Hlavní navigace

Vánoce bez lepku, to je cukroví z bezlepkové mouky i kapr v hrašce

15. 12. 2015

Sdílet

 Autor: Shutterstock.com
Celiaci prý patří k těm nejdisciplinovanějším pacientům se speciální dietou. Hřešit by ale neměli ani o vánočních svátcích. I jednorázový dietní ústupek se může „zvrhnout“. Máme pro vás tipy, jak připravit bezlepkové vánoční cukroví i smaženého kapra.

Vánoce jsou nejen svátky klidu a míru, ale také nekonečných dětských seznamů pro Ježíška, přeplněných obchodních domů, týdnů bezkonkurenčních akčních nabídek na zboží všeho druhu a samozřejmě také jídla, hromady jídla! Zatímco běžný konzument trpí pouze představou, „kolik letos zase přibere“, člověka se speciální dietou trápí i další problémy. V představách mnohých se Vánoce neobejdou bez tučného smaženého jídla, cukroví plného cukru, a co teprve lepek – jde vůbec oslavit Vánoce s jídlem bez lepku? Jak se s tradičním vánočním hodováním potýkají celiaci?

Celiaci se na rozdíl od ostatních dietářů „drží“

V první řadě je nutné si uvědomit, že Vánoce nejsou „o jídle“, a přistupovat ke všemu s nadhledem. Luděk Hrdlička, vedoucí lékař gastroenterologického oddělení na Poliklinice Budějovická, navíc zdůrazňuje, že pacienti trpící celiakií patří mezi ty vůbec nejdisciplinovanější v otázkách dodržování diety.

„Daleko hůře jsou na tom nemocní dodržující diety redukční, diabetické a nemocní s dietními omezeními pro onemocnění žlučníku a slinivky břišní. U těch jsou Vánoce doslova prubířským kamenem jejich disciplinovanosti, bohužel se s nimi v našich ordinacích každoročně ve vánočním období často setkáváme, přicházejí s komplikacemi vyplývajícími z nedodržení předepsané diety,“ dodává.

 

Opakované porušení diety může mít vážné následky

Ačkoliv jsou celiaci těmi nejdisciplinovanějšími „dietáři“, i je někdy potrápí pokušení. Uškodí jim kousek vánočního cukroví, kterému neodolají na návštěvě u babičky?

Jaké nebezpečí představuje porušení bezlepkové diety pro celiaka? Jeden „hříšek“ během několika vánočních dní by dle MUDr. Hrdličky neměl mít pravděpodobně žádný zásadní vliv na zdravotní stav nemocného.

Problém může nastat ve chvíli, kdy přestane jít o jednorázové porušení. Jakmile se pacient trpící celiakií stává stále více tolerantní ke svým dietním prohřeškům, může se dostat do potíží. Opakovaná dietní nekázeň může mít závažné zdravotní důsledky.

Přehled serveru 120na80.cz: Příspěvky na bezlepkovou dietu od zdravotních pojišťoven 

„Při opakovaném porušování dietního režimu se bohužel mohou nejen navrátit příznaky, které pacient měl před zahájením bezlepkové diety, ale může se i zvýšit riziko výskytu přidružených, zejména autoimunitních chorob. V takovém případě je bohužel však i zvýšené riziko některých zhoubných onemocnění nejen tenkého střeva, jejichž výskyt je jinak při dokonalé bezlepkové dietě eliminován,“ říká lékař. Opravdu za taková rizika vánoční „obžerství“ stojí? Je strach celiaka, že jeho okolí se zkrátka nepřenese přes to, že neochutná tradiční štrúdl nebo si k večeři nedá kapra v pšeničné strouhance, oprávněný?

Na vánoční návštěvy doneste vlastní bezlepkové občerstvení

Vánoční cukroví, vánočka, štrúdl, kapr v trojobale, štola… to je jen zlomek toho, co se o Vánocích objeví na našich stolech. Vánoce ale nemusí pro celiaka představovat žádné větší riziko. Dokonce ani obávané návštěvy u příbuzných nejsou nezvladatelné.

Nutriční terapeutka Jana Šulcová z nutriční poradny INCARE radí pacientům, aby se na návštěvy připravili. Kromě seznámení hostitelů s tím, že nemocný nemůže jíst potraviny obsahující lepek, se hodí i na návštěvu nějaké bezlepkové pohoštění donést. Pro hostitele, který se v bezlepkové dietě neorientuje, může být příprava speciálního občerstvení složitá. „Sdělte hostiteli, že lepek nesmíte, a na místě se informujte o složení nabízených jídel. Také na návštěvu nikdy nechodíme s prázdnou, vezměte proto kromě klasického vína a sýru i pár vlastních osvědčených bezlepkových pokrmů. Vy budete mít jistotu, že nebudete bez pohoštění a ostatní tak můžou ochutnat netradiční vánoční recepty,“ radí Jana Šulcová.

