Hlavní navigace

Názor k článku Barevný článek o černém kašli od Elisabeth - Pane doktore, co se týče Vašich hypotéz v úvodu,...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 12. 11. 2013 21:42

    Elisabeth (neregistrovaný)

    Pane doktore,

    co se týče Vašich hypotéz v úvodu, tak ohledně přinášení bakterií "z východu", to můžeme tak nějak vyloučit. Nemůžu teď najít odkaz, ale ve Velké Británii se tím docela zabývali a dospěli k závěru, že na přistěhovalce to zas tak shazovat nemůžeme (tolik i k téměř hysterickým reakcím některých diskutérů po články jako na Novinkách).
    Co se týče mutace bakterií bordetelly, tak tam skutečně k něčemu takovému dochází. Těžko říct, zda je to mutace v pravém slova smyslu a nebo ono pověstné "když určitou část kmenů potlčíme, začnou se více objevovat do té doby méně běžné". A možnost, že si bakterie černého kašle navzdory očkování žijí svým životem (SIC!), připouští už i epidemioložka SZÚ, paní Fabiánová - viz http://zpravy.idnes.cz/v-cesku-pribyva-nemocnych-cernym-kaslem-f0t-/domaci.aspx?c=A131105_092952_domaci_hv (prý kvůli cestování...).
    Jinak někteří ostřílení imunologové z tábora skalních příznivců očkování také tvrdí (citovaný článek to vlastně také potvrzuje), že největší chyba byla, že jsme chtěli bezpečnější vakcínu, tj. že se upustilo od celobuněčné vakcíny a přešlo k acelulární.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).