, průjem, nadýmání. Lidé, které tyto příznaky trápí dlouhodobě, mnohdy trpí tzv. syndromem dráždivého tračníku. Toho je možné se zbavit vhodnou léčbou a jídelníčkem.

Lékaři udávají, že až patnáct procent lidí trápí bolesti břicha a střevní potíže dlouhodobě, a to i několikrát týdně. A řada z nich se stydí ke zdravotním komplikacím, které jim ztěžují život, přiznat.

Syndrom dráždivého tračníku (IBS – Irritable Bowel Syndrome) je přitom nutné léčit dlouhodobě – léky na akutní zažívací potíže by měla dlouhodobě doplnit probiotika a další látky vhodné pro péči o střeva: při IBS doprovázeném průjmem probiotické kvasinky, při zácpovité formě IBS vláknina a při IBS s nadýmáním trávicí enzymy.

Galerie: Zdroje probiotických bakterií v potravinách

Stres – a už běžíme na záchod

Opakované bolesti břicha nemusí souviset jen se špatně sestaveným jídelníčkem. Příčinou je často stres narušující rovnováhu mikroflóry. Kvůli vysoké koncentraci neuronů v trávicích orgánech se používá termín „druhý“, nebo také „střevní“ mozek. Ten je odpovědný za strach, úzkost i intuice. I když příznaky můžeme nejprve pociťovat jen před stresovou situací (nepříjemné jednání nebo zkouška), brzy nás začnou trápit bez jasného důvodu i několikrát týdně.

Mezi další příčiny pak mohou patřit nevyléčená infekce trávicího traktu či fyziologické důvody, jako jsou delší střevo nebo větší citlivost na bolest.

Léčba a vhodný jídelníček při dráždivém tračníku

I když dlouhodobé střevní komplikace nemusí být příznakem vážného onemocnění, je nutné je řešit. Je důležité si uvědomit, že dlouhodobá nepohoda v tomto směru může mít i vážné psychické a sociální následky.

Odhaduje se, že jen třetina lidí trpících syndrom dráždivého tračníku řeší komplikace se svým lékařem. Mnoho nemocných tají své komplikace i před svou rodinou a přáteli. Strach z toho, že „budou obtěžovat okolí“, přináší stres a ten příznaky dále zhoršuje. Mnohdy jde přitom o děti, zkušenosti s tímto zdravotním problémem má 6–14 % dětí a dospívajících. Nejen u nich platí přísloví „sdělená starost, poloviční starost“.

Máte-li podezření a trápí-li vás nebo někoho blízkého podobné potíže, na webu www.cojeibs.cz lze v orientačním testu vyzkoušet, zda se nemůže jednat právě o syndrom dráždivého tračníku.

Dlouhodobé střevní komplikace podle odborníků nevyřešíme jen utlumením akutních příznaků. Důležité je pátrat po příčinách a zaměřit se na udržení mikroflóry střev v rovnováze. Syndrom dráždivého tračníku je chronické onemocnění a jeho příznaky se mohou kdykoli vrátit. Naštěstí je ale možné jeho projevy zmírnit a snížit jejich četnost. To, které potraviny je vhodné dlouhodobě omezit, se přitom u jednotlivých pacientů liší dle příznaků.

Syndrom dráždivého tračníku – kterým potravinám se vyhnout

  • Bolesti břicha doprovázené průjmy – doporučuje se omezení mléka a mléčných výrobků, perlivých nápojů, projímavého ovoce (např. švestky), nadýmavé zeleniny (např. květák), koření a tučných jídel. Odborníci radí dlouhodobou léčbu klasickými probiotiky doplnit o probiotické kvasinky. Probiotika mohou nejen obnovit rovnováhu střevní mikroflóry, ale potlačují střevní infekce, podporují trávení a normalizují pohyby střev.
  • Bolesti břicha a zácpa – dieta se zaměřuje na omezení bílého pečiva, rýže, sladkostí, alkoholu, kávy a perlivých nápojů. Probiotika je vhodné doplnit dostatkem vlákniny jak v rámci jídelníčku, tak doplňky stravy.
  • Bolesti břicha doprovázené nadýmáním – je vhodné omezit nadýmavou zeleninu, luštěniny, cibuli, mléčné výrobky, ale např. i jablka. Doporučovány jsou naopak okurky, máta, chřest, lilek, banány nebo ananas. Probiotika je vhodné doplnit trávicími enzymy, které snižují nadýmání, plynatost, křeče a bolesti v břiše.

Protože IBS má různé projevy, i jídelníček se musí lišit. Podívejte se na vzorové jídelníčky při syndromu dráždivého tračníku.

Dieta prospěje, ale sama o sobě komplikace nevyřeší. Dieta je součástí léčby, ale je také potřeba dbát na dostatek pohybu a omezení stresu, upozorňují odborníci.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).