Hlavní navigace

Fruktózový sirup je i v pečivu a uzeninách. Bez něj nám bude líp

11. 10. 2012

Sdílet

 Autor: Copyright (c) 123RF Stock Photos / Photl.com
„Co vůbec dělá levný kukuřičný sirup v jogurtech, pečivu nebo šunce?!“ zlobí se odborník. Glukózo-fruktózový sirup podporuje obezitu, ale šetří výrobcům náklady, cpou ho proto do všeho.

Sladkosti, pečivo, džusy, jogurty, šunka, slané pochutiny… Nejen tyto potraviny obsahují glukózo-fruktózový sirup. Možná si říkáte, že fruktóza je přece ovocný cukr, který pro naše tělo nemůže být nebezpečný. Výživoví poradci jsou ale jiného názoru. 

Glukózu pravděpodobně znáte pod názvem hroznový nebo krevní cukr. Jde o látku, která se používá v lékařství i potravinářství a enzymaticky se z ní vyrábí fruktóza. Ta je o dvacet až padesát procent sladší než běžný bílý cukr. Na obalech potravin se nejčastěji setkáváme s názvem glukózo-fruktózový sirup, popřípadě jen glukózový nebo fruktózový sirup. Někdy ale výrobci ukrývají tuto složku pod název „přírodní cukr“.

„Je to spíše obilný či škrobový sirup, který se vyrábí z obilí respektive obilného škrobu, kdy se pomocí tří enzymatických reakcí získá sladidlo. V České republice se k výrobě používá převážně pšenice,“ upřesnila nutriční specialistka Pavlína Zdeňková Kroužková z Dietologického centra Praha.

Sirup je levnější než cukr

Glukózo-fruktózový sirup si výrobci potravin oblíbili z prostého důvodu – je levnější než běžný bílý cukr. „Výrobci glukózo-fruktózový sirup požívají především proto, aby ušetřili. Vždyť zákazník si jistě pomyslí: cukr jako cukr. Fruktózový sirup je totiž na globalizovaném trhu asi dvakrát až třikrát levnější než řepný cukr,“ uvedl Ivan MachAliance výživových poradců ČR.

Podle Ivana Macha se tzv. vysokofruktózový sirup vyrábí chemickou cestou ze zahraniční kukuřice a s velkou pravděpodobností má povahu GMO. „Přidává se především do sladkostí, sladkých potravin, cukrářských výrobků a nápojů. Kromě sladké chuti tato surovina zajišťuje i vláčnost a „čerstvost“ pečiva,“ upřesňuje Pavlína Kroužková.

Jídlo bez fruktózového sirupu

  • Sledujte etikety potravin – bohužel na řadě z nich je jako součást složení uveden glukózo-fruktózový sirup. Najdeme ho v jogurtech, nápojích, pečivu, ale například i v šunce. Je téměř nemožné se mu vyhnout.
  • Omezte proto příjem sladkých nápojů (džusy, limonády), trvanlivého pečiva, sušenek, sladkostí a dalších pochutin (fruktózový sirup najdeme např. i ve slaných krekrech).
  • Fruktóza v ovoci – v ovoci běžně najdeme fruktózu, jenže současně s ní konzumujeme i vlákninu a enzymy, které pomáhají cukr obsažený v ovoci štěpit. Proto nemá fruktóza z čerstvého ovoce stejné účinky jako glukózo-fruktózový sirup.

Čtěte dále: Nádory z geneticky modifikované kukuřice?

Fruktózu přemění tělo na tuk

Kolik potravin s obsahem glukózo-fruktózového sirupu za den sníme? K snídani nějaké to pečivo, jogurt a džus, k obědu pizzu, k večeři chléb se šunkou… V každé z těchto potravin může být – a pravděpodobně je – glukózo-fruktózový sirup. K tomu přidejme sedavé zaměstnání, nedostatek pohybu a snížený metabolismus, což vede k příznakům snížené aktivity insulinu (tzv. inzulinová rezistence) a přeměně fruktózy na tuk. „Fruktóza se totiž v těle metabolizuje úplně jinak než řepný cukr. Její látková přeměna neprobíhá ve svalech, aby pokryla jejich energetickou potřebu na pohyb a svalové napětí, ale v játrech, kde podporuje tvorbu tuku,“ vysvětluje Ivan Mach.

