Hlavní navigace

Jaké barvy brýlových čoček volit do mlhy, při jasném slunci či na sport?

15. 6. 2022

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Tónování skel slunečních brýlí není jen módní hříčkou. Jednotlivé barvy totiž přináší vždy trochu odlišné vlastnosti, a tím i různé využití. Jaká je ideální třeba na cyklistiku, lyžování, řízení či tehdy, když je pod mrakem?

Až budete vybírat kvalitní sluneční brýle, myslete na to, aby vás chránili před UV zářením, které má škodlivé účinky na oční čočku a rohovku. Proto požadujte UV filtr 400. Tím jsou vybaveny čočky, které nepropouští záření nižší vlnové délky než 400 nm.

5 kategorií UV ochrany

Kategorie slunečního filtru 4 – nejtmavší filtr oceníte hlavně na dovolené u moře či v horách při velmi silném slunečním svitu. Protože zkresluje vnímaní barev, nehodí se pro řidiče.
Kategorie 3 – tmavý filtr je vhodný především pro běžné nošení na silném slunečním záření.
Kategorie 2 – je opět vhodný na běžné nošení, ale při středně silném slunečním záření.
Kategorie 0 a 1 – považujeme je spíše za módní doplněk. Ochranu zajišťují jen při slabém slunečním záření. Čočky mají většinou oranžovou, žlutou nebo čirou barvu.

Odstín čočky pomůže s výkonem i pohodlím

Dalším kritériem výběru je barva čoček, která určuje, kolik viditelného světla dopadá na vaše oči. Vybraná barva čočky má mj. vliv na to, jak bude příjemné samotné nošení brýlí. „Ráda bych upozornila na častý mýtus. Vůbec neplatí rovnice, že čím tmavší brýle, tím máte lepší ochranu před škodlivým zářením. Dokonce i čirá dioptrická skla mohou obsahovat UV filtr a vaše oči chránit,“ vysvětluje Klára Kašparová z OptikDoDomu.cz.

Jednotlivé barvy čoček mimo jiné ovlivňují, jak dobře vnímáte kontrasty. Některé odstíny čoček zvýrazňují konkrétní barvy, zatímco jiné zkreslují. Optimální volba odstínu vám pomůže zpříjemnit prožitek z vybraného sportu i třeba při řízení. A pokud jste už zkusili brýle s polarizačními skly, asi víte, jak je to velký rozdíl oproti klasickým sklům, které nedokážou zabránit nepříjemnému oslnění.

Jakou barvu brýlových skel zvolit

Šedá barva

Tento odstín patří mezi nejoblíbenější, protože umožňuje nezkreslené vnímání barev a zároveň snižuje intenzitu slunečního záření. Je vhodnou sluneční ochranou pro jedince přecitlivělé na světlo. Proto se velmi hodí pro outdoorové sporty typu cyklistika, běh, golf, jízda ve člunu, ale i autem. Šedá skla oceníte také tehdy, pokud pracujete v profesi vyžadující přesnou interpretaci barev.

Žlutá nebo oranžová

„Tyto jasné barvy jsou skvělé pro sport a také do mlhy a zataženého počasí. Zvyšují totiž kontrast při špatných světelných podmínkách. Odfiltrují modré světlo a zajistí jasnější zaostření,“ říká Klára Kašparová. Využijete je jak na venkovní sporty (od lyžování po cyklistiku), tak i v halách při míčových sportech. Když je jasné počasí, použijte raději brýle např. se šedou čočkou.

Hnědá barva

Spolu s oranžovou se jedná o nejvhodnější odstín pro zlepšení kontrastu. Díky tomu tyto brýle unosíte venku i v místnostech. Navíc hnědé tónování je natolik univerzální, že ho mohou používat skoro všichni v téměř jakékoliv situaci.

Zelená barva

Kromě toho, že zelená barva zlepšuje kontrasty, je vhodná i pro lidi přecitlivělé na světlo. „Brýle s takto zabarvenými čočkami podporují vidění ve stínu a také snižují odlesky. Užijete je venku bez ohledu na počasí a víceméně na jakoukoli aktivitu. Často je můžete vidět u golfistů a baseballistů. Díky absorpci IR záření se používají rovněž do ochranných brýlí sklářů, kovářů a podobně,“ upřesňuje optometristka.

Modrá nebo fialová barva

Tyto odstíny čoček jsou velmi stylové a oblíbené. Dokážou snižovat odlesky a pomáhají zvýrazňovat kontury. Proto si je nasadíte také tehdy, když je zataženo nebo sněží. Budou se vám hodit na lyžování, běžky, snowboard a další zimní radovánky.

Červená či růžová barva

„Brýle s červenými nebo růžovými čočkami umožňují zvyšovat kontrast prostřednictvím filtrování modrého světla. Bývají volbou poměrně velké skupiny řidičů, protože zlepšují viditelnost a jsou také pohodlné,“ dodává Klára Kašparová.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).