Hlavní navigace

Nová móda: Bělí si zuby černým uhlím

12. 9. 2017

Sdílet

 Autor: Vitalia.cz
Černé uhlí je známý a osvědčený prostředek proti průjmům. Někteří lidé si ale černou pastou či pudrem, vyrobenými z tzv. aktivního uhlí, čistí zuby.

Jak jsme zhruba před rokem upozorňovali, černé (tzv. aktivní, mediciální či rostlinné) uhlí se těší popularitě i v jiných oblastech, než je pomoc při průjmu. Množí se tipy na „černý detox“, kdy se aktivní uhlí doporučuje jako prostředek k očistě těla. Dále ho lidé používají jako kosmetický přípravek, pomáhá prý proti zápachu z úst či při bodnutí hmyzem. Omlazuje, snižuje cholesterol, bojuje proti virózám a tak dále… Podle osloveného odborníka však aktivní uhlí neslouží ani k detoxikaci, ani preventivnímu užívání.

Aktivní uhlí

  • Používá se zejména jako lék proti průjmu.
  • V současnosti se používá uhlí rostlinné (vyrábí se ze dřeva, uhlí či kokosových ořechů).
  • Dříve bylo používáno živočišné uhlí ze zvířecích kostí (název se vžil a je někdy nepřesně používán i dnes).

Kromě jiného je aktivnímu uhlí připisována schopnost čištění a bělení zubů. Vypadá to nějak takto:

Ne, to není vtip

Informace o bělení zubů černým uhlím se objevují na různých serverech jako přes kopírák – a mnohdy skutečně doslova metodou Ctrl C – Ctrl V. Seriózní údaje chybí. „Bělení zubů s černým uhlím může znít jako vtip, ale opak je realitou. Aktivní černé uhlí už pomohlo mnoha lidem. Tento způsob bělení zubů je velice rychlý a výsledek je vidět již po prvním použití,“ tvrdí například web Českozdravě (který mimochodem Konspiratori.sk zařadili na seznam nedůvěryhodných webů se známkou 7,8 z maximálně možných deseti bodů). Web předkládá svá tvrzení bez náznaku, kde se berou, pouze s odkazem na zahraniční zdroj, který se odkazuje na další zahraniční zdroj, který…

„Aktivní černé uhlí si se zabarvením zubů poradí okamžitě. Tento ‚černý trik‘ využívá i mnoho známých lidí a dobře vědí proč. Nejen, že jim zuby vybělí okamžitě, ale nepoškodí ani zubní sklovinu,“ je si jistý pro změnu web Rehabilitace.info. Zdroje? Ale jděte.

Jaké uhlí? Jako to na srajdu?

„Prosim prosim jaky typ uhlí?? Normálně to na srajdu?“ ptá se jistá Martina ve facebookové skupině, kde se černé uhlí na zuby probírá. Někteří doporučují na internetu k použití pro čištění či bělení zubů obyčejné „černé uhlí“ z lékárny určené na zažívací potíže. „Musí být aktivní – napsáno na krabičce,“ radí blogerka Dominika, která si tuto metodu bělení chrupu pochvaluje. Na snímcích, které zveřejnila „před“ a „po“ bělení černým uhlím ovšem není nijak výrazný rozdíl, zato na zubech po aplikaci jsou zřetelné černé zbytky, zřejmě po uhlí, mezi zuby a dásní. Aktivní uhlí ve formě tablet je samozřejmě třeba rozmačkat, uhlí lze také koupit i v kapslích, pak stačí obsah vysypat – odpadne tak drcení. Některé značky jsou k mání rovnou coby prášek.

Další sázejí na speciální přípravky s obsahem aktivního uhlí. Různé černé zubní bělicí pudry či pasty prodávané na internetu už však neslibují okamžitý efekt, ale opatrněji říkají, že výsledky budou vidět po několika týdnech – nebo o efektu cudně zcela mlčí.