Přebytek glukózo-fruktózového sirupu podporuje rozvoj obezity, která je hrozbou pro naši civilizaci. „Nebezpečně rychlý rozvoj obezity v populaci by měl děsit hlavně zdravotníky, kteří by se nad klesající kvalitou potravin měli hlouběji zamýšlet, nemluvě o tom, co má vůbec takový dovezený levný kukuřičný sirup dělat v přírodních jogurtech, českém tradičním pečivu nebo šunce!zlobí se Ivan Mach.Pro úplnost – fruktóza v ovoci, díky přirozeným ‚ochranným‘ látkám jako vláknina, nebo v doplňcích stravy pro sportovce, kteří jistě nedostatkem pohybu netrpí, tyto vedlejší účinky nemá.“

Pozn. redakce: Zkusila jsem se podívat do našich domácích zásob, v kterých potravinách najdu glukózo-fruktózový sirup. Úlovky vidíte v galerii, sirup naopak neobsahovala ani jedna ze tří šunek z naší lednice, piškoty (a to ani ty nejlacinější, které dostává pes jako odměnu), Granko. Nebyl ani v několika druzích jogurtů a dvou čokoládách, u obojího přitom šlo i o stejné značky jako v galerii. Jediné balené pečivo v naší domácnosti byl toastový chleba, podle obalu obsahuje cukr, glukózový sirup ne. Podívejte se, které výrobky z mé kuchyně glukózo-fruktózový sirup obsahují (a podívejte se třeba i do své):

Glukózo-fruktózový sirup ovšem dle zákonů patří k legislativně povoleným, tj. nezávadným surovinám. Odborníci ale kromě rizika rozvoje obezity hovoří také o návykovosti potravin obsahujících glukózo-fruktózový sirup. „Netroufám si říci, do jaké míry může být zrovna tato surovina návyková, ale samozřejmě návykové jsou potraviny, do kterých se přidává. Vliv na obezitu a další civilizační choroby má nadměrná konzumace sladkostí, cukrářských výrobků (kde jsou často používány i nekvalitní tuky) a pití zejména kolových nápojů,“ uvedla Pavlína Zdeňková Kroužková.

Fruktóza a civilizační choroby

Existují také výzkumy, které potvrdily souvislost mezi nadměrnou konzumací glukózo-fruktózového sirupu a rozvojem některých – civilizačních – chorob:

  • Ateroskleróza – Fruktóza zvyšuje syntézu triglyceridů, což je složka živočišných tuků. Ty se v podobě lipoproteinových částic usazují v cévách, zejména v okolí srdce a vytvářejí aterosklerotické pláty. Proto fruktóza přispívá k rozvoji srdečních chorob.
  • Metabolická onemocnění – Fruktóza metabolizuje v játrech, kde se triglyceridy ukládají, podněcují zvětšování a ztučnění jater, což vede k řadě metabolických poruch.
  • Obezita – Fruktóza způsobuje tloustnutí. V játrech se přeměňuje na tuky, které se ukládají především v oblasti břicha.
  • Diabetes 2. typu – Fruktóza podle vědeckých výzkumů vede k rozvoji cukrovky 2. typu. Fruktóza totiž přispívá ke snížení aktivity insulinu (tzv. insulinové rezistenci).

Zajímavé video k tématu: ČT: Fruktóza – a jed?

Článek vznikl ve spolupráci s Aliancí výživových poradců ČR, www.aliance-vyziva.cz

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

O zdravý životní styl a výživu se zajímá soukromě i profesně. Ráda ochutnává dobrá jídla v restauracích, experimentuje při vaření, pěstuje vlastní zeleninu a bylinky. Píše blog o jídle www.cojime.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).