Hlavní navigace

Bezmasé burgery očima masožroutů i vegetariánů. Proč je (ne)jedí?

Sdílet

 Autor: Vitalia.cz /Karel Choc
Vypadá to jako maso, někomu to i jako maso voní, dokonce i konzistence může být masu dost podobná. Vadí vegetariánovi, že jí v burgerech „maso“, které není masem? A co typický masožravec, dal by si jen klasický burger, nebo si s tímto rostlinným rád odlehčí jídelníček?

Na jaře 2019 se do tržní sítě dostal veganský burger od Garden Gourmet (GG) – převážně hrachovou bílkovinou tvořená placka. Od listopadu nabízí fast food Burger King v ČR svůj Rebel Whopper – burger s „masem rostlinného původu“ neboli plackou z pšeničného a sójového proteinu. A do třetice, v příštím týdnu představí jedna z prvních burgráren v Česku – Bejzment, „autentické masové burgery ve vegetariánské verzi“ – vyráběné z cizrny a červené řepy.

Jsem maso, nebo brokolice? Hádej…

Je to prostě trend, hrát si na něco, co nejsem. Taková brokolice v hovězím kabátku. Kdo tohle chce? Pro koho jsou určené burgery, které poměrně věrně kopírují maso, ale masem nejsou? V tiskové zprávě značky GG stojí, že tyto burgery (záleží na složení) jsou ideální pro vegetariány nebo vegany, ale také pro ty, kteří chtějí omezit spotřebu masa, a udělat tak něco pro sebe a podpořit udržitelnost.

„Primárně jsme chtěli rozšířit své portfolio a jít dohromady s trendem udržitelnosti a omezováním spotřeby masa. Snažíme se na trh uvést variantu, která bude chutnat lidem, kteří jedí maso, ale chtějí si jídelníček odlehčit; zároveň i lidem, kteří nejsou vegetariány, ale v běžném životě preferují rostlinnou stravu a sem tam ji doplní masem, což jsou flexitariáni. Na tuto skupinu se chceme soustředit,“ vysvětlil zase zacílení Daniel Ryška, ředitel značky Burger King pro Česko a Slovensko. (Na rozdíl od GG, tyto burgery nejsou primárně určené pro vegany a vegetariány, neboť se připravují na stejném grilu jako burgery masové a ve výsledku obsahují klasickou vaječnou majonézu.)

Zajímalo mě, jak se na burger s „masem“ rostlinného původu dívají čtyři rozdílně se stravující lidé, od dlouholetého vegetariána přes člověka otevřenému všemu, polovičního vegetariána až po typického masožravce. Láká je rostlinný burger, mají na něj chuť?

Honza – vegetarián

Maso nejí 27 let. Původně z hecu s partou kamarádů, po čase zjistil, že mu nechybí. „Když vím, že se dá v pohodě žít bez masa, tak jsem rád, že se kvůli mně nemusejí zabíjet zvířata,“ říká dnes. Jí sice vegetariánské párky, ale třeba rostlinné salámy ho nelákají. Nechápe vegetariány, kteří si kupují vegetariánský tatarák nebo rostlinnou husu s knedlíkem. „To je prostě úplný nesmysl,“ hodnotí rostlinné jídlo à la maso. Masovou chuť si už nepamatuje. Je liberální, žádný ortodoxní fanatik, jeho rodina jí maso a on to považuje za vhodné, hlavně u dětí. Vegetariánem je, protože mu to tak vyhovuje.

Hodnocení: „Vege burgery občas jím, tenhle ‚masový‘ bych asi zkusil, když ho tak všichni doporučují. Burger totiž nemám vyloženě spojený s masem. Složení moc nezkoumám, spíš bych si jen ověřil, jestli je fakt bez masa, masových složek, vývarů atd.,“ uvádí Honza. Bezmasá placka burgeru od GG mu vizuálně připadá jako poměrně realistická kopie skutečného masa. „To reálné vzezření burgeru rozhodně není to, co mě odrazuje. Tím je spíše cena, nevím, proč bych měl za ‚rozemletou zeleninu‘ platit tolik peněz,“ naráží Honza na fakt, že dva kusy těchto placek vyjdou na cca sto dvacet korun.

Lenka – jí prakticky všechno

Maso má ráda, ale rozhodně ho nejí pravidelně, určitě ne denně. Uzeniny si dá málokdy, občas kvalitní šunku, sušenou šunku nebo dobrý salám. „Jím v podstatě všechno, ale záleží mi na kvalitě surovin a přípravy. Nemám ráda polotovary a trvanlivé potraviny s řadou přísad. Raději úplně obyčejné jídlo z čerstvých, přírodních surovin než pokrmy z mrazáku a mikrovlnky,“ říká. Jídlo nerozděluje na vegetariánské nebo masové, jí běžně pokrmy bez masa, ale ne speciální „vegetariánské“, kde je maso zastoupeno nějakou náhražkou. Nemá problém se najíst ve vegetariánské nebo veganské restauraci.

Hodnocení: „Veganský burger mě příliš neláká. Budu-li chtít burger, dám si klasický masový. Budu-li chtít jídlo bez masa, mám mnoho jiných variant než tuto v mých očích ‚napodobeninu‘. Ale samozřejmě, kdyby nic jiného nebylo, klidně si ho dám,“ hodnotí nemasový burger. Originál ji ale láká více než rostlinná verze. „Navíc, jak víme, k dosažení efektu masa je třeba různých látek, takže bezmasé jídlo si dám raději v jiné, čistší formě než formou vege burgeru,“ uzavírá svůj pohled Lenka.

