Hlavní navigace

Během na lačno nezhubnete

20. 7. 2017

Sdílet

 Autor: Pixabay.com / RyanMcGuire, podle licence: Public domain
Brzy ráno vstáváte a své tělo během na lačno mučíte, jen abyste nějaké to kilo shodili a v plavkách figuru předvedli? Chybu děláte, na lačno to nemá význam.

Běhat hned po ránu, ještě než pořádně rozlepíte oči, je prý to vůbec nejlepší, co můžete pro své tělo udělat. Určitě jste už tuhle větu také slyšeli. Jedná se ale o mýtus vyvrácený nejen běžeckými instruktory, ale i nutričními odborníky, kteří radí vrcholovým atletům. Pro vytrvalostní sportovce, typicky právě běžce, kteří chtějí hubnout, je logicky důležité, aby co nejvíce spalovali tuky. K tomu je nezbytná nejen mírná, aerobní intenzita běhu, ale také optimální zásoba cukrů v organizmu.

Galerie: 9 potravin – za jak dlouho je spálíte při běhu

Tuky hoří v ohni sacharidů

V praxi nefunguje to, že bychom nejvíce spalovali tuky při ranním běhu úplně na lačno, bez optimálního množství sacharidů, které tělo vypotřebuje během nočního spánku. K správnému hubnutí a pro fungování pomalého tukového metabolizmu je určité množství cukrů zcela nezbytné. Dá se říct, že tuky hoří v ohni sacharidů. Někteří běžci, kteří chodí běhat ráno na lačno před snídaní, popisují pocity slabosti a nedostatek energie. Optimální množství cukrů je ovšem u každého z nás odlišné, takže je zapotřebí jejich přísun ráno před vyběhnutím prakticky vyzkoušet.

Právě doplnění tekutin před ranním sportováním je úplně nejdůležitější i podle nutričních odborníků. „Během teplých letních měsíců může sportovec ztratit i více než 1,25 litru potu za hodinu. Přitom je dokázáno, že již 1–2 % úbytku tekutin zhoršuje fyzickou výkonnost,“ upozorňuje prof. Libor Vítek, vedoucí Hepatologické laboratoře Ústavu klinické biochemie a laboratorní diagnostiky 1. Lékařské fakulty, který pomáhá s přípravou i českým olympionikům, a dodává: „Pot samozřejmě není jen voda, pocením člověk ztrácí řadu iontů, které ovlivňují nervosvalovou dráždivost a jejich ztráta může být příčinou snížení svalové výkonnosti, nebo dokonce křečových stavů.“

Máte žízeň? Už je pozdě

Z toho vyplývá i důležitá rada: nečekejte na žízeň. Právě pocit žízně je většinou již provázen takovým nedostatkem tekutin, který negativně ovlivňuje sportovní výkon. „Vzhledem k obtížnému získávání energie z tukové tkáně a její náročnosti na spotřebu kyslíku, je při delší sportovní aktivitě nezbytné doplňovat sacharidy a ionty jako sodík, draslík a hořčík i průběžně,“ říká instruktor běhu Gatorade Martin Levý. Ten zároveň upozorňuje, že pro běžce, kteří nemají potřebu redukovat vlastní tukové zásoby a běhají i rychleji, je ranní doplnění energie nezbytné i formou vydatnější snídaně.


Autor: Pixabay.com/Engin_Akyurt

Snídaně musí obsahovat i tekutiny

Jak nám ale již dříve poradil Miroslav Semerád, který působí na Fakultě tělesné výchovy a sportu Univerzity Karlovy, pití při samotném běhu nutné není. „Když je běžné počasí, nejsou extrémní teploty, každý normální člověk by to měl vydržet bez pití, pokud jinak během dne dodržuje pitný režim. Lahev za pasem, to je směšné. Stejně jako další komerčně tlačené věci. Naštěstí si dneska každý může dělat, co chce,“ řekl v našem rozhovoru Miroslav Semerád.

A je pro tělo ranní sport vhodný?

„Ranní běh klientům doporučuji, říkám mu takzvaný zdravotní: ve velmi mírném tempu se zlehka proběhnout, vyplavit endorfiny, hormony štěstí, a nabudit se do pracovního dne. Rozhodně ale pro tělo není dobré dát mu hned ráno šok desetikilometrovým během ve vyšší intenzitě,“ apeluje na mírnou ranní zátěž instruktor Martin Levý.

Zdroj: TZ Gatorade

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).