Hlavní navigace

Automaty v Japonsku nabízí jídlo z restaurace i potraviny před expirací. A zájem lidí je mimořádný

Sdílet

 Autor: Se svolením MINAToKu
Máme pro vás exklusivní fotografie automatů na jídlo, které nově fungují v Japonsku. A nutno dodat, že se za krátko staly velmi oblíbenými. Co se v nich prodává?

Japonsko bojuje s plýtváním potravinami novým způsobem. Prodejními automaty. Co všechno se v Japonsku prodává skrze automaty, jsme se dozvěděli díky Ireně Leopoldové, zemědělské diplomatce velvyslanectví ČR v Tokiu, a Danielu Šáchovi, specialistovi na Japonsko, o němž dlouhodobě píše na svém webu Yatta.cz.

Japonci automaty milují

V Japonsku se první prodejní automaty objevily na konci 19. století a ze začátku údajně sloužily k prodeji tabáku. „Hlavní popularita a největší rozvoj přišly až na přelomu 50. a 60. let dalšího století. První úspěch slavil automat s džusem, kde jste si mohli koupit jeden kelímek za pouhých deset jenů. Do byznysu s automaty se pak rychle pustili další japonské společnosti, pivovary… Z nějakých dvě stě tisíc kusů automatů v roce 1964 se během šesti let stal milion, o další tři roky později už dva miliony a v roce 1984 už rodina prodejních automatů dosáhla na číslo 5 milionů. Od té doby se jejich počty zvyšují spíše pomalu. Pro vaše srovnání, statistika třeba uvádí, že v Americe je takových automatů zhruba sedm milionů,“ popisuje Daniel Šácha v článku Japonská láska k prodejním automatům.

V automatech si koupíte palačinky i zmrzlinu

Dnes jsou automaty v Japonsku takřka na každém rohu, koupíte v nich nejčastěji nealkoholické nápoje, polévky, zmrzlinu, ale také vejce, palačinky nebo tousty. S ohledem na pandemii koronaviru se však jejich množství za poslední dobu rozrůstá. Lidem totiž umožňují nakupovat potraviny, aniž by se vystavovali možné infekci v obchodech.

„Pomáhají také společnostem ve stravovacích službách dohnat ušlé zisky z běžných provozoven z důvodu zkrácené otvírací doby. Příkladem jsou prodejní automaty nabízející mražené nudle, knedlíky nebo grilované hovězí maso ze známých restaurací. Ty nejdříve zkoušely online prodej, ale poté, co čelily zvýšené zátěži v podobě obstarávaní obalů, dopravy a stížností zákazníků na poplatky a zpoždění doručení, začaly provozovat prodejní automaty,“ píše na webu Ministerstva zemědělství Irena Leopoldová.

V obchodech se prodávat nesmějí, ale v automatech ano

Nově jsou k dispozici automaty s potravinami, kterým končí doba expirace a jsou nabízeny za zvýhodněné ceny. Podle informací Ireny Leopoldové jsou tyto prodejní automaty nově nainstalovány ve městě Nagoja a my jsme exklusivně získali jejich fotografie. Tyto potraviny nabízené v automatech jsou sice zdravotně nezávadné, ale nelze je prodávat v obchodech.

„Zahrnují mimosezónní produkty, jako jsou sladkosti prodávané na Halloween nebo produkty s poškozeným obalem. V plánu je doplnění nabídky o nápoje s končící trvanlivostí z ledniček umístěných v pokojích hotelu Nagoja Marriott Hotel,“ uvádí Irena Leopoldová.

Nicméně nakupovat v automatech nemůže kde kdo, nejdříve se musí zaregistrovat na k tomuto účelu určené webové stránce, kde obdrží heslo potřebné k nakupování.

Budeme se v Česku inspirovat?

Už teď je v České republice celá řada automatů, které nám umožňují nákup bez prodavače. Jak jsme nedávno psali, koupíme tímto způsobem maso, vejce, mléko, sýry, brambory a možná se dočkáme i pečiva. A kdo ví, třeba se dočkáme i automatů s potravinami, kterým končí doba expirace.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na kvalitu potravin a kvalitu jejich prodeje. Věnuje se také zdravotní problematice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).