S bezlepkovou moukou se peče jinak než s moukou „klasickou“

Vánoce bez vánočního cukroví? Nebo s bezlepkovým cukrovím? Je vhodné a vůbec možné, aby se celiak o Vánocích soustředil na nahrazování tradičních receptů bezlepkovými alternativami? Dává nám současná nabídka na trhu vůbec takové možnosti?

Možné to je, nutriční terapeutka se ale přiklání k držení se speciálních receptů než pouhému nahrazování. Konkrétně při pečení bezlepkového cukroví může být nahrazování složek receptů obsahující lepek komplikované. „Bezlepková mouka totiž ztrácí vlastnosti standardní mouky a těsto se drobí, je křehčí a hůře drží pohromadě. Pokud přesto chcete poupravit klasický recept, je důležité uvědomit si několik věcí. Za prvé bezlepková mouka více saje vodu, proto musíme používat zhruba o desetinu bezlepkové mouky méně oproti pšeničné nebo naopak přidat více vody. Přidat musíme také více prášku do pečiva pro nadlehčení těsta, a to až dvojnásobně. Aby se nám cukroví nedrobilo, je vhodné přidat ořechy, jogurt, med či vejce. Z tohoto důvodu je také vhodné cukroví péct na pečicím papíře, abychom si pečivo nerozdrobili při sundavání z plechu,“ doporučuje Jana Šulcová.

Další možností pro celiaka je zakoupení hotového cukroví či hotových těst na přípravu cukroví. I podle lékaře, který měl možnost bezlepkové vánoční cukroví otestovat, je to vhodná varianta: „Sám jsem některé vzorky ochutnal, a můžu říci, že byly velmi dobré,“ říká Luděk Hrdlička.

Co s polévkou a kaprem?

S cukrovím jsme se tedy vypořádali. Co ale tradiční štědrovečerní večeře? Z rádia hraje Pásli ovce Valaši a na stůl se nese rybí polévka, klasický český obalovaný kapr a bramborový salát. Může si celiak poradit i s touto „náloží“? Nutriční terapeutka upozorňuje, že to není nijak složité.

U polévek by se celiaci měli vyvarovat samozřejmě zahušťování jíškou z mouky a másla. Místo toho je vhodné zahustit polévku zeleninou, bramborem či jíškou kukuřičnou.

U kapra platí, že pokud se nechceme o tradiční pokrm připravit, musíme nahrazovat. „U smaženého kapra si musíme dávat pozor na trojobal, tedy v jaké mouce a strouhance obalujeme. Mouku tedy zvolíme bezlepkovou a místo klasické strouhanky vybíráme například kukuřičnou. Také můžeme použít jako alternativu tzv. hrašku, což je hrachová směs k přípravě těstíčka pro obalování.“

Přečtěte si: Hraška, lze smažit zdravě?

I když jsou celiaci dle slov MUDr. Hrdličky disciplinovaní, nelze v žádném případě říci, že si o Vánocích mohou porušení své diety dovolit. Klasická hláška: „Jsou přeci Vánoce, tak si dnes můžu dát malý kousek,“ v případě bezlepkové diety neplatí. Jana Šulcová upozorňuje na to, že i při jednorázové chybě nelze předvídat, jak tělo celiaka zareaguje. Pár takových hříšků může navíc vést právě ke ztrátě oné disciplíny. Nabídka bezlepkových potravin navíc již není, „co to bývalo“, nebo spíše „nebývalo“ – i celiaci si mohou nakoupit téměř bez omezení, a připravit tedy celé štědrovečerní menu i upéct chutné vánoční cukroví.

Odborná spolupráce:

Bc. Jana Šulcová

Nutriční terapeutka nutriční poradny INCARE, www.pharmacentrum.cz/vyzivove-poradenstvi

Vystudovala obor nutriční terapeut na 1. LF UK v Praze a v tomto směru se nadále vzdělává. Zabývá se jak výživou nemocných, tak poradenstvím pro redukci váhy. Ve své práci kombinuje nejen akademické poznatky, ale i osobní zkušenosti z boje s nadváhou.

MUDr. Luděk Hrdlička

Vedoucí lékař

Gastroenterologické oddělení

Poliklinika Budějovická, www.poliklinika-budejovicka.cz

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Studentka Fakulty právnické Západočeské univerzity v Plzni. Jako redaktorka pracovala pro portál Nazeleno.cz a TopSrovnani.cz. Zajímá ji zdravý životní styl, problematika zdraví a vyvážené stravy, fitness.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).