Hlavní navigace

Pro koho se hodí operativní zmenšení žaludku? V Praze přibyla bariatrická chirurgie

27. 3. 2023

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Pražská Nemocnice Na Františku obnovila provoz metabolicko-bariatrické sekce chirurgického oddělení. Pacienti trpící těžkou obezitou tu tak budou moci podstoupit operační výkon, díky kterému by mohli zhubnout desítky kilogramů. Bude se o ně starat nový tým specialistů z oblasti obezitologie, bariatrické chirurgie, výživového poradenství, psychologie a farmakoterapie.

Nějakou formou obezity trpí v Česku až 30 procent lidí. Prvním krokem terapie je vždy konzervativní léčba, tedy úprava jídelníčku, pravidelný pohyb a celková změna životosprávy. Pokud ale ani po několika měsících snahy nejsou viditelné žádné výsledky, může přijít na řadu i bariatrická chirurgie, tedy operační léčba obezity.

Od poloviny března tuto možnost nabízí i chirurgové v pražské Nemocnici Na Františku. „Obezita byla v roce 2012 uznána jako závažné chronické onemocnění, které musí být léčeno, aby se předešlo dalšímu poškození zdraví. Léčba může probíhat konzervativně, nebo chirurgicky (prostřednictvím operačního zákroku). Bylo prokázáno, že po vhodně zvoleném chirurgickém zákroku dochází nejenom k výraznému snížení hmotnosti, ale velmi významnému zlepšení až vyléčení přidružených onemocnění (komorbidit), které zahrnujeme pod název metabolický syndrom,“ uvádí nemocnice na svém webu.

Po bariatrické operaci lidé hubnou více než 30 kg za rok Přečtěte si také:

Po bariatrické operaci lidé hubnou více než 30 kg za rok

Bariatrické operace tak pacientům nejen pomohou výrazně snížit hmotnost, ale také významně přispívají k léčbě těchto onemocnění: cukrovka 2. typu, vysoký krevní tlak, ztučnělá játra nebo z nich vzniklý chronický zánět jater, syndrom spánkové apnoe, dna nebo syndrom polycystických ovarií spojený s poruchou plodnosti.

Jak se objednat do poradny

Bariatricko-chirurgická poradna je otevřená ve čtvrtek od 9 do 14 hodin a pacienti se do ní objednávají vyplněním formuláře, který naleznou na webu Nemocnice Na Františku.

„Jakmile obdržíme vyplněný formulář, tak s pacientem domlouváme individuální schůzku v bariatrické ambulanci, kde vyhodnotíme příčiny obezity a zhodnotíme celkový zdravotní stav. Poté buď pacienta začneme s nutričními terapeutkami připravovat na operaci, nebo zvolíme konzervativní postup, kdy je pacientovi nastaven jídelníček a eventuální léková terapie,“ vysvětluje chirurg Tomáš Záhora, který bariatrické operace provádí.

Obezita je nemoc, na kterou máme léky. Berou se doživotně Přečtěte si také:

Obezita je nemoc, na kterou máme léky. Berou se doživotně

Zároveň dodává, že pacient musí před operací projít několikaměsíční přípravou. „Ta zahrnuje úpravu jídelníčku nutriční terapeutkou, někdy je potřeba přidat i cvičení s fyzioterapeutem, dále musí pacient projít psychologickým vyšetřením, jehož účelem je zjistit, zda je pacient schopen zvládat dietní omezení, která musí po bariatrickém výkonu dodržovat, a dále provádíme úpravu lékové terapie ve spolupráci s naší klinickou farmakoložkou,“ vyjmenovává všechny postupné kroky Záhora.

Pro koho je vhodná bariatrie

Operací je možné řešit obezitu třetího stupně, tedy od BMI vyšší než 40. Zákrok však mohou podstoupit i pacienti s nižším BMI, pokud současně splní další podmínky, které uvádí web Nemocnice na Františku:

  • obézní s komorbiditami, zejména některým z projevů metabolického syndromu (diabetes)
  • obézní s psychologickou nebo psychiatrickou indikací
  • obézní s nutností snížení hmotnosti před ortopedickou operací
  • obézní s nutností snížení hmotnosti před kardiochirurgickou operací
  • obézní s nutností snížení hmotnosti z důvodů onkologických (zejména karcinomu prsu)
  • obézní s nutností snížení hmotnosti po selhání primární operace, zejména po gastrické bandáži, gastrické plikaci, ale také po sleeve gastrektomii, gastrických bypassech nebo u pacientů, kteří nedosáhli požadovaného snížení hmotnosti po jakémkoliv typu operace
  • řešení gastroesofageálního refluxu (vracení žaludečních šťáv) vč. hiátových hernií při nebo po bariatrické operaci

Personální obsazení

„Členy nového týmu metabolicko-bariatrické chirurgie jsou primář chirurgického oddělení Robert Ston, přední český obezitolog a internista prof. Martin Matoulek, chirurg Tomáš Záhora, nutriční terapeutka Veronika Kubíková, klinická farmaceutka Eliška Dvořáčková, klinická psycholožka Jana Žmolíková a nutriční terapeutky Obezitologického centra VFN Kateřina Moravcová a Iveta Kaiserová,“ uvedla tisková mluvčí Nemocnice Na Františku Lucie Krausová

Máte problémy s váhou?

Bariatrické operace

Mezi bariatrické operace se řadí čtyři zákroky, které se většinou všechny provádějí laparoskopicky, tedy jen pomocí malých řezů na břiše, bez „otevření“ celého břicha. Patří mezi ně:

  • Zúžení žaludku, při kterém se žaludek podélně rozřízne a zmenší o 70 až 85 procent. Současně se odstraní buňky zodpovědné za tvorbu „hormonu hladu“.
  • Žaludeční bypass, tedy rozdělení žaludku na menší a větší část. Po operaci funguje jen menší část žaludku, zbytek je tzv. mimo provoz, stejně jako část tenkého střeva. Princip zákroku je kombinace zmenšení objemu žaludku a současně plochy pro vstřebávání potravy.
  • Při bandáži se na žaludek nasadí silikonový kroužek, který pak brání v konzumaci velkých porcí jídla. I po menších porcích se totiž pacient cítí sytě.
  • Plikace žaludku je zákrok, při němž se část žaludku zašije dovnitř. Tím se výrazně zmenší jeho objem.
Autor: Nemocnice Na Františku

Zdroj: STOB

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz. Zaměřuje se především na zdravý životní styl, pohyb a zdraví dětí. Mimo novinařinu pracuje také jako lektorka pohybových kurzů pro děti a rodiče.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).