Hlavní navigace

Běhání v zimě: Když cítíte na hrudníku chlad, vraťte se domů

2. 1. 2019

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Běhat můžete, i když se teploty pohybují kolem bodu mrazu, chce to jen rozcvičku, kvalitní oblečení a šátek.

Předsevzali jste si, že budete od nového roku pravidelně běhat, ale odrazuje vás mrazivé počasí? Nemusíte se hned uchylovat k porušení novoročního předsevzetí ani se zavírat do fitka, kde mají běhací pás, dejte na naše rady a běhejte, i když teploměr hlásá nulu.

Před během dřepujte

Mnoho lidí má obavu, že při běhu v zimě nastydne. Strach z nemoci je opodstatněný v případě špatného oblečení či nedostatečného procvičení. „Z mé zkušenosti se sportovci lze říct, že rozcvičení nebo zapracování je důležitá součást běhu. Už doma můžete udělat základní protažení a třeba i pár dřepů, které vás dobře rozehřejí. Vhodné je rozhýbat i páteř několika předklony a záklony,“ říká sportovní fyzioterapeut Kryštof Kuba z Certifikované McKenzie kliniky.

Správný zimní „outfit“

Běháte-li v zimě, není potřeba na sobě nosit spousty vrstev funkčního prádla, jak se mnoho lidí domnívá. Dnešní doba moderních technologií funkčního termoprádla dovoluje razantně snížit počet vrstev. Stačí dvě až tři vrstvy i na poměrně nízké teploty pod nulou. Ideální je mít kvalitní tričko s dlouhým rukávem, které dobře přilne k tělu a bude odvádět vlhkost, navrch si vezměte funkční sportovní bundu, která pot absorbuje, ale neprofoukne. Při chladnějších teplotách (okolo –5 stupňů) se vrstvy dají doplnit o mikinu.

Pokud jste někdy v minulosti řešili problém s vašimi koleny, počítejte s tím, že budou více náchylnější na zimu. „Může se tedy stát, že při nedostatečném oblečení budou po doběhu bolet. Také lýtka a achilovky jsou hodně namáhané, a když nejsou dostatečně tepelně chráněny, je větší riziko poranění. Je obecně pravda, že dolní polovina těla není na zimu tak náchylná, ale zase okolí kloubu není tak kryto vrstvou tuku jako jiné části těla, takže bych je nenechala prochladnout a alespoň kolena, lýtka a kotníky kryla,“ řekla nám Renata Větrovská, fyzioterapeutka a odborná asistentka v Ústavu tělovýchovného lékařství VFN v Praze.

Důležité jsou také kvalitní ponožky, protože nohy v teple jsou základem. Co se obutí týče, není doporučována obuv s vysokou podrážkou. Je spíše důležité, aby bota byla ohebná.

Pití nechte doma

Běhání má jednu výhodu, za dvacet, maximálně šedesát minut je po všem. „Když je běžné počasí, nejsou extrémní teploty, každý normální člověk by to měl vydržet bez pití, pokud jinak během dne dodržuje pitný režim. Lahev za pasem, to je směšné. Stejně jako další komerčně tlačené věci. Naštěstí si dneska každý může dělat, co chce,“ řekl nám již dříve běžecký trenér a bývalý závodník Miroslav Semerád.

Bezpečnost při náledí a tmě

Pokud je náledí, je lepší venkovní sporty vynechat, ale pokud se rozhodnete přeci jenom ke běhu, tak při něm dělejte kratší kroky, budete mít větší stabilitu. Po setmění je pak na místě si vzít čelovku včetně blikačky, abyste lépe viděli a byli viděni. Rozhodně nikdy nevybíhejte bez reflexních prvků na oblečení třeba i během bílého dne.

Běh ve velkém mrazu

Při hodně studeném vzduchu hrozí při hlubokém dýchání „popálení“ průdušek, a proto je dobré mít alespoň funkční šátek přes ústa. Pokud je opravdu mráz a bojíte se podráždění dýchacích cest, vyvarujte se vysoké sportovní intenzity, abyste se tolik nezadýchali. A kdy je na běh již příliš zima? „Jedná se o velmi individuální záležitost. Důležitá je dobrá rozcvička a z teplotního „komfortu“ přejít do zimy bez pocitu ztráty tepla – takto nejlépe zabráníme prostydnutí. Jakmile lidé pocítí při běhu prostydnutí nebo chlad na hrudníku, je nejvyšší čas se vrátit domů. Teploty pár stupňů pod nulou by měly být dobře zvládnutelné. Hlubší teploty nejsou překážkou, ale je nutné se dobře obléknout a rozcvičit,“ dodává Kryštof Kuba.

Běh na sněhu může být nebezpečný

Běh na sněhu může být náročnější než po suchu. Tlumení běhu vrstvou sněhu je samozřejmě příjemné, ale v jakémkoliv parku si během zimy všimnete, že běžci raději volí ušlapanou nebo upravenou cestu. Nejde jen o klouzání, ale i možnost podvrtnutí nohy.

Pokud je náledí, použijte nesmeky – kovové hroty, které se k jakékoliv botě připevní pomocí popruhů. Zvyšují vaši bezpečnost a stabilitu. Jejich cena se pohybuje od 200 do 900 korun. Lze je samozřejmě užít i pro chůzi.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).