Hlavní navigace

Bezmasé recepty: Inspirace nejen pro vegetariány

28. 9. 2010

Sdílet

Málokterý masožravec upřednostní segedín ze sójových kostek před segedínem z vepřového masa. Vegetariánská kuchařka po česku však nabízí víc. Přinášíme ochutnávku receptů!

Barbora Klofátová: VEGETARIÁNSKÁ KUCHAŘKA PO ČESKU

Doporučená cena 299 Kč

e-shop: www.knihcentrum.cz

Vydavatel: Jan Kamenář, informace: www.jankamenar.com


Autor: Jan Kamenář


Plněná tortilla se zeleninou a řízečky

  • 25 min.
  • Vhodné pro lakto-vegetariány

4 tortilly, 2 sójové big steaky, zeleninové koření, sladká paprika, hladká mouka a strouhanka na obalování, olej, ledový salát, cherry rajčátka, 1 hustý bílý jogurt, 1 sojanéza, případně čerstvé bylinky – například pažitka, petrželka, bazalka, oregano

Sójové big steaky uvaříme do měkka ve vodě ochucené zeleninovým kořením a sladkou paprikou. Vymačkáme z nich přebytečnou vodu, nakrájíme na 8 dílků a obalíme nejprve v hladké mouce rozmíchané s vodou, zeleninovým kořením a sladkou paprikou (hustota řídkého těstíčka), a poté ve strouhance. Osmažíme je v oleji dozlatova. Salát a rajčátka nakrájíme. Bílý jogurt a sojanézu smícháme v poměru 1 : 1 a přidáme zeleninové koření, sladkou papriku a nasekané bylinky. Tortillu nasucho nahřejeme na pánvi z obou stran. Položíme ji na talíř a na ni klademe 4 dílky big steaku, salát, rajčátka a jogurt smíchaný se sojanézou. Nyní tortillu zabalíme, případně spojíme párátkem, a podáváme.

Tip: Dvě takovéto tortilly stačí i jako hlavní jídlo pro jednu osobu.


Boršč
Autor: Jan Kamenář

Boršč

Boršč

  • Příprava 20 min., vaření 20 min./
  • Vhodné pro lakto-vegetariány, bez zakysané smetany i pro vegany

Olej, 1 cibule, 2 mrkve, ¼ celeru, 1 menší červená řepa, ¼ hlávkového zelí (bílého), 4 brambory, 250 g rajského protlaku, zeleninový vývar či koření, bobkový list, nové koření, černý pepř celý, cukr, 1 zakysaná smetana, petrželka

Zeleninu očistíme a nakrájíme na kostičky. Na oleji osmažíme cibuli dozlatova, přidáme červenou řepu a zelí, mírně podlijeme vodou a podusíme do poloměkka. Poté přidáme zbylou zeleninu, rajský protlak a případně ještě zalijeme vodou. Přivedeme k varu. Přidáme zeleninový vývar či koření a v uzavřeném sítku bobkový list, nové koření a černý pepř. Po uvaření zeleniny vyjmeme sítko s kořením a popřípadě dochutíme cukrem. Na talíři ozdobíme zakysanou smetanou a petrželkou.


Špenátové karbanátky
Autor: Jan Kamenář

Špenátové karbanátky

Špenátové karbanátky

  • Příprava 25 min., smažení 15 min.
  • Vhodné pro lakto-vegetariány

400 g mraženého špenátu, 150 g tvrdého sýra, 4 stroužky česneku, strouhanka, zeleninové koření, chilli, olej

Očistíme a nakrájíme česnek, nastrouháme sýr na jemno. Na oleji osmahneme česnek, přidáme špenát, malinko podlijeme vodou a podusíme, tak aby se nám voda zase vyvařila. Přidáme koření a nastrouhaný sýr, který necháme rozpustit. Vše odstavíme a necháme chvíli vychladnout. Přidáme strouhanku tak, aby se daly tvarovat menší karbanátky. Ještě je obalíme ve strouhance a smažíme je na rozpáleném oleji, na pánvi nebo ve fritéze, dozlatova. Podáváme nejlépe s bramborem.


Bulgur se zeleninovou směsí a uzeným tofu
Autor: Jan Kamenář

Bulgur se zeleninovou směsí a uzeným tofu

Bulgur se zeleninovou směsí a uzeným tofu

  • Příprava 15 min., vaření a  smažení 15 min.
  • Vhodné pro vegany

2 hrnky bulguru, 2 cukety, 4 rajčata, 200 g kukuřice (mražené nebo v plechovce), olej, zeleninové koření, mahá koření, sladká paprika, 2 (cca 200g) uzené tofu 

Bulgur dáme do hrnce a zalijeme vodou tak, aby ho 1krát přesahovala. Dáme ho vařit, povaříme asi 3 minuty, poté ho vypneme a v hrnci zakrytém pokličkou ho necháme dojít. Cuketu a rajčata omyjeme, cuketu nakrájíme na kolečka, rajčata na měsíčky. Na oleji krátce osmahneme cuketu i rajčata, přidáme koření a kukuřici, lehce podlijeme vodou a podusíme vše do poloměkka. Uzené tofu nakrájíme na kostičky a osmažíme ho na pánvi na rozpáleném oleji. Na talíř dáme bulgur (je hotový, když je měkký na skus), na něj zeleninovou směs a vše posypeme osmaženými kostičkami tofu.


Zeleninový salát s Robi a žampiony
Autor: Jan Kamenář

Zeleninový salát s Robi a žampiony

Zeleninový salát s Robi a žampiony

  • Příprava 10 min., vaření 10 min.
  • Vhodné pro vegany

Zelený salát, 1 okurka, 1 cibule, 2 barevné papriky, 2 rajčata, 4 velké žampiony, 4 Robi plátky, olej, zeleninové koření, mahá koření

Zeleninu a žampiony očistíme a nakrájíme, kromě salátu, tomu necháme listy v celku. Robi plátky nakrájíme na kostičky. Na oleji osmahneme cibuli, žampiony a Robi. Lehce vše podlijeme vodou a dusíme. Když jsou žampiony měkké, přidáme mahá koření a zeleninové koření a promícháme. Miskám, ve kterých budeme salát podávat, vyložíme dna listy salátu, na ně dáme pokrájenou zeleninu a přidáme směs s Robi.

Seriál: U sporáku

Kolik času strávíme za život vařením? Jistě se to liší, ale ani v případech „specialistů na vejce natvrdo a čaj“ to nebude úplně málo. To už by stálo zato, uvařit si dobře. Snad vám k tomu napomůže i náš seriál.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Své profesní působení v médiích zahájila v týdeníku Reflex. Pracovala v kreativním týmu TV NOVA a vedla sekci Sport a relax serveru Vitalia.cz vydavatelství Internet Info. Podílela se také na jeho dalším projektu, serveru 120na80.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).