Hlavní navigace

Běháte potmě? Pak byste měli svítit a blikat. Nejlepší barva je oranžová, v modré vás nikdo neuvidí

7. 12. 2022

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Běh a pohyb venku v zimě má svá specifika. Je totiž nejen chladno, ale hlavně brzy a dlouho tma. A tomu je potřeba se přizpůsobit.

„V zimním období se často běhá za tmy, a proto jsou velmi důležité reflexní a světelné prvky. A to nejen kvůli vozidlům, když běžíme kolem silnice, ale také jako informace pro další běžce, chodce nebo cyklisty,“ říká Martin Levý, trenér Runczech běžeckého centra Running Mall.

Jen pro představu: Pokud uvažujeme reakční dobu řidiče 1,5 sekundy, platí, že při rychlosti 75 kilometrů v hodině ujede auto 31 metrů, než řidič adekvátně zareaguje. Reflexní materiál je přitom v noci vidět na desetkrát větší vzdálenost než tmavé oblečení, a řidič proto může zareagovat výrazně dřív. Investice se v této oblasti proto více než vyplatí…

Autor: Besip
Co se dozvíte v článku
  1. Reflexní prvky patří na nohy, ruce a záda
  2. Jaký prvek koupit?
  3. Není špatné počasí, jen špatně oblečený běžec
  4. Více vrstev a pokud možno funkční materiály
  5. Hlava, krk a končetiny v teple
  6. Trailové boty se vyplatí

Reflexní prvky patří na nohy, ruce a záda

„Nejlepší ochranné prvky jsou svítící a ještě lépe blikající. K tomu je ale třeba v čase kontrola a péče o baterie. Nejjednodušším, ale efektivním prvkem ochrany jsou pasivní reflexní prvky, a to buď přímo od výrobce na oděvech, nebo pomocí doplňků, jako jsou reflexní pásky. Nejlepší jsou oranžové barvy, ale na trhu jsou většinou žluté či bílé. Všechny reflexní prvky musí splňovat normu CE,“ radí Tomáš Nejedlo z oddělení Besip, které se zaměřuje právě na bezpečnost na silnicích a dopravní výchovu.

Pokud jde o to, kam jednotlivé prvky umístit, shodují se odborníci v tom, že bychom měli „zářit“ na pohyblivých částech těla, ideálně na zápěstí a kotníku. „Nezáleží na počtu, ale na kvalitě. Postačí dva prvky nejlépe na pohyblivých částech těla, kolem ruky a nohy, vždy směrem do vozovky. Nejlepší a nejbezpečnější kombinací pro ideální viditelnost je světlé oblečení a reflexní doplňky,“ vysvětluje Tomáš Nejedlo.

Reflexní místa na stranách jsou podle Martina Levého důležitá pro bezpečné přebíhání cest. Nicméně zapomínat bychom podle něj neměli ani na záda. Naopak zepředu je to potřeba nejméně, a pokud má běžec čelovku, pak v podstatě vůbec.

Jaký prvek koupit?

Nejdostupnějším a nejlevnějším prvkem je reflexní pásek. Jeho výhoda je šíře využití. „Pásky se ovinou samy kolem ruky (zápěstí), nohy (kotníku), rámu kola, kočárku, kabelky, batohu… Zkrátka všude, abych byl viditelný,“ říká Nejedlo.

Pokud ale běháte za tmy často, vyplatí se trochu investovat a snažit se být viditelnější. „Existuje čelovka, která má vpředu světlo bílé a vzadu červené. Prodávají se také vesty, kdy je přední světlo na hrudi a zadní červené na zádech. Není zase potřeba svítit jako vánoční stromeček. Pokud mám světlo vpředu i vzadu a z boku třeba reflexní vrstvu na botách, jsme označení. I když tím samozřejmě neříkám, že stoprocentně chránění,“ radí trenér Levý s tím, že jednotlivé prvky by běžce neměly omezovat ve správné běžecké technice.

Co děláte pro to, abyste byli při běhu vidět?

Není špatné počasí, jen špatně oblečený běžec

Zimní běh má svá specifika i co se týče oblékání. Není potřeba pomyslně věšet tenisky na hřebík s prvním poklesem teplot a čekat do jara, až sníh zase roztaje. Běhat se dá po celý rok. „Neexistuje špatné počasí, existují jen špatně připravení a oblečení běžci,“ uvádí Martin Levý.

Běhání v zimě: Když cítíte na hrudníku chlad, vraťte se domů Přečtěte si také:

Běhání v zimě: Když cítíte na hrudníku chlad, vraťte se domů

Při pohledu na teploměr je potřeba přičíst zhruba 8 až 10 stupňů a podle toho se obléknout. Zpočátku vám sice možná bude chladněji, po chvíli běhu se ale zahřejete a nebudete muset řešit, že si kvůli pocitu horka neužijete trénink.

Více vrstev a pokud možno funkční materiály

„V zimě si beru spíše více tenkých vrstev než jednu teplou mikinu a podle zahřátí odkládám, abych se příliš nezapotil. Jinak by hrozilo prochladnutí, což je nejčastější příčina rýmy u běžců,“ přibližuje trenér.

A přemýšlet je podle něj potřeba i nad materiály. Je důležité, aby oblečení bylo lehké a neomezovalo v pohybu. Spodní vrstvy by měly dobře odvádět pot a vrchní zase odolat vodě i větru a současně být prodyšné. A výhodou je, pokud materiál rychle schne a hřeje i za mokra.

Samozřejmě si vystačíme i s běžným oblečením, ale lepší službu udělají funkční vrstvy. Ty zvládnou odvádět pot a udržovat tělo v teple. Jako nejsvrchnější vrstvu si vezměte bundu s funkční membránou, která je prodyšná a nepromokavá. Díky tomu se pot bude odpařovat, ale současně budete chráněni před deštěm či sněhem.

Hlava, krk a končetiny v teple

Vždy byste měli mít v teple hlavu, krk, zápěstí a achillovky, tedy kotníky. Takže si oblékněte čelenku nebo čepici, rukavice, vysoké ponožky a také nákrčník, který lze případně přetáhnout i přes nos a chránit ústa i průdušky proti chladnému vzduchu. „Po každém tréninku je potřeba nákrčník vyprat kvůli bakteriím,“ upozorňuje ovšem trenér Martin Levý.

Trailové boty se vyplatí

A poslední věc – co na nohy? Protože ve sněhu a při námraze s běžnými běžeckými botami úplně nepochodíte. Jestli si nechcete připadat jako na kluzišti, vsaďte na trailové boty. Díky vzorku na podrážce vám zajistí výrazně větší stabilitu.

„Vzorek lépe drží na povrchu a goretex pomůže mít nohy v teple. Pokud ale prší, je dobré se připravit na mokré nohy a trénink raději skončit dříve, než začne být na palce u nohou zima. Je lepší mít více bot, neboť pokud máme nějaké běžecké boty celoroční, rychle nám odejdou a degeneruje nám noha,“ uzavírá Martin Levý.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz. Zaměřuje se především na zdravý životní styl, pohyb a zdraví dětí. Mimo novinařinu pracuje také jako lektorka pohybových kurzů pro děti a rodiče.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).