Hlavní navigace

Banky mateřského mléka hledají dárkyně, musí mít nejvýše půl roku staré dítě

16. 1. 2023

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
Mateřské mléko je nejvhodnější potravou pro novorozená miminka. Když se ale kojení z jakéhokoliv důvodu nedaří, je potřeba najít tu nejlepší alternativu. A tou může být mateřské mléko darované. Banky mateřského mléka se ale často potýkají s nedostatkem dárkyň. Kdo a jak může mléko darovat?

Banky mateřského mléka jsou v Česku čtyři: v Hradci Králové, v pražském Ústavu pro péči o matku a dítě, v Českých Budějovicích a v Mostě. S nedostatkem mléka se pravidelně potýká každá z nich. Momentálně tento problém řeší hlavně v Hradci Králové a v Praze.

Fakultní nemocnice Hradec Králové vyzývala dárkyně již na konci září loňského roku, kdy se podařilo získat desítku externích dárkyň, díky kterým nemocnice získala téměř 100 litrů mateřského mléka.

„Moc děkujeme všem maminkám, které zareagovaly na naši loňskou výzvu, a především těm, které se do programu darování mateřského mléka aktivně zapojily. Část z nich už s darováním mléka přestává a my potřebujeme zajistit další dárkyně mateřského mléka,“ uvedla vedoucí Tkáňové ústředny a Mléčné banky FN HK Miroslava Jandová.

Mlezivo představuje základ pro imunitu dítěte Přečtěte si také:

Mlezivo představuje základ pro imunitu dítěte

Pro podporu darování mateřského mléka nemocnice v roce 2022 zavedla i možnost týdenních svozů mateřského mléka ze vzdálenosti do 50 kilometrů od Hradce Králové. Za dobrovolné darování nabízí dárkyním příspěvek na stravu ve výši 250 korun za litr mikrobiologicky nezávadného mateřského mléka.

Kromě externích dárkyň nemocnice využívá také mléko od dárkyň hospitalizovaných přímo ve Fakultní nemocnici Hradec Králové. Darované mléko je ošetřeno pasterizací a následně zmrazeno. Podle potřeby je pak používáno pro výživu převážně nedonošených či nemocných novorozenců hospitalizovaných v hradecké nemocnici.

Autor: FN HK

Málo dárkyň je i v Praze

S nedostatkem dárkyň se v současné době potýká také mléčná banka v Ústavu pro péči o matku a dítě v Praze – Podolí.

„Tento nedostatek je způsoben především velmi přísnými požadavky k samotnému darování mateřského mléka. I přes tyto přísné požadavky jsme vděční za poctivé, ochotné a trpělivé maminky, které své mateřské mléko do ÚPMD nosí. Již v minulosti jsme vyvinuli kampaň na podporu dárcovství mateřského mléka na sociálních sítích, která pokračuje i v současnosti a kterou míníme do budoucnosti zdokonalovat,“ řekla Vitalii.cz tisková mluvčí ÚPMD Gabriela Hošková.

Primář: Potenciální dárkyně neodmítám, ale teď je jich dost

Naopak v Českých Budějovicích mají nyní dárkyň a mléka dostatek. „Nejčastěji máme horší zásobování v létě o prázdninách, kdy nám dárkyně odjíždí na dovolenou. Samozřejmě však potenciální dárkyně neodmítám,“ sdělil primář tamního neonatologického oddělení Jiří Dušek.

Dárkyně podle něj banka získává především v českobudějovické porodnici, ale i v ostatních porodnicích v Jihočeském kraji, kde má vytvořený systém sběren. Odtud pak mléko sváží. „U nás v okolí, zhruba do 40 km od Českých Budějovic, dokonce objíždíme dárkyně a mléko si přebírá naše sestra,“ dodal ještě Dušek.

Darovat může matka dítěte do 6 měsíců

Dárkyní mateřského mléka se může stát každá zdravá žena s přebytky mateřského mléka, která neužívá žádné léky, nekouří, nebere drogy a nepije alkohol a která podstoupí povinná vstupní vyšetření včetně laboratorních odběrů. Denně musí odstříkat 300 mililitrů mléka navíc, než spotřebuje její dítě.

Darovat mléko může jen matka dítěte mladšího šesti měsíců. „Déle je mléko samozřejmě dobré pro jejich děti, ale pro nedonošené novorozence se stává už méně vhodné z důvodu nižšího zastoupení proteinů, které potřebujeme pro tuto skupinu,“ vysvětlil primář Dušek.

V ČB zkoušejí i výrobu proteinových produktů

„Mléko je před podáním nedonošencům vyšetřeno na makronutrienty (cukry, tuky, bílkoviny), bakteriální čistotu a posléze pasterizováno. Při podávání volíme pro nedonošené děti dárcovské mléko, které nejvíce svým složením odpovídá potřebám konkrétního dítěte,“ dodal s tím, že za jeden rok českobudějovická banka zpracuje mezi 1000 a 1200 litry mateřského mléka.

„Dokonce jsme i začali z mateřského mléka vyrábět speciální proteinové produkty pro extrémně nedonošené děti, zatím jen ve fázi výzkumu, ale jestli se nám povede získat finanční podporu, tak bychom chtěli začít s touto unikátní aktivitou standardně,“ uzavřel primář.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz. Zaměřuje se především na zdravý životní styl, pohyb a zdraví dětí. Mimo novinařinu pracuje také jako lektorka pohybových kurzů pro děti a rodiče.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).