Hlavní navigace

Bez odpadu: 8 tipů, jak použít zbytky potravin

1. 3. 2017

Sdílet

Při vaření často vyhazujeme potraviny, které je možné ještě využít k přípravě něčeho chutného nebo užitečného. Zde je osm tipů na to, jak jednoduše zpracovat suroviny, jež často zbytečně končí v odpadkových koších.

Zero waste je hnutí usilující o minimalizaci každodenního odpadu. Průměrná česká rodina za rok vyprodukuje 1,2 tuny. Naopak někteří příznivci životního stylu zero waste dokáží svůj celoroční odpad vměstnat do jedné zavařovací sklenice. V češtině se problematice věnuje blog www.czechzerowaste.cz.

Zodpovědný přístup k odpadům netkví pouze v recyklaci. Důležité je i snažit se co nejvíce potencionálního odpadu znovu využít a vdechnout mu druhý život.

Obzvlášť dobře lze tento přístup aplikovat v kuchyni. Při vaření často vyhazujeme potraviny, které je možné ještě využít k přípravě něčeho chutného nebo užitečného. Zde je osm tipů na to, jak jednoduše zpracovat suroviny, jež často zbytečně končí v odpadkových koších.

1. Citronová kůra

Kůra z chemicky neošetřených citronů má v kuchyni pestré využití. Usušená může dodat chuť omáčkám, moučníkům nebo třeba i čaji.

Kůra z chemicky neošetřených citronů má v kuchyni pestré využití. Předtím než z citronu vymačkáte šťávu, zbavte jej s pomocí kuchyňské škrabky vnější barevné kůry. Tu potom rozložte na plechu do jedné vrstvy a v troubě vyhřáté na 100 °C sušte, dokud kůra není úplně suchá. Kůru můžete také usušit na přímém slunci. Takto usušená kůra může následně dodat chuť nejrůznějším omáčkám, moučníkům nebo třeba i čaji. Stejně lze využít i kůru z jiných citrusů.

Proč by mělo jít o kůru z chemicky neošetřených citrusů? Protože pesticidů se umytím nezbavíte, jak ukázal náš test.

To ale není vše, co je možné s citrusovou kůrou dělat. Zkuste si připravit třeba kandovanou kůru nebo citrusy provoněný cukr. Ten se připravuje tak, že se do dózy s cukrem na pár dní vloží citronová nebo jiná kůra.

Kromě cukru ale citron umí příjemně ovonět i vodku. Stačí kůru vložit na pár dní do láhve s vodkou a těšit se na výborný drink.

Co všechno se dá provozovat naopak s plátkem či šťávou z citronu? Podívejte se na naše tipy: Citron pomůže se suchými patami i na hubnutí.

2. Bonbony

Když vám zbudou tvrdé bonbony, nebojte se je naložit přes noc do láhve s vodkou. Bonbony se rozpustí a vodku přemění ve sladký a voňavý likér.

Citron ale není jedinou ingrediencí, která z vodky dokáže udělat příjemně ochucený alkohol.

Když vám zbudou nějaké tvrdé bonbony, nebojte se je naložit přes noc do láhve s vodkou. Druhý den budete mile překvapeni. Bonbony se rozpustí a vodku přemění ve sladký a voňavý likér.

3. Víno

Když se někdy stane, že koupíte víno, které vám nechutná, není důvod ho hned vylévat. I nevypité víno má právo na druhý život. Zkuste z něj udělat třeba vinný ocet.

Když se někdy stane, že koupíte víno, které vám nechutná, není důvod ho hned vylévat. I nevypité víno má právo na druhý život. Zkuste z něj udělat třeba vinný ocet.

Návody na to, jak proměnit víno v ocet, se zdroj od zdroje různí. Zkusit ale můžete ten nejjednodušší postup. Víno nalijte do zavařovací sklenice. Procesu tvorby octa můžete napomoci tím, že do sklenice k vínu přidáte ještě trochu vinného octa. Hrdlo sklenice přikryjte gázou a upevněte gumičkou. Sklenici s vínem uložte na několik měsíců do chladu a tmy. Občas víno ochutnejte. Až bude chutnat jako vinný ocet, přelijte jej zpět do láhve od vína a používejte jako běžný vinný ocet.

Víno ale nemusíte vylévat ani v případě, že se na výrobu octa necítíte. Víno, které už nechcete pít, nalijte do tvořítek na led a zamrazte. Bude se vám hodit při přípravě rizota, omáček i polévek.

4. Slanina

Pokud často smažíte slaninu, určitě byste neměli opomíjet tuk, který se z ní vyškvaří. Tento tuk přelijte z pánve do zavařovací sklenice a uschovejte v ledničce. Můžete na něm smažit třeba cibulku do základů různých pokrmů.