Rostlinné uhlí se vyrábí zuhelněním rostlinného materiálu, lišit se může materiálem a teplotou při zpracování. „Aktivní uhlí a tzv. uhlí živočišné z lékárny je chemicky vzato totéž. Je to to samé, jen při výrobě uhlí, které se používá v laboratořích, není nutné dodržovat tak přísné výrobní podmínky, neboť není určeno pro konzumaci,“ popisuje Marie Trnková, která vyučuje na odborné škole budoucí chemiky.

Funguje to?

Někdo si černé uhlí na zuby chválí („Má to smysl, kdo nevyzkoušel, jděte do toho!“), jen ten kartáček prý po použití zůstává černý („Pomůže umýt ho mýdlem.“). Fotky „před a po“ na internetu ale nejsou příliš přesvědčivé a sami diskutující mnohdy mají pochybnosti o efektu. Někdo si také stěžuje na divný pocit v ústech, na citlivější zuby či nepříjemnou chuť.

Oslovení chemici mají shodně o metodě pochyby, uhlí podle nich sice z ústní dutiny dokáže odstranit určité toxiny či snížit zápach, ale domnívají se, že pigmentové skvrny na zubech odstraní jedině metodou „šmirglpapíru“, barevné skvrny ze zubu bychom museli pomocí uhlí „seškrábat“. Přitom jedním z důvodů, proč lidé uhlí pro čištění zubů používají, je domnělá šetrnost této „přírodní metody“. „Wow to musim vyzkouset. Uz nejakou dobu hledam neco natural na beleni zubu,“ píše ve facebookové skupině Markéta. Zde se hodí podotknout, že některá aktivní uhlí obsahují také protispékavé či jiné konzervační látky. Motivace jsou zřejmě různé, od nedůvěry k „oficiálním“ prostředkům, snahy o „nechemické“ či šetrné zákroky a přípravky až po snahu ušetřit.

Ceny aktivního uhlí

  • 20 tablet či kapslí aktivního uhlí vyjde zhruba na 50 až 60 korun, prášek na 70 až 80 Kč.
  • Černé bělicí pasty stojí kolem sta korun a výše, v sadě s kartáčkem i přes pět set korun.
  • Bambusové černé uhlí stojí kolem 150 Kč.
  • Bělicí pudry s aktivním kokosovým uhlím koupíte za 700 až 900 korun dle velikosti a značky.

Na vlastní zuby

Tereza Patraulea ráda zkouší různé přístupy, a tak otestovala i „černé čištění zubů“. Nepoužívala aktivní uhlí z lékárny, ale kupované speciální přípravky. Černé bělicí pudry jako Charwhite a Carbon Coco denně zhruba dva měsíce, černé pasty na zuby Blackwood či Ecodenta kratší dobu. „Používala jsem pudry pouze na noc, při večerním čištění. Nejdříve jsem si klasicky vyčistila zuby a následně navlhčený druhý kartáček ponořila do pudru. Čištění jsem prováděla zhruba dvě minuty a to velmi šetrně, jemnými tahy. Kartáček používám jemný bambusový, musela jsem ho – spíše pro svůj pocit – jen měnit častěji, protože ačkoliv jsem ho opakovaně proplachovala, uhlí vlákna zabarvilo. Čištění pastou mi přijde komfortnější, neboť u kelímku naděláte více nepořádku. Navíc pastou je to prostě jen jedno čištění,“ popisuje své zkušenosti a dodává, že někdo doporučuje smíchat prášek s běžnou pastou nebo s kokosovým olejem a zubní pastu tak nahradit.

Měla nějaké nelibé pocity, které se objevují v diskuzích na internetu? „Je třeba si na pocit zvyknout, není to nepříjemné, nedrásá to dásně ani sklovinu, jde o zvyk. Mně osobně to nijak nepřekáželo, jen je třeba to opravdu důkladně vypláchnout a mít na čištění dostatek času,“ říká Tereza.