Katka – částečný vegetarián

Autorka článku nejí hovězí a vepřové maso 25 let, primárně z etických důvodů. Zhruba jednou za týden si dá kuřecí prsa nebo rybu. Maso k životu nepotřebuje, jeho spotřebu úspěšně snižuje i ve své jinak masu přístupné rodině, která s tím nemá problém. Tápe nad tím, proč si někteří lidé namísto skutečných potravin kupují vegetariánské párky, rostlinné salámy ze sóji a oleje a do restaurací chodí na vegetariánskou svatomartinskou husu z tofu.

Galerie: Bezmasé napodobeniny výrobků z masa

„Existuje tolik skvělých vegetariánských jídel ze základních surovin, včetně placek do burgerů, které si nehrají na maso, ale přiznávají chuť řepy, cizrny, fazolí, a to se mi líbí. A chutná mi to tak. Čím víc ‚zelenina‘ vypadá jako maso, tím víc mě odrazuje.“

Hodnocení: „Když jsem viděla reklamní fotografii burgeru od GG, přišlo mi to tak realistické, že jsem tušila, že takový pokrm ani neochutnám. Ve skutečnosti mi pak na pohled tento burger už až tak masový nepřišel. Chuť hovězího masa si nepamatuji, ale tím, že burger po masu nevoněl, mi ani po masu nechutnal,“ říká Katka. To, co ji od dalšího sousta odradilo, byla velmi reálná struktura placky. „Cítila jsem jednotlivá ‚masová‘ vlákna, přišlo mi to odporné. Vybavila se mi konzistence skutečného masového burgeru,“ říká Katka. Ochutnala i novinku od Burger Kingu. „Reklamní fotografie jsou prostě reklamní fotografie, se skutečností nemají nic společného. Rostlinná placka v burgeru vypadá jako plátek masa v ostatních burgerech tohoto fast foodu. Na pohled rozdíl nepoznáte, což mě od jídla trochu odrazovalo – je to jen na důvěře k prodávajícímu, že se nesplete a nezamění váš vege burger za masový.“ Chuťově se tento burger od toho značky GG příliš neliší. V ústech zůstává pachuť… hrachu? Rozdíl vidí Katka hlavně v tloušťce plátku (GG silnější) a masové věrnosti (GG věrnější).

Ani jeden burger už by znovu nejedla, a to hlavně proto, že se jí nelíbí složení skládající se hlavně z proteinů; žádné skutečné základní potraviny. „Po obou burgerech mě silně pálila žáha celý den, ozýval se reflux. Na tyto obtíže jsem nikdy netrpěla, vlastně jsem se nimi roky nesetkala, až teď.“

Karel – typický masožrout

„Maso nebo masové produkty jím denně. Stravuji se tak, jako jsem jedl od dětství. Nevařím a nejím žádná čistě vegetariánská jídla. Nezavrhuji je zcela, ale kdybych si měl vybrat mezi masovým plátkem a plátkem zeleninovým, tak vždy vyhraje maso. Nikdy jsem nebyl ve vegetariánské restauraci, ani nevím, co bych tam jedl a co tam vaří. Snad jen saláty?“ váhá Karel. O výživu se příliš nestará, jí, co mu chutná a na co je celý život zvyklý. Miluje zabijačková jídla, knedlo-vepřo-zelo a všechny omáčky. Do fast foodů chodí příležitostně, spíš si doma uvaří. Složení potravin neřeší.

Hodnocení: „Na první pohled bych vůbec nepoznal, že nejde o maso. Dokonce mi i jako maso voní,“ hodnotí přípravu GG burgeru Karel. I opečené plátky do burgeru, které na grilu lehce změnily barvu z červené na mírně hnědou, mu přijdou realistické a nepoznal by, že nejde o maso. „Vůbec jsem nečekal, že tahle bude vypadat hotový burger, je to naprosto věrná kopie toho, co znám z fast foodu. Kdyby mi někdo řekl, že je to normální burger, tak bych podle ničeho nepoznal rozdíl. Ani podle vzhledu, ani podle chuti,“ říká s překvapením Karel. Domů by si ale burger od GG nekoupil. „V obchodě koupím půl kila mletého masa v bio kvalitě za devadesát korun a udělám z něj osm placek do burgeru, tyhle dvě placky bez masa vyjdou na sto dvacet. Pro mě to není v ničem výhodnější,“ hodnotí Karel.

Jím to, protože je to trend a je to zdravé

Různé názory od různě se stravujících lidí nepřinesly příliš jednoznačný pohled na to, kdo je cílovou skupinou výrobců. Kdo bude chodit do obchodu či fast foodu zrovna na tyto pokrmy… Je však jasné, že všichni výrobci podobných produktů se snaží uspokojit poptávku, která v tomto segmentu narůstá. Nejspíš i proto, že pod pojmem veganský či vegetariánský burger si lidé představují něco zdravějšího, moderního…

Jak jsme ale již dříve uvedli, zákazník by neměl automaticky předpokládat, že v pokrmech bez masa konzumuje něco zázračně zdravého. Některé rostlinné napodobeniny masa postrádají jak benefity masa, tak nutriční hodnoty zeleniny či luštěnin.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na kvalitu potravin a kvalitu jejich prodeje. Věnuje se také zdravotní problematice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).