Pokud často smažíte slaninu, určitě byste neměli opomíjet tuk, který se z ní vyškvaří. Tento tuk přelijte z pánve do zavařovací sklenice a uschovejte v ledničce. Vždy, když budete smažit slaninu, můžete do sklenice přidat další várku tuku. Na takto zachráněném tuku můžete smažit třeba cibulku do základů různých pokrmů. Tuk ze slaniny dodá ostatním ingrediencím příjemnou vůni.

5. Kosti

Kuřecí, vepřové a především hovězí kosti jsou výborným základem pro přípravu poctivého vývaru

Kosti od nedělního oběda zbytečně končí v odpadkovém koši. Přitom mohou v kuchyni i na zahradě ještě dobře posloužit.

Kuřecí, vepřové, a především hovězí kosti jsou výborným základem pro přípravu poctivého vývaru. Pokud po jednom jídle nemáte dostatek kostí pro to, abyste se do vývaru mohli hned pustit, tak se nic neděje. Kosti můžete zamrazit a až jich nashromáždíte dostatečné množství, tak se pusťte do přípravy vývaru. Hotový vývar rozlijte do více malých krabiček a také uchovávejte v mrazáku. Bude se hodit při přípravě polévek nebo rizota.

Kuřecí kosti mají vysoký obsah dusíku. Díky tomu je kromě přípravy vývaru můžete také využít i na své zahrádce. Z kuřecích kostí lze snadno vyrobit přírodní hnojivo.

Kosti co nejlépe očistěte od masa, šlach a chrupavek. Poté je rozložte na talíř a vysušte v mikrovlnné troubě. Kosti dejte do mikrovlnky celkem na devět minut s tím, že vždy po třech minutách jim dopřejte krátkou pauzu a promíchejte je. Poté kosti nechte zchladnout a kladivem nebo jiným těžkým předmětem je rozbijte na co nejjemnější prášek. Takto připravené hnojivo přidejte do hlíny asi deset centimetrů pod povrch a dvacet až třicet centimetrů daleko od kořenových balů.

6. Zbytky zeleniny

Kromě kostí se do masového i čistě zeleninového vývaru také hodí všechny zeleninové odřezky a zbytky

Kromě kostí se do masového i čistě zeleninového vývaru také hodí všechny zeleninové odřezky a zbytky. Slupky z mrkve a další kořenové zeleniny, zelené části pórku nebo jarní cibulky i zvadlé bylinky, které jste nestihli použít, je zbytečné vyhazovat, když je lze využít při přípravě vývaru.

Košťál z listového salátu zase může dobře posloužit ve smoothie. Je zbytečné do této ovocno-zeleninové šťávy zpracovávat pouze hezkou zeleninu. Smoothie bude stejně dobře chutnat, když ho umixujete i ze zbytků od přípravy salátu nebo z odřezků kořenové zeleniny.

7. Bramborové slupky

Nejlepší brambůrky ze všech jsou ty z bramborových slupek

Nejlepší brambůrky ze všech jsou ty z bramborových slupek. Příprava je jednoduchá. Slupky na plechu vyloženém pečicím papírem promíchejte s trochou rostlinného oleje a přidejte své oblíbené koření. Slupky na plechu rozprostřete do jedné vrstvy, aby se co nejméně překrývaly a pečte je v troubě vyhřáté na dvě stě stupňů Celsia patnáct minut. Slupky nejlépe chutnají teplé hned po vytažení z trouby. I po vychladnutí si ale zachovají svoji křupavost. Samozřejmě používejte pouze pěkné bramborové slupky, které nejsou nazelenalé (zelené brambory jsou jedovaté) nebo nemají jinou vadu.

Stejně lze připravit i chipsy z jiných zeleninových slupek, jako je například mrkev nebo petržel. V tomto případě je nutné ale chipsy v průběhu pečení pečlivěji hlídat. Zeleninové chipsy mají větší sklon k připalování než slupky z brambor.

8. Pečivo

Z tvrdého chleba a jiných druhů pečiva můžeme připravit křupavé krutonky

Často v domácnostech vyhazujeme tvrdý chléb a jiné druhy pečiva a ani si neuvědomíme, jak dobrou pochutinu ze zbytků chleba můžeme vytvořit.

Stačí pouze chleba nakrájet na kostky a na pánvi nebo v troubě opéct na křupavé krutonky. Chlebové krutony je možné dochutit česnekem, mletým chilli nebo jakýmkoliv jiným oblíbeným kořením. Opečené kostky chleba se hodí nejen do polévky, ale také do salátů nebo jako křoupání k pivu či televizi.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Cestovatelka a publicistka. Na svých cestách se zaměřuje především na poznávání místní gastronomie a foodie trendů.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).