Výsledek ji však neoslnil: „Za sebe musím říci, že mě ten efekt tolik nezasáhl, určitě bylo vidět zlepšení, ale ne úplné vybělení,“ popisuje a vysvětluje také, proč černé uhlí zkoušela. Prošla totiž i metodou bělení v ordinaci a postup jí nebyl moc příjemný. A především jí vadilo následné omezení toho, co smí jíst a pít několik dnů po proceduře. Tato tzv. bezbarvá či bílá dieta se má držet zhruba dva dny po zákroku. „Jde o opatření, které má zuby chránit před zvýšeným rizikem jejich opětovného zabarvení,“ vysvětluje Veronika Kotrčová z pražského Zubního centra Ořechovka.

Tereza Patraulea však – přes nepřesvědčivý výsledek používání černého uhlí – považuje domácí bělení za pro sebe vhodnější řešení než odborný zákrok. Nyní si každé ráno vyplachuje ústa několik minut kokosovým olejem: „Mám oproti uhlí daleko lepší výsledky a zuby jsou opravdu bělejší, zářivější a dásně zdravější,“ je přesvědčená. „Výsledek si hlídám a odpovídám za něj sama a to mě opravdu baví. Navíc si mohu vybrat produkt, který bude přírodní a u kterého přesně vím, co si do pusy dávám.“

Odborníci jsou k metodě skeptičtí

Co na bělení černým uhlím říkají zubní lékaři a dentální hygienistky? Mnohdy nic. Z řady odborníků, které server Vitalia.cz oslovil, jich naprostá většina tuto praktiku neznala, respektive se s ní v praxi nesetkala, tudíž ji nechtějí komentovat. „Nikdy jsem o tom neslyšel a nic o tom nevím. Z podstaty věci ale v aktivním uhlí nejsou žádné chemikálie, u kterých by docházelo k uvolňování volných radikálů štěpících barevné dvojné vazby, což je principem bělení zubů přípravky na bázi peroxidu. To je ale jen logická úvaha,“ říká zubní lékař Adam ŠímaDentální kliniky Jan Stuchlík.

Jeho kolega Jakub Váša o bělení černým uhlím už slyšel: „Ale opravdu pouze slyšel, osobně neznám nikoho, kdo by to praktikoval. Nemyslím si, že by uhlí opravdu bělilo, jen může absorbovat pigmenty. Moc nerozumím tomu, proč lidi stále hledají alternativní možnosti k již existujícím, fungujícím věcem. Možná za to může postupný odklon k věcem ‚přírodním‘, což se ale v poslední době dost přehání. Patrně jde o nějakou lidovou tvořivost. Běžné metody bělení, kdy se bělí pod dohledem zubního lékaře nebo dentální hygienistky, zuby nepoškozují a životnost rozhodně nezkracují,“ říká zubní lékař. Odborníci také varují, že další „lidové recepty“, jako bělení jahodami, jedlou sodou nebo octem, na bělost zubů žádný zásadní vliv nemají, naopak je dokonce mohou nenávratně poškodit.

Dentální hygienistka Monika Sojková z Dentální kliniky Jan Stuchlík metodu bělení zubů černým uhlím považuje spíše za „módní výstřelek“: „Černé uhlí může mít mírný účinek v tom smyslu, že odstraní určité nečistoty plaku a usazeniny z jídla a pití ze zubů. Ty jsou tudíž zbaveny vnějších pigmentací a jeví se tak bělejší. Co se týká absorpce látek způsobujících zabarvení zubů – k tomu kromě pravidelné prevence, tedy čištění zubů a návštěvy zubního lékaře a dentální hygienistky, pomůže omezení konzumace některých potravin,“ radí. Po čem všem vám zhnědnou zuby a jak tomu předejít, se podrobněji dozvíte v samostatném článku.

Galerie: 7 vlivů na barvu zubů

K dlouhodobému užívání černé uhlí dentální hygienistka nedoporučuje: „K vybělení zubu je třeba bělení chemické, přípravky s aktivním uhlím mohou pouze dopomoci k odstranění vnějších nečistot z povrchu zubu. Určitě bych neužívala bělicí pudry, mohou způsobovat větší obrušování skloviny,“ říká.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka, editorka, dlouholetá šéfredaktorka serveru Vitalia.cz (do června 2022